Спорна конференция за Людмила Живкова докара протест в СУ

Граждани се възмутиха, че форумът реабилитира комунистическия режим
Обновена: 19 окт 2012 15:06 | 19 окт 2012 13:42,
459

Снимка: Impact Press Group/Sofia Photo Agency

Протестиращи спънаха началото на конференция в Софийския университет, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова.

Хората бяха недоволни от форума, който според тях се опитва да реабилитира комунистическия режим. Основният им аргумент беше, че Людмила Живкова няма реална научна дейност, която да бъде разисквана.

Някои от протестиращите носеха плакати с надписи: "Живкова при Живкови, не при студентите", "Людмила Живкова е комунист, не народен будител" и скандираха "Не на комунизма". Имаше и плакат със снимка на премиера Бойко Борисов от времето, когато е бил телохранител на Тодор Живков.

В четвъртък конференцията беше заклеймена с декларация от Синята коалиция. Десните поискаха събитието да бъде отменено и се възмутиха от опитите на ректора проф. Иван Илчев "да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП". 

„Категорично сме против фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от БКП. Така наречената "научна конференция", която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света“, заявиха сините.

Проф. Илчев пък определи позицията им като „примитивна реакция“.  Инициативата за форума била на преподаватели от Историческия факултет.

На конференцията присъстваше и дъщерята на Людмила Живкова - Евгения Живкова, която обаче напусна, макар че трябваше да представи доклад.

Организаторът на конференцията проф. Искра Баева определи протеста като политически и го обвърза с предизборната кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ни навират тая бивша фамилияКато не ги последва съдбата на Чаушеску и сега си мислят, че българите са балами и не знаят колко"учена" беше Л Живкова и колко "морален" беше изнасилвачът Т СлавковАман от комунистически боклуциНапълнили Софийския университет и затова вече никъде не ни споменават като културна нация
366
1
 
2
 
! Отговори
Dimitar Atanassov преди 11 години
Случилото се показва, че у нас все пак започва да се заражда някакво гражданско общество. Няма спор, че прекадяването пред портрета на Людмила трябваше да срещне съпротива, защото това не беше научна конференция, а събиране на живите носители на "червения пламък" в душите.Анализ на станалото: dimitaratanassov.wordpress/2012/10/25/conf-liud-zhiv/
365
2
 
2
 
! Отговори
beast преди 11 години
мръсни комунисти! никога не трябва да се забравя колко семейства са пострадали от комунизма!. Хиляди са убити, а и колко синове и дъщери са носели болката от факта, че техните родители са били изтезавани и убивани по време на долният режим наречен -Комунизъм. Хора са били изселвани от собствените им имоти за да могат долни комунисти да живеят там. Смърт за всички подкрепящи този долен режим!
364
0
 
3
 
! Отговори
до 432 преди 11 години
Фръцльо,недей се изхвърля много,щото утре може да ровиш и ти по кофите.
363
3
 
3
 
! Отговори
в Алма матер преди 11 години
не може да се чества людмила, тя не е голяма личност, а принцеса живяла си живота с кол-кото иска пари, дал ги е тато й.Да си я честват в Правец.Не цапайте университета със спорни личности.
362
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Людмила Живкова се е увличала по културата на несоциалистически страни. Гледала е да отвори България към света в културно отношение,така че нищо комунистическо не виждам в нея!
361
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не забравяйте,че през комунизма висшето образование е било безплатно!
360
3
 
5
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 11 години
ЧЕ КАКВО ТОЛКАВА НЕ МУ ХАРЕСВАТЕ НА СОЦИАЛИЗМА / КОМУНИЗМА ???СЕГА ДА НЕ БИ ПО-ХУБАВО ДА ЖИВЕЕТЕ ???РАБОТА - НЯМА, ПАРИ - НЯМА, СИГУРНОСТ - НЯМА, НЯМА, НЯМА, НЯМА...ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСА - ОТ ВСИЧКО, КОЕТО ГО ИМА, КОЕ НЕ Е ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ, ПРЕСТЪПНОСТ И Т.Н. ???
359
1
 
