Историята на Любен и Елена и любовта им към изкуството

Документалният филм - част от програмата на София Филм Фест
Обновена: 15 окт 2020 16:25 | 15 окт 2020 16:19, Петя Славова
1
Историята на Любен и Елена и любовта им към изкуството
Кадър от "Любен и Елена за любовта към изкуството и изкуството на любовта". Снимка: София Филм Фест

В днешния ден на 24-ото издание на София Филм Фест от 12.00 часа се състоя "Дигилизация и реставрация на българското филмово наследство". Акцентът на презентацията ще бъде върху реставрираната версия на трилогията "Мера според мера" на режисьора Георги Дюлгеров.

Филмът, признат за абсолютна класика, част от златния фонд на българската кинематография, е преминал щателна обработка, за да бъде дигитализиран на високо качество в 4К резолюция.

Зрителите ще бъдат запознати с всички етапи по реставрацията на картината и звука - от сканирането в 4К резолюция, през сканирането на тон негатива, етапите на подготовка за реставрация и премахване на драскотини и петна от изображението, както и основни процеси по реставрация на звука. За да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при запазена оригинална фонограма със специфичните наречия и архаичната лексика, са добавени субтитри на литературен български език.

От 18.00 часа е премиерата на третата серия от епоса на Дюлгеров. Легендарната творба е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Георги Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден", режисьор Георги Дюлгеров, оператор - Радослав Спасов. Съдбата на главния герой Дилбер Танас (Руси Чанев) е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата
и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското
въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности - Апостол войвода, Христо Чернопеев,
Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.

От 20.30 часа е прожекцията на "Любен и Елена за любовта към изкуството и изкуството на любовта". Филмът  проследява историята за известните художници Любен Бойков и Елена Попова. Двамата творци емигрират от България в началото на 90-те години. Намират убежище на остров Нюфаундленд, Канада и с течение на времето в техните творби започва да се отразява културата на мястото и влиянието на животът в емиграция. Филмът, изцяло канадска продукция, е режисьорски дебют на Ели Йонова, оператор на филми като "Сезонът на канарчетата", "Смъртта може да почака", "Дом за нежни души" и др.


1
Още по темата: София Филм Фестзрители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
иванова преди 10 месеца
как се гледа влюбено през слънчеви очила?