Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?

"Крушката си има опашка" – виновни ли са хората, че търсят цивилизация?
Обновена: 20 юни 2017 16:39 | 20 юни 2017 15:07, Екип на Dnes.bg
102
Тебеширената война за Бизнес парка: Деца рисуват, и?
Снимка: Facebook

Преди няколко дни реших да изгубя 20 минути и да прочета една статия – типичен представител на жанра "репортаж по фейсбук-статус", пише Георги Антонов, програмист и работещ в Бизнес парка.

Преди повече от година за пръв път посетих Бизнес парка – идвах на интервю за работа. Понеже не знаех колко време ще ми отнеме да стигна дотам, се оказах на място доста по-рано и в резултат имах около половин час за разходка докато стане време да отида на интервюто. Още от влизането – бизнеспаркът има бариери на улиците, от които може да се влезе с кола – останах с усещането че все едно влизам в суверенна територия на чужда държава, започва да пише той във сайта "Война и мир".

Още по темата

Бързо натрупах още много впечатления, които потвърдиха първоначалното. Тротоарите са равни. Плочките по тях не подскачат. На кръстовищата тротоарите се снижават, така че лесно да се пресече ако човек е с или в количка. Самите улици нямат дупки. Има легнали полицаи на местата, където автомобилите трябва да намалят скорост. Между офис сградите има чудесно поддържани тревни площи и дървета...

Причината Бизнес паркът да е остров на чистота, ред и цивилизация сред кочината наречена град София и кенефа на тази кочина, наречен жилищен квартал "Младост" е, че в Бизнес парка, за разлика от кочината, действат неумолими правила, и най-вече договорът – получаваш това, за което си плащаш. Наемателят е платил наем – Бизнес паркът е платил за поддръжка – получава градинка, езерце и костенурки...

С други думи – ред, чистота и цивилизация има там, където е имало "гола поляна", тогава когато и защото се спазват правилата. И най-вече правилото, че частната собственост е неприкосновена, а договорите се спазват. Това дава сигурност на човек, че разменяйки пари ще получи точно това и точно колкото е договорено. Че няма да бъде излъган. София е пълна с голи поляни и с неугледни пейзажи – значи остава само да осигурим другия компонент?

Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора – повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели. Имат будни погледи и говорят със сложни изречения, имат и необходимия брой зъби в устите си. Понеже Бизнеспаркът е място за работа, в облеклото липсва обичайната комбинация от шорти и "суичър" с дълъг ръкав (и досега не знам как от sweatshirt се е стигнало до превода, който имаме). Както и да е.

Докато се разхождах, чакайки да стане време за интервюто, особено впечатление ми направи броят бебешки колички около езерото – на единица площ в Бизнес парка по обяд можете да видите повече деца и бебета, отколкото по улиците. Крушката си има опашка, казах си – в околността сигурно няма друго цивилизовано място, където можеш да си разходиш детето бутайки количката по някаква равна повърхност. В този град дори на пъпа на центъра човек не може да измине повече от 20 метра по права линия без да му се изпречи я паркирана кола, я контейнер за боклук, я просяк, я клошар, я бездомно куче, я просто дупка в тротоара. Какво остава за разходка с количка? Ако това е положението в центъра, в кварталите ситуацията едва ли ще е по-добра.

Мина известно време от интервюто ми за работа. Оттогава работя в същия Бизнес парк и обитавам същия жилищен квартал. Аз съм от тези хора, които пътуват с раница в метрото, четат от таблета, слизат на последната станция, гледат код цял ден, на връщане пак си четат от таблета и които си свалят раницата за да не пречат в блъсканицата. Гледам и бебе на няколко месеца, което в уикенда разхождам с количка из Бизнес парка. Това ми коства пътуване с метрото, тоест време, но предпочитам да си разхождам бебето там, дори да е около мястото, където и без това съм всеки ден през работната седмица, отколкото в джендемите и буренаците в "Младост".

