София – мръсна и пренаселена или пък удобна за живеене?

Метрото ни не е надраскано като в Лондон и Париж, даде пример Румен Драганов
Обновена: 22 мар 2017 20:07 | 22 мар 2017 20:06,
117

Години наред София беше най-добрият град за живеене в страната. Според престижна международна класация обаче е на последно място сред столиците в Европейския съюз.

"В столицата ни се наблюдава драстична разлика в увеличаването на броя на жителите. Като цяло има концентрация на население в големите градове. В по-малките населени места възнаграждението за един и същи труд е съвсем различно и това предизвиква хората да се изселват от тях", коментира президентът на БК "Левски" Тити Папазов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той посочи, че с пускането на метрото трябваше да бъде ограничен трафикът, но повечето от нас сме свикнали с колите си и нямаме манталитета и мисленето как да направим по-лесен и полезен живота в София.

Според Румен Драганов от Института за анализ и оценки в туризма София е един прекрасен чист град.

"В София няма задръствания. Да стигнеш за 20 минути до летището в столица - няма такъв град", подчерта Драганов.

Той допълни, че никъде у нас стъклата на мотрисите в метрото не са издраскани с пръстени, нито пък са напръскани със спрей, както е в Лондон и Париж например.

Фотографът Велислава Ножарова, която пребивава между София и Пловдив, посочи, че когато през 1991 година е дошла да живее в столицата не мислила, че идва в по-хубав или по-лош град. Според нея въпрос на гледна точка е как се събуждаш.

"Аз се събуждам и виждам хубавите неща", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е лоша за живеене София.
94
0
 
5
 
! Отговори
hubav grad преди 7 години
софия има хубава инфраструктура, но в сравнение с другите развити градове се е превърнала в огромен кучкарник/домашни и улични/, градините и парковете, вместо да бъдат предназначени за хората, са станали най-големите кучешки тоалетни на открито в Европа, ако не се решат тези проблеми едва ли може да се нарича удобен за живеене град
93
1
 
2
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 7 години
у Софиа треба да живее само елито! селаните да си одат да копат компири из пловдифско!
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен101 Женицта - усмихнатото лице на корупцията . Сиреч -ГЕРП.
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха и кво като не е надраскано метрото, бееее, я погледни улиците и колите по тротоарите, скапаните ремонти на гнусната ни кметица и прочие!!! Метро в Лондон и Париж има от повече от 50 години! Не искма да си представям как ще изглежда нашето след 50 догини!!!!
90
3
 
5
 
! Отговори
И преди 7 години
София е прекрасен град, който много спешно се нужда от адекватно и мъдро управление и искрено се надявам самите хора да осъзнават, че ако те самите имат малко повече възпитание и уважение към другите, няма да има толкова псуване, смръщени погледи и грубо отношение по улиците. Каквито сме ние, това възпитаваме и в околните.
89
0
 
4
 
! Отговори
И преди 7 години
Относно стигане до летището за 20 минути - да, може - ако живееш точно до метростанция Васил Левски, оттам е 20 минути. Какво да кажем обаче за целия бизнес район ОКОЛО летището, който се обслужва само от рейс 84 и до тези сгради не се стига с метро. Как ще стигне човек - да кажем от Бели Брези или Красно село до там- час и половина път и три транспортни линии. Всички хора идват на работа с коли, по 1 човек в кола.
88
1
 
7
 
! Отговори
И преди 7 години
Урбанизацията не е "феномен", по цял свят хората се местят в по-големи градове, заради възможностите. Много от хората, които се местят в София, не искат да живеят тук, но са принудени, за да могат буквално да оцеляват. Тази тенденция не е нова, така че управляващите би трябвало да предприемат адекватни мерки и промени за подобряване на инфраструктура, транспортни връзки и т.н. Но само с мързел, нищоправене и крадене на пари няма как да стане.
87
0
 
5
 
! Отговори
И преди 7 години
Проблемът не е в "селяните" и "гражданите". Проблемът е, че не се строи разумно, всичко като нови пътища, нова метро линия. нова естакада и т.н. се случва ужааасно бавно. че градският транспорт няма капацитет да обслужва адекватно толкова хора, защото не се правят адекватни промени, които наистина да създават удобство, а не да тласкат още повече хората в към колите. За пример - автобуси 204, 72 - винаги препълнени, винаги остават хора по спирките.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм от София и нямам нищо против хората които идват тук и се опитват да изкарват прехраната си с честен труд. Имам обаче против "столичаните " които идват тук и се държът сякаш са си на село (хвърлят ***, намякват, мизерстват и т.н.) и които си мислят, че в София няма правила и всичко им е позволено. Не може 6 членно семейство да се изхранва от една заплата и да плаща наем навсичкото отгоре, за мен това си е отцеляване, но стоят и мизерстват.
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може един 2-милионен град да се управлява от една невзрачна женица без никаква подготовка за това. Да не забравяме, че тя просто е една послушна провинциална учителка по руски език.
84
2
 
