Два квартала откъснати от центъра заради опасния надлез при "Чавдар"

Съоръжението е недостъпно за майки с колички
4 окт 2021 22:20, Петя Славова
10
Два квартала откъснати от центъра заради опасния надлез при "Чавдар"
Снимка: кадър, БНТ

Всекидневни перипетии за майките с колички и хора в неравностойно положение при моста "Чавдар" в столицата. Надлезът се намира в окаяно състояние и е недостъпен за колички.

Затова пък е единствената връзка за два столични квартала "Хаджи Димитър" и "Сухата река" с парка "Заимов" и центъра на София.

Самото съоръжение е ръждясало, рампи няма, асансьор - също, алармират живеещите в района.

"Минавам, хвърлям си хартийката в кошчето и решавам да тръгна по стълбите и в следващия миг бях ето тук точно на ръба. И не знам кое ме спаси, просто не знам как не се претъркулих надолу по стълбите”, разказва пред БНТ потърпевшата.

Последният ремонт на моста "Чавдар” е извършен преди 10 години, като тогава тези стълби не са сменени, а само обработени. И до днес обаче майки с колички не могат да преминат.

"Когато е изградено самото мостово съоражение и двете стълбища от южната и от северната страна, тогава не е имало такова изискване и няма просто техническа възможност да се изгради достъпна среда. Предстои следващата финансова година да се пусне обследване, за да може да се даде някакво решение и дали може въобще да се изгради достъпна среда. Възложена е проектантска организация, детайли за парапета и захващането им за металната конструкция, за да може да се подмени парапетът и да се санира металната конструкция”, обясни гл. инженер в дирекция "Строителство" към Столична община Васил Начевски.

А докато това стане, хората се крепят единствено на обещанието, че ще получат услугата, за която плащат своите данъци. До този момент местната власт не е осигурила достъпне среда както за младите, така и за хората в неравностойно положение.


 


10
Още от Страната
Два труса тази сутрин – в Кърджалийско и в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да го гътнат , та да не де мъчат хората
8
0
 
2
 
! Отговори
Когато правят рампи преди 2 седмици
за детски и инвалидни колички, да ги монтират само от едната страна на стълбището. Защото такова приспособление прави невъзможно да слизаш и да се качваш по стълбите, ако се налага да се държиш за парапета. Когато човек има проблем с долните крайници, не може да върви между двете релси, за да достигне парапета. Това е възможно само когато краката ти са здрави. Казвам го от личен опит, защото имах такъв проблем, когато лошо си навехнах крака. Дотогава не обръщах внимание.
7
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Тия маики с колички като слезът по стълбите на моста къде отиват бе ,на разходка по жп линията до Сточна гара ли
6
0
 
8
 
! Отговори
смешно заглавие преди 2 седмици
пълни глупости , минаваш по Мадрид и си в центъра .
5
0
 
3
 
! Отговори
До стратега... преди 2 седмици
Там наблизо май живее МВР министъра на Орешарски. Да вземе той присърце проблема с посеркото и може пак да влезе в новините.
4
2
 
9
 
! Отговори
Стига манипулации преди 2 седмици
Има общо 4 метра парапет за смяна и то не целия, а тръбата в два съседни участъка. Мрънкмайките спокойно могат да се разходят до прохода под блоковете след края на моста и след още 200 метра са в парка. Разстоянието е същото както и ако слизат по стълбите на моста. Пратете си репортер с фотоапарат да види на място, а не ЕЖК.
3
0
 
7
 
! Отговори
Стратега Пенев преди 2 седмици
Редовно някой дриска там и ако го хвана ще види влака от близо!
2
1
 
6
 
! Отговори
отново ли преди 2 седмици
този мост не го ли правиха преди 5-6 години, пак е тръгнал да пада... ще взема да стана и аз сторител на пътища, няма гаранция, няма качество, само подкупвам някой и живея като цар!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Майка с количка ще ходи от Х. Димитър до парка Заимов?!? Не надлез ви трябва на вас, а психиатър! Октомври месец и тия тръгнали да разнасят бебета в колички през 2 квартала?!? Иначе тоя надлез си е в такова състояние откакто се помня. Продай си апартамента и си вземи таван до парка Заимов. Не, няма да има асансьор.