Събарят къщата на Димитър Димов в София, ще има нова кооперация

Всичко това става в дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта му
133

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Къщата на улица "Димитър Димов" в София, в която е живял именитият автор на "Тютюн" и "Осъдени души", ще бъде съборена. Всичко това става около дните, когато отбелязваме 55 години от смъртта на Димов.

По проект на мястото на къщата ще се появят две нови сгради.

Вече са изсечени и дърветата в двора, като е получено разрешение за това.

Според Министерство на културата къщата не притежава статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вижте още в репортажа на фотографа Димитър Кьосемарлиев


133
Още от София
Зелен коридор за ваксиниране в ИСУЛ петък и събота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 1 седмица
Наследниците на Д. Димов са решили, че предпочитат да вземат по няколко апартамента за тази къща. Толкова е просто и изгодно.
Защо трябва да се плюе въз строителите не ми е ясно.
128
0
 
3
 
! Отговори
Моментатор преди 1 седмица
Поне да направят новата кооперация в стил подобен на тази къща.
127
0
 
10
 
! Отговори
Аз пък преди 1 седмица
Тая хубава къща не бих я бутнал заради някаква кооперация, дори да не беше негова !
126
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутрите всичко събарят.
Без жал и угризения.
125
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До121. Има много по красиви сгради в Европа
124
1
 
19
 
! Отговори
Гроби Таласома преди 1 седмица
Еми, това е европейското развитие, г-да, ръководено от нискочел интелект сдобил с е с власт и пари! За него Димитът Димов е просто една писарушка, чието творчество е интелектуален проблем за поколението му, а къщата на самият Димов е още по-голям пробл;ем, защото не е последвала съдбата на стопанинът си! Бъдещите не се нуждаят от културно наследство, ен забравяйте, че те смятат, че то започва да се изгражда тепърва от тях;))) Такава им е Претенцията!;)))
123
1
 
16
 
! Отговори
:( преди 1 седмица
Това е съдбата на стара София - малко по малко припълзяха насам хора с пари (крадени) и култура несъществуваща и унищожиха нещата, с които се гордеехме.
Старият Лозенец вече прилича на бразилска фавеля. Но както ми подхвърли гл. арх. на общината по повод на жалба срещу поредния гротесков строеж кажи-речи в двора ни, "Аз моят въпрос съм си го уредила. Като не ви допада положението, изнесете се в по-крайните квартали."
Цитирам я дословно!
С този господстващ манталитет няма надежда за България.
122
1
 
15
 
! Отговори
ДаНакажемШайката преди 1 седмица
СДС-Шайката събори цяла държава, та Хунтата една 🏡 къща ли няма да събори.
121
2
 
14
 
! Отговори
до 120 преди 1 седмица
Напиши София в Google и първото нещо, което ти излиза е храм паметника. Това е олицетворението на София и това и идват да видят туристите масово заедно с паметника "Св.София" всичко друго бледнее пред тези неща. Ако тръгнеш да строиш такъв храм паметник в днешно време ще се похарчат милиарди и пак няма да могат да се достигнат архитектурните висоти на тези стари сгради, защото хората тогава са правили нещата от сърце и са умирали и са си давали живота на строежа.
120
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ако имат как такива инвеститори биха съборили и храм паметника "Александър Невски" за да построят 5 - 6 "модерни" панелки."

Аз не бих съборил катедралата Александър Невски само защото Александър Невски е мюсюлманин и ми е кеф да гледам колко *** се кефи на такава грозна... сграда... и влизат да се кръстят лицемерно вътре.
119
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идват времена, в които хората масово няма да искат да живеят в кооперации с апартаменти. Бягат от градовете заради вируси, замърсен виздух и понеже могат да работят от вкъщи, а тези които работят в заводи масово ще им е по изгодно да имат имот в покрайнините понеже там са и заводите.Според мен в градовете няма бъдеще. В САЩ и развитите страни масово хората с в къщи в покрайнините и никой не иска да живее в центровете където е шумно и замърсено, а ако искат мол или пазар се качват на колата.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е... ако беше на по-виден македонист като Яворов, щяха да я запазят. Язък, че са роднини с Яне Сандански. Затова България е най-бедната страна в Европа.
117
14
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 1 седмица
Всичко тече, всичко се променя - Хераклит. Ти си замръзнал в миналото, такива хора бъдеще нямат. Старото винаги отстъпва място на новото, такива са природните закони, колкото и да се тръшкаш нищо няма да промениш.
116
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къщата на Димитър Димов в момента е негов музей! Това на снимката което се събаря днес и утре, е вилата на първата му съпруга и тази вила никога не е била негова! Живял е за много кратко време там! Имотът е на наследниците на Нели Доспевска и те могат да правят с него каквото пожелаят! Спрете с този фалшив морал и ценности!
115
9
 
0
 
! Отговори
неандерталец преди 1 седмица
Не става ясно как Димов се е сдобил с къщата. Ако комунистическите власти са изгонили предишните собственици, за да я дадат на Димов ...
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 92

Който забравя старото далече в бъдещето не стига. Дори и да си мисли, че е единствен, никой нищо не му определя и други органичени вярвания
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 96

Ами някой да я купи, запази, направи така, че да заживее старото в ново. Иначе то е лесно - рушим, почит към нищо, само ние да си живеем и след нас и потоп. Нали има и хора с възможности? Поне в София. Защо не съхраняват старото? Историята е важна за бъдещето.
112
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Галин
Не е важна къщата, а с какво е свързана. Ама кой да го разбере? Нали едно молче или китна кичозно кооперацийка в стил нов хай-левъл излюпени позомогноли се ще е по-добре
111
11
 
3
 
! Отговори
Галин преди 1 седмица
То па една къща...то една архитектура неземна...като погледна другите исторически градове в Европа и после нашите архитектурни "творения" ич ми не е, че ще я гътнат..но със сигурност предпочитам да посадят дървета отколкото нови кооперации, но това е живота..
110
2
 
1
 
! Отговори
до 101 преди 1 седмица
До До 96
безмозъчно ***