Животът има ирония, до която колкото и добра фантазия да имаме, не можем да стигнем сами. Простият принцип човек да си спазва обещанията и задълженията е довел до това, че едно място предназначено за работа е станало по съвместителство и най-близкото нещо до парк и най-привлекателно за разходка на деца, което може да се намери в цялата околност. До такива успехи води спазването на споменатите прости правила и изискването от другите да ги спазват – успяваш дори в области, където не си имал за цел. Защото Бизнес паркът не е, повтарям – не е – място за разходка на деца и детска площадка.

Не е детска площадка, но... няма нищо по-добро. Защото излезете ли от Бизнес парка, онези правила, че срещу парите си получаваш услуга, вече не важат. И тук скандалното, поводът за бегемамин гняв, статийки, пасивно-агресивни статусчета, но най-вече за протест и търсене на сметка от отговорните е не това защо някой не позволява Бизнес парка да се използва не по предназначение. Истинският въпрос е: защо освен Бизнес парка няма друго цивилизовано място в околния квартал, така че хората са принудени да се тълпят там за да седнат на чиста и здрава пейка?

Не е повод да се сърдим на хората, че се стремят към продуктите на цивилизацията. Всеки обича да му е чисто, да му е светло, да му е топло, или пък прохладно. И децата обичат да гледат и да си играят с костенурките. Всичко това е нормално. Това което е анормалното е, че цивилизацията в България съществува на изолирани острови сред мизерията. И тук отговорният гражданин, родител, данъкоплатец и потребител трябва да насочи въпросите си не към Бизнеспарка, към който той няма отношение, а към тези, на които е платил за да му осигуряват същите условия на живот на територията на целия град.

Dnes.bg публикува текста със съкращения.


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Младост е номер 1 ;) преди 3 години
Бе Боже.. Аман от такива "дребни душици" като автора на тази нищо и никаква си "статия". Да, майката може и да е направила от мухата слон, но и охраната не е имала правилния подход в случая (все пак трябва ли детето да става свидетел на такава глупост, ама кой мисли за децата в днешно време?) А и в крайна сметка, не става дума за перманентен маркер или спрей.. а просто за един цветен тебешир.. голям праз!
п.п. През 90-те всичко живо правеше такива "шедьоври" в градинката пред блока.
95
2
 
4
 
! Отговори
До авторът! преди 3 години
Г-н Антонов, ще ме прощавате, ама *** сте ВИЕ, избягала от селската къща на мама и тате от провинцията, дошъл в един от най-хубавите и спокойни квартали в София и направил го ***! :))
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът е поредният ***, дошъл в София да циври и да дава акъл. Пречели му куцащите и беззъбите... Пожелавам му да стане такъв.
93
0
 
8
 
! Отговори
Маги преди 3 години
Нямам против мненията на автора, само едно ме издразни... "Демографският облик на Бизнес парка също не прилича много на българския. По улиците ходят относително млади хора – повечето между средата на 20-те и средата на 40-те си години. Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели." ... Прозвуча ми така сякаш хората са виновни, че имат болести, че куцат... Не говорете така, не е справедливо. Сякаш става въпрос за ***. А това са хора, работили за Б-я и които се третират като "излишни"...
92
2
 
11
 
! Отговори
АйТи преди 3 години
Младо айти в бизнес парка съм. Половината ми колеги не умеят да разсъждават. Влече ги еврогейщина и шумът на парите. Род и Родина над всичко!
91
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аре пишете и за оная певица с алтернативната музика и алтернативната физика! нема ли други теми! сноби!
90
2
 
15
 
! Отговори
Теди преди 3 години
Не е кой знае какво ,че детето е рисувало с тебешир. Въпросът е да се пази чисто. Майчето не плаща за поддръжката нали. Ако плащаше друга песен щеше да пее.
89
2
 
16
 
! Отговори
Ханибал преди 3 години
На тая Бела по физиономията ѝ личи че е пр.оста ,недо.клатена па.ча която си мисли че видите ли на мене всичко ми е позволено,щото съм бг мама разбираш ли. Не е виновно детето ,че е рисувало,децата затова са деца,да правят бели. Журналката трябва да знае кога и какво да им позволи. Ама без гънки в главата няма как да знае!
88
1
 