7
 
! Отговори
до 98 преди 7 години
Аууу, ДОБРАТА ФАНДЪКОВА и ЛОШИЯТ Й ЕКИП. Новата герберастка предизборна дъвка.Същото като на времето ДОБРИЯТ БОРИСОВ и ЛОШИЯТ ЦВЕТАНОВ.А кой назначава екипът на Фандъкова, а ?Може би дежурните заподозрени Станишев и Орешарски.
83
1
 
10
 
! Отговори
до 98 преди 7 години
А, значи казвате Екипът бил виновен. А това, че самата Фандъкова е една некадърна, послушна женица, която няма никакви качества, това не било важно, таки ли ?Всички знаем от кого беше сложена тя за кмет и защо - за да не излязат на бял свят колосалните му кражби от строежа на Метрото, така наречените Дъги, където един посторен километер струва десеторно спрямо цените в европа за същия.
82
7
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Софийското жителство не е панацея...Не си мислете, че ако се въведе отново жителите автоматично ще се стопят на половина...Истината е, че София не е никак лошо място за живеене, климата е доста добър, близостта на планината й дава страхотни възможности. За всички проблеми просто се иска твърда ръка и решителност, нещо което определено липсва. Фандъкова направи не малко, но в последно време започна да изпуска контрола, най вече заради екипа си, затова е време за нов кмет с нова енергия.
81
2
 
10
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Хората които отиват в София не са виновни ,те търсят по-добър живот за себе си и своето семейство и това е нормално ,щом държавата не обръща внимание на останалата част от България .Много и софиянци напускат София и се изнасят към Запад за по-добър живот,миграция е днешният ЕС ,нЕ МИСЛЕТЕ ,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СИ НАПУСКАТ РОДНИТЕ ИМ МЕСТА ИМ Е МНОГО ДОБРЕ В София -не разбира се ,но трябва да се живее .Е ,повечето отиват със селският мантилитет ,но и софиянците отиват на Запад с мантилитета си софийски
80
3
 
13
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Роден в София. Живал до стадион Славия.Сега живея в Овча купел защото селяните дошли в София сринаха наследствената къща и не ни дадоха полагащото ни се. София от отдавна се е превърнала в гето в което пришълците живеят като на село. Нормално е да си хвърлят *** около блока, така е на село. Нормално е за тях да слушат чалга или да крещят все едно, че са на двора на село. За това започвам да се замислям дали да не избягам в някое село, обезлюдено и да не срещам такива "граждани". София е гето
79
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спасението е връщане на Софийското жителство и ограничаване на нашествието на навлеците. Аз поне друг лек не виждам. Както и ограничаване на автомобилите до два на семейство. Не може и селянинът и селянката да идват с таралясниците си, пък да купуват такива и на двете си селянчета, подарък с купена книжка за 18-ия им рожден ден.
78
2
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
София ставаше за живеене някъде до 2008 г. После се пренасели, напълни с невъобразими кошници от по 2-3 хил. лева. Всеки *** пристигнал в София смята за свой дълг да си купи автопарк от 3-4 брички и да го паркира пред блока. Вече го няма спокойствието и тишината в този град. От ден на ден се превръща в едно огромно гето.
77
2
 
18
 
! Отговори
до Петър преди 7 години
И аз и жена ми сме родени в София, при това в квартала, в който живеем - навремето се казваше Емил Марков, сега е Гоце Делчев. Дeтето ни също е родено тук. Не можахме да го запишем в близката детска градина, заради много такива като теб. Успяхме да го запишем чак в Сухата река и сега се налага да ставам един час по-рано за да го карам до там.
76
1
 
7
 
! Отговори
до 90 преди 7 години
от село Веселиново, Шуменско ... не разбрах само защо му цензурираха фамилията - бях написал Ж-е-л-е-в ... дори беше ПРЕЗИДЕНТ в страната на неограничените възможности.В същата страна на неограничените възможности, пък една треторазрядна и полуграмотна мутра от село Банкя, беше два мандата ПРЕМИЕР ...