Радарните табла в София са отчели над 100 коли с над 200 км/ч

Засега обаче те предоставят само статистически данни
17 яну 2023 12:51, Нели Христова
52
Радарните табла в София са отчели над 100 коли с над 200 км/ч
Снимка: БГНЕС

Новите табла за скорост в София отчитат фрапиращи резултати само няколко месеца, след като бяха поставени. Рекордьор е автомобил, профучал с 240 км/ч, а над 100 леки коли са засечени да се движат с повече от 200 км/ч., съобщи bTV, като се позова на данни от столичната Пътна полиция.

32 радарни табла бяха разположени на различни точки по основни булеварди в София след катастрофата, предизвикана на 5 юли м.г на бул. "Черни връх" от бившия футболист Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени.

Засега таблата събират само статистически данни - въпреки че показват нарушения, от тях няма да последват санкции.

Шофирането с 240 км/час е засечено на Околовръстното шосе - в участъка между "Самоковско шосе" и "Младост 4". Таблото там е отчело още над 108 000 нарушения. Водач на лек автомобил пък е "прелетял" през светофара на Околовръстния път при Казичене със скорост от 216 км/час.

Само 5 от таблата са регистрирали близо 500 000 хиляди нарушения.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който предложи пакета от 20 конкретни мерки за подобряване на пътната безопасност в града, който бе единодушно приет и част от който са таблата, коментира, че те са мобилни.

"Демонтират се лесно и след месец - месец и половина ще бъдат поставени на други кръстовища. За съжаление общината няма никакви правомощия за нарушенията на пътя. Изпращаме ги на КАТ, за да могат да организират проверки. Статистиката е фрапираща, не очаквах толкова лоши резултати. За съжаление нищо не се е променило в поведението на малката група шофьор, които нарушават правилата. Регистрирани са трима, които карат с 240 км/час, а над 150 водачи карат с над 200 км/ч. Това е безумие, което трябва да спре", категоричен бе Георгиев.

Той уточни, че групата на ГЕРБ-СДС в общинския съвет внася законопроект, за да може КАТ да глобява нарушителите, установени чрез камери. Апелът е той да бъде подкрепен, за да може да се промени контролът по пътищата.

"До вчера нямахме табла и нямаше информация. Днес имаме такава и виждаме колко голям е проблемът. Общината разполага с 600 камери. Трябва да спрем убийците на пътя", посочи още Георги Георгиев и уточни, че се предприемат и други мерки като осветление на пешеходни пътеки и поставяне на пешеходни острови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
СЛАВА УКРАИНИ !!!!
48
4
 
0
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Тези табла са толкова точни, че не е истина. Когато ги сравнявам със скоростомера на колата разликата е 0! GPS-ът се разминава със скоростомера с около 10 процента. Но таблата ме следят с хирургическа точност.
47
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 1 година
При спрели автомобили на пешеходен светофар, таблата продължават да отчитат движение а такова няма поне на 300 метра в момента. В час пик си е задръстване и всички карат бавно, когато спрат, тъпите табла продължават 22, 37, 56. Числата от тотото ли показват, страшна шитня са.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рядко вдигам повече от 100км извънградско. В града си карам нормално 40-50-60 заедно с трафика. Хората карат 5-10 километра над ограничението което е Ок. Около пешеходни пътеки гледам да намаля до 20-30. че много хора пресичат без да се оглеждат. Минават си, гледат си в телефоните все едно се разхождат в парка. Хората които карат с големи скорости не осъзнават колко е опасно. В съвременните автомобили скоростта не се усеща и се създава измамно чувство за безопасност. Челно с 80 си тотал.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Украини
44
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Нормално за продуктите на демокрацията - ***, наркомани и социопати, знаят че тази система защитава престъпника, а не жертвата и се чувстват безнаказани, масата такива навремето просто щяха да чукат камъни или да са трактористи/ шивачки някъде ;) !!!
43
3
 
7
 
! Отговори
Сойка присмехулка преди 1 година
Скоростомерът на колата ми показва с около 5км/ч. над реалната ми скорост, а въпросните табели показват с около 10км/ч. над моя скоростомер. Това означава, че табелите имат отклонение от около 15км/ч. Пуснете GPS, докато карате и засечете скоростта, за да се уверите сами. И тия табели са измишльотина, с която мажат очите на хората, че уж се борят с катастрофите. Вместо милицията да си седят, докато триногите снимат, нека почнат масови проверки за алкохол и наркотици и всичко ще се оправи.
42
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Веднага възниква логичния въпрос: Какъв труд полагат служителите на КАТ,за да получават заплати? Спане в патрулките и пиене на кафе по бензиностанциите.
41
1
 
0
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Защото е платена публикация.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вървим в колона с една и съща скорост. На предния му показва 86 км/ч, на мен 69 км/ч. На кое да вярвам? После пътя има три ленти и много коли. Скоростта на коя лента показва таблото и на коя кола?!
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да свалят разрешената скорост по трилентовите булеварди на 20-30 км в час и всички ще са нарушители. Защо на Околовръстното на София ограничението на много места е до 80 км/час, а не до 120 км/час? Защо на Цариградско шосе ограничението е до 80 км/ч, а не до 110 км/ч, както беше до 1989 година?
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се вдигне минималната скорост на околовръсното на 110км/ч тогава нарушителите ще са единици
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки царвул вече кара кола за половин милион. Чудя се от къде имат пари бедните българи...
36
7
 
10
 
! Отговори
фарс преди 1 година
Таблата показват едно към гьотере....
35
1
 
5
 
! Отговори
tc tc tc преди 1 година
За тия табла като на Ботевградско ли става въпрос дето светкат над 50 км/ч при разрешени 70 км/ч?
34
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да ми каже къде в софия ще развиеш 240 км. Карам БМВ последен модел От 120 км немога да развия повече в града. Просто улиците и булевардите не отговарят за високи скорости. През ноща когато трафика е слаб съм вдигал до 150 км. Това е максимума който може да се вдигне по уличките на фандупкова.
33
2
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Карам си с 60 таблото показва 90. Гледам да не превишавам ограниче ията, но те на места са нелепи а там където трябва ги няма. Карането със 140 на нещата наречени магистрали е за пилот изпитатели. Само гледайте да не затриете и някой друг с вас,че и други да жалят. Тия деъо минават с над 200 взима се колата и на търг а парите за болници или инвалиди от катастрофи.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези състезатели, които имат коли развиващи такава скорост за кратко време, въобще не ги е еня за мизерните ви глобички.. Бълха ги ухапала...
31
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тия табла за нищо не стават , само дето пак някой се е облажил от поръчката ! Сложили са ги на булеварди с три ленти , няма как да отчитат вярно скоростта на три коли едновременно ! В Сърбия ги има пред училищата отдавна , отчита ти скоростта , като намалиш под 40 ти показва ,, благодаря " и отминаваш ! Всички се съобразяват и така тези табла имат някакъв ефект !
30
2
 
12
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Защо когато има статия за кауфланд в случая и лидъл не дават да се коментира т.е.коментарите са забранени??????Защото в написаното само ги хвалят как направили това и онова но всъщност нищо не са направили а са най голямите измамници.....