5
 
! Отговори
леле преди 3 години
Красив и подреден свят със здрави некуцащи озъбени и платежоспособни юпита ! Плащаш - мърдаш ! Не плащаш - мреш !
87
3
 
3
 
! Отговори
за 89 -ти преди 3 години
"...хм, виж ти , детската рисунка се оказа враг на човешката цивилизация.." Добре, че има хора, които разсъждават като теб ! Иначе ще ни залеят отворковци гледащи код по цял ден и живеещи в фалшивия свят на парите !
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжът и няма ли пари да и купи едно имение с малко паркче, за да може надареното им детенце да шари с тебеширите?
85
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хм, виж ти , детската рисунка се оказа враг на човешката цивилизация, още повече, че някой е ПЛАТИЛ, това вече не е за подценяване.
Е не е нужно да съм делфийския оракул за да предскажа на въпросният млад, умен здрав и със сигурност красив човек, че ще трябва КАТО ОСТАРЕЕ, ПОЧНЕ ДА КУЦА И НАДЕБЕЛЕЕ, ДА СИ ПЛАТИ!! на някой безсърдечен като него, да му сменя *** и да му носи вода.
Така става, когато детските рисунки ви нарушават хармония и ви вредят на бизнеса.
Това ми съсипа деня...
84
3
 
22
 
! Отговори
Много точно е писал преди 3 години
някой по-долу - хитруши искат да ползват нещо, за което друг плаща.
Поддържането на такава чиста и красива среда струва пари. И ако ги няма безкомпромисните охранители, много скоро тази площ ще заприлича на кварталните градинки - разхвърляни ***, спринцовки, смачкана зеленина и счупени пейки.
Но повечето бг-женички са свикнали всеки като по задължение да изпада в телешки възторг от чедата им и да поощрява техните капризи, дори когато а..кат по средата на някоя алея, а хората ги заобикалят.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми че нали официално се позволи на графитоманите да графитосват електрически табла и трафопости, което си е живо мало умие.

Вместо светкавичка за високо напрежение - буболечки, цветенца, калинки...

После защо *** се изпържи!
То отишло да си лови калинки в трафопоста.
82
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво толкова, напротив в тази бизнес среда, детските рисунки може само да са с положителна енергия. Следващият дъжд ще измие всичко. Ами тогава с пропуски да се влиза, само ако работиш или имаш среща там. Голяма драма стана една рисунка.
81
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платил, плати,л платил...
всички аргументи се въртят около това..
Дееева, а на кого трябва да платя, че дишам същият въздух като собствениците на Бизнес парка?
Тя Земята техна ли е? Детската рисунка ви пречи,(((
80
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Факт е, че повечето от днешните родители не възпитават децата си. Много жалко е, че дори не осъзнават каква голяма грешка правят. А още по-жалко е, че това е бъдещето на България.
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се тътрят, не куцат, не са болестно дебели
===========
без коментар....(
78
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната бг мама, която направила 2 декара дупара и с всеки един ден пърдейки вкъщи й се увеличава самочувствието и мързела..понеже 90% от тия мами не се връщат на работа 4-5 години след раждане. Като има пррости мъжленца да ги изхранват що да бързат.
77
5
 
18
 
! Отговори
да живей бг-мамката преди 3 години
Виждаш дете да драска където не трябва обаче го поощрила мамка му ... Виждаш младеж да драска графити по стени и превозни срадства ама вече е свикнал от дете че мамка му го поощрява.... Виждаш как младежи хвърят ***, чупят пейки и спирки, бият някого заради фланелката която носел и т.н. .... А после си приказваме че в чужбина било различно .... АМА В ЧУЖБИНА БГ-МАМКИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ГЛОБИ И ОТИВАТ НА СЪД АКО ДЕЦАТА ИМ ВЪРШАТ ЗОЛУМИ