Фермери искат отваряне на пазара им в София след седмица

Набелязали сме 15 мерки за безопасност, съобщи производител
Обновена: 7 апр 2020 22:37 | 7 апр 2020 22:36, Анисия Иванова
3
Фермери искат отваряне на пазара им в София след седмица
Снимка: БГНЕС

Фермери предлагат пазара им в София отново да бъде отворен от следващата седмица. За това представители на Фондация "Биоселена" започват преговори със Столична община, съобщи ръководителят на Фондацията Стоилко Апостолов пред БНР.

Той коментира заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се разрешава откриването на фермерските пазари, след като те бяха забранени заради кризата с Covid-19.

Сред аргументите за разрешението според представителя на фондацията, е самият характер на фермерските пазари като място на директна продажба, където продаваната храна е "пипана само от един човек и липсват посредници, няма складове и т. н".

"По наше мнение – това е храна, която носи най-малко рискове за потребителите. Т.е. производителят директно продава на крайния клиент.“, каза той.

Според Апостолов в историята на човечеството винаги този, който е произвеждал храната, я е доставял директно на купувачите. По отношение на фермерските пазари в условията на пандемията България следва стъпките на Франция, където с решение на кризисния щаб са затворени за седмица всички пазари, но след това се указва на местните кметове да бъдат отворени фермерските пазари и да се осигури пряка връзка между производители и потребители, смята Стоилков.

В коментар за гарантирането на изискванията за здравна сигурност и социална дистанция на фермерските пазари Апостолов подчерта, че са набелязани 15 мерки.

"Ще се опитаме евентуално да подредим шатрите в една редица, за да има повече място, с ленти ще ограничим достъпа на клиентите, за да не става струпване пред щандовете. Това всъщност е най-големият риск… Временно ще спрем дегустациите и продажбата на насипни продукти – ядки, непакетирано сирене, фермерите, които излизат на пазара, ще трябва предварително да са пакетирали продуктите.“, изреди производителят.

Ръководителят на „Биоселена“ заяви, че според получената от фондацията обратна връзка от фермерите едва половината от тях ще се завърнат на фермерските пазари, тъй като някой са от рисковите за заразяване с Covid-19, а други се грижат за по-възрастни близки и се притесняват да не пренесат заразата.

Според наблюденията на Апостолов в периода, когато фермерските пазари не функционираха, е налице опит на редица производители да продават продукти чрез интернет, но по думите му  доставките, заявени дигитално, са били само малък отдушник е не са компенсирали пазара.

Производителят обаче  не е съгласен с предложението на Асоциацията на земеделските производители хора, останали без работа в резултат на пандемията, да започнат работа в  селското стопанство.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Фермерите у София!!! Те така не бех се смял! Прекупвачите искате да кажете...
1
6
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Да почакат до 14.05.