На 8 март: Данъчни прибраха 19 бона от търговци на цветя

Мярката е срещу некоректни длъжници в столицата
9
На 8 март: Данъчни прибраха 19 бона от търговци на цветя
Снимка: архив, БТА

Данъчни иззеха от касите на търговци на цветя в София над 19 000 лева за два часа.

Проверените на 8 март 17 обекта за продажба на цветя са определени предварително, съобщиха от НАП.

Те са собственост на лица, които имат стари задължения към НАП и въпреки че извършват дейност и имат приходи, не погасяват дълговете си.

Съставени са два акта - за неиздаване на касова бележка и за разлика в касовата наличност и отчетения от фискалното устройство оборот.

Мярката да се изземе оборота от търговски обект е крайна и се прилага само в случаите, в които, въпреки че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, уточняват от приходната агенция.

Практиката показва, че след изземане на касовата наличност повечето търговци погасяват изцяло дълга си.

Процедурата предвижда описване на наличните пари в касата на обекта, които се изземат и се превеждат по сметка на НАП за погасяване на дълга.

Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обектите. Следи се дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети, дали продавачите са назначени на трудови договори и други.

"Използваме всички предвидени в закона средства, за да съберем просрочените задължения. Вярваме, че действията ни ще имат и превантивен ефект върху некоректните търговци. Очакваме те да потърсят диалог с нас и доброволно да платят задълженията си”, коментира Илиана Христова, директор на ТД на НАП София.
 


9
Още по темата: НАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
az tam преди 5 години
Ех и с Бисеров така експедитивни да бяхте ...
7
1
 
6
 
! Отговори
Men преди 5 години
Голяма акция голямо чудо. Повечето цветарски магазини са на хора, които едвам изкарват минимална заплата и 8-ми март е единствения ден в който изкарват повече и успяват да си покрият различни разходи. Да дразнещо за 1 ден цените на цветята да станат двойни, но за това са виновни вносителите, те продават всичко на 2-на цена за 8ми март. Та НАП отново хванаха най големите престъпници. Някои от тия хора може и да нямат пари да си покрият месечните сметки....
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такава мярка по никой закон. Човек, който не е осъден за дълг, няма как НАП да му иззема парите. Това не е ГДБОП. Извършеното от НАП се нарича кражба на частна собственост
5
0
 
10
 
! Отговори
Верту преди 5 години
Ами това е проблема, взимате на хората и малкото което им е останало. Вчера новина за дядо който "незаконно" продавал ракия, днес за търговци некоректни към НАП. По цял ден обикалят по магазинчета и сергии и вардят някой да не им даде касов бон. За смях сте и позор, затворихте предприятията, унищожихте икономиката и няма откъде да пълните хазната смешници. В Германия всяка неделя има пазари където всеки си продава *** свободно, полицаи обикалят да не се краде само, тук и това го забранихте
4
0
 
4
 
! Отговори
цветен аромат преди 5 години
Язе парите ги бутам на едно място,дето с доктор ще ги вадят.
3
0
 
5
 
! Отговори
Алов преди 5 години
ГЕРБ така взимат учат от своите родител от БКП
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСЕ ДРЕБНИ РИБИ ГИ НИЩЯТ... ЗАХВАНЕТЕ СЕ С ПО-ЕДРИ...ЧЕ Е СМЕШНО ЧАК
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проверените на 8 март 17 обекта за продажба на цветя са определени предварително, съобщиха от НАП.А бяха ли определени между тези обекти и магазини на депутати или избирателно беше подбирано?