0
 
! Отговори
do 425 преди 11 години
Била е соц.страна.Но отворена към запада,със пазарна икономика.Най -вече Хърватска,и Словения.Там е по развита икономиката им
358
2
 
0
 
! Отговори
pop krastyo преди 11 години
Подкрепям научнатаконференция, но темата е погрешна . . .Правилната тема е: На кого и за колко Людмила продаде Тракийското Златно Съкровище и защо никой не го търси ? Видя се що за професор е Илчев, кое нарича наука и как промиват мозъци в СУ, затова не се чудете, че будните младежи следват в чужбина . . .
357
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....СНИМКА 4 НИ ПРОСЪЛЗИ... !
356
0
 
0
 
! Отговори
do 421 преди 11 години
Там пише асоциран член,това че не правиш с обикновено членуване в СИВ,е друг въпрос.А защо по време на Тито,от югославия бяха на работа в западна европа.Ех недей да четеш в уикипедията,там може всеки да си пише.А вземи учебник,или питай някой.А също се поинтересувай за разрива на Тито-Сталин.Даже сигурно ще кажеш че са били и във варшавския договор))).Вземи да четеш по сериозна литература,а не да се осланяш само на нета
355
0
 
1
 
! Отговори
до 418 преди 11 години
От 64-та Югославия става асоцирана страна,но не и член .Асоцирани са Филндандия,Ирак и др.Недей да ръсиш глупости,като не правиш разликата в двете понятия
354
0
 
1
 
! Отговори
до 418 преди 11 години
Пътуваха свободно в ЕИО,осводоми се малко,и не е със статут на член на СИВ,а на наблюдател.Малко история прочети и тогава коментирай глупости.Икономиката им беше тясно обвързана към запада.Поне като не си ходил по това време ,недей да ръсиш глупости,че ставаш смешен
353
1
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Абе аз съм достатъчно възрастен да знам че за да влезеш в Югославия, щото тогава така се казваше мили ми 414, се издаваше червен паспорт за държави извън блока, и изходна виза като за ГФР. 414 не си наясно и само по преразкази си информирани. И въобще надали знаеш че Югославския паспорт преди 90 та беше безвизов за целия свят. Ти сладуре дори не правиш разлика между Сърбия и Югославия пък това че са били членове на Варшавския договор те разкри напълно какъв кух тийнеджър си ми.
352
0
 
1
 
! Отговори
do 414 преди 11 години
Югославия,беше като наблюдател към СИВ,и не е била към соц.лагера.Водеше независима и необвързваща политика,отворена към запада.И имаше завеса,но не такава както към Турция и Гърция.
351
2
 
0
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Аха както и предполагах, Анонимния 407 изненада се че видинчани можеха да минават свободно през желязната завеса. Не е чудно защото вероятно социализма си го изкарал в детската градина , но иначе си специалист по това кой къде е миткал.Моето момче седни и започни да бачкаш ама нещо тежко физическо , като кофражист пък тогава обяснявай кой те е направил беден. Цяла България бяхме зад завесата само мокрите власи можеха да избягат, но не го правеха защото бяха най-верните на БКП.
350
1
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
До 407 Ако си от Видин и си живял по времето на Людмила то тогава не си ли забравил една привилегия за Видин от преди 89. Целия град имахте открити листове и два пъти в месеца влизахте свободно в Сърбия, точно такива "гладни и мизерни" мокри власи държаха търговията на черно с дънки ,цигари , уиски и касетофони в цял северозапад че и София така че ако си бил мераклия нищо не ти е пречело да се изнесеш към Триест. Ама и преди и сега трябва да се бачка за да живееш добре
349
0
 
1
 
! Отговори
do 408 преди 11 години
Помниш ли 97-***,Жан Виденовото управление,когато държавата беше банкрутирала,помниш ли???.Май ти не мислиш със главата си,ама въобще.На комунистите все ,Костов и другите им са виновни.
348
2
 
1
 
! Отговори
петъо преди 11 години
До до Смърф--не тогава,сега сте най-бедните..!!!бедни сте само заради костов,б.б. и тем подобните им слага4и..!!мисли реално и с главата си,а не с....!!!ако ли не,мизерствай си още и се пени по форумите-на кой ли му пука...!!