Патриарх Неофит получава нотариален акт за "Св. Александър Невски" до седмица

Синодът обещава Министерството на културата да ползва безсрочно криптата като музей
Обновена: 1 окт 2014 19:25 | 1 окт 2014 19:24, Надежда Бочева
18
Патриарх Неофит получава нотариален акт за "Св. Александър Невски" до седмица
Снимка: архив, БулФото

Министерският съвет реши да предостави собствеността на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Светия синод на Българската православна църква. До седмица ще приключат формалностите и патриарх Неофит ще получи нотариален акт. Това съобщи след заседанието на кабинета премиерът проф. Георги Близнашки.

Той отбеляза, че от построяването на храма собствеността е била неуредена по най-различни съображения. Ние преценихме, че можем да намерим юридическото решение. То е дълго чакано и се приема от всички заинтересовани страни, заяви премиерът.

Близнашки припомни, че при изясняването на въпроса за собствеността е имало усложнения, свързани с криптата. Преди години е правен опит имотът да бъде разделен на две части. За да се преодолеят всякакви недоразумения по този повод, решението предвижда, че придобивайки изцяло собственост върху храма, Светият синод ще учреди право на ползване от 25 г. на Министерството на културата.

Днес, преди да започне заседанието в МС, е получено писмо от патриарх Неофит. Близнашки прочете писмото пред журналистите, в което се казва, че не настъпва никаква промяна при владението на сградата, която ще си остане централния съборен храм на православните българи.

Неофит гарантира, че веднага след решението на кабинета Синодът ще учреди право на ползване, за да продължи криптата да е музей на православното изкуство. "В нашето съзнание правото на ползване се учредява безсрочно и безвъзмездно", се казва в писмото.

С взетото решение държавата и църквата си подават ръка, слага се край на безсмислените юридически спорове, заяви премиерът. Държавата ще помага на църквата и занапред, декларира той.

Близнашки се оттегли рано от пресконференцията като обясни, че е поканен на днешния мач на "Лудогорец".

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 9 години
neka da vidim original bulgar dokumenta - apokrif tuka, de :)
11
0
 
5
 
! Отговори
Вярващ преди 9 години
Слава на Бога и браво на Министерски съвет!
10
0
 
6
 
! Отговори
Православен преди 9 години
Браво и на многая лета!Сатанистите да си сложат касов апарат на главата и всеки път, когато си помислят нещо срамно пред хората и омразно на Бога, като еднополова похот и други подобни, да си начисляват глоби със съответните данъци и такси :)))
9
6
 
2
 
! Отговори
А кога преди 9 години
А касов апарат кога ще има в църквата?????????????
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАВА на БОГА !!!
7
5
 
3
 
! Отговори
демократ до 8 преди 9 години
Тогава взривената църква св Неделя "Руски терорист " ли да е кръстим.Защото вярващите руснаци дали на вярващите партизани 25кг взрив да не остане нищо от храма божии.
6
4
 
3
 
! Отговори
Д преди 9 години
КГБ вербува вече чрез БПЦ!ФАКТ!Всите *** с най големите свещи да ги видят колко вярващи лицемери са станали..ха..ха..ха Ама ни си ги знаем кой пращаше вярващите българи в Белене...за да има място *** да се черкуват..ха..ха Гоооооолеми патриоти са слугите на Москва .Не щат за патрон на тази българска църква да бъдат братята Кирил и Методи.
5
9
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Вместо да ми лепите (-) ми отговорете :Кой е Невски и какво е направил за България? Редно е този храм да носи името на светите братя Кирил и Методи.Стига сте слугували на Москва ДС-Мутрополити!
4
7
 
5
 
! Отговори
Сребролюбие преди 9 години
"Продават се, мамо, бели манастири!Най ми се наело младото търговче манастир да купи, мила мамо,чаршия да прави." Песен от капиталистическото ни минало...За какво и е на Църквата "нотариален акт"? Ще го продава ли, ще го дарява ли? Що за морални разбирания?
3
11
 
0
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Кой е Александър Невски? По добре да се смени името на св.Владимир Путин.Кой не знае Путин? Кой не е чувал за него?
2
13
 
0
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Какъв е тоя двоен аршин? А имотите на Мюфтийството?Кога?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано сега се задвижи ремонта !Държавата не искаше да се грижи за въстановяване на стенните ръкописи .А сега щяла да помага !