Договори, поръчки... Нарушения и измами при ремонти в центъра на София

Финансовата инспекция провери обществени поръчки на Столична община
Обновена: 19 сеп 2023 15:25 | 19 сеп 2023 15:25, Петър Бойчев
37
Договори, поръчки... Нарушения и измами при ремонти в центъра на София
СНИМКА БГНЕС

В половината от проверените обществени поръчки на Столична община за периода 1 януари 2018 - 31 декември 2021 за ремонт на централната градска зона има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама. Това е установилра проверка на  Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), възложена от министъра на финансите.

Процедурите и договорите се отнасят за Централна градска част на град София - Зона 4, включваща изграждане, възстановяване и обновяване на следните обекти: пл. „Народно събрание”, бул. „Цар Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище, градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столична община.

Проверени са шест процедури по реда на Закона за обществените поръчки, седем договора за възлагане, както и изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Органите на АДФИ установяват редица нарушения в три от шестте проверени процедури. Например, в една от тях е създадена методика за оценка, която не гарантира реална конкуренция и не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта.

По тази процедура е сключен договор за строителство за почти 20 милиона лева. При втората процедура, която е за избор на строителен надзор, комисията е отстранила трима участника, тъй като са предложили по-благоприятни от средната стойност на предложените цени на останалите участници, без да изложи по същество мотивите, с които отхвърля писмените обяснения на отстранените кандидати.

В третата процедура, за избор на екип за управление и изпълнение на проекта, е установено, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има предложения, които са аналогични на предложените от единствения участник, допуснат до оценка. Въпреки това комисията е приела, че е налице съответствие, водещо до отстраняване от участие.

В дейността на комисията АДФИ е установила индикатор за измама.

Проверката на изпълнението на седемте договора установява нарушения в четири от тях. В три договора на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС, не са защитени финансовите интереси на възложителя.

В два от тях не е предвидена гаранция, обезпечаваща авансово преведените средства. При третия договор е допуснато възстановяване на дължимия аванс в размер на 2,5 млн. лева по сметка на Столична община четири месеца след изтичане срока на валидност на банковата гаранция за авансово преведени средства и след прекратяване на договора.

В един от проверените договори на стойност 21,5 млн. лева също е установен индикатор за измама, тъй като мотивите за прекратяването му противоречат на представените в хода на финансовата инспекция документи.
В същия договор е установено, че от страна на Столична община, строителният надзор и външният консултант не е осъществяван контрол.

При договор, изпълняван в рамките на проект по програма „Региони в растеж“, е установено, че е налице забава от страна на изпълнителя, за което съгласно договореното се дължи неустойка. Към момента на извършване на проверката договорът е в процес на изпълнение, като дължимата неустойка от изпълнителя, следва да бъде удържана при окончателното разплащане в договореният размер и съобразно дните на забава.


37
Още от София
Общината пуска 80 трактора в центъра на столицата утре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво става с второто пренареждане на жълтите павета? На 15 септември казваха че до дни ще е готово. Е готово ли е, поне знаят ли кога ще е готово? В годината има 365 дни, така до дни е ясно като в мъгла.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е И. Като установиха какво ще се случи.
24
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Фандък ,къде са 15 милиона за миналия ремонт на жълтите павета. А ремонта на ремонта на ремонта на Графа. ГЕРБЕРСКИКРАДЦИ
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вижте пътя през Нови Искър. Ремонтираха го 2 месеца заради канализация. Пуснаха преди 3 дни вече е на вълни. Крадци! Непохватни крадци
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
наследството на герб
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
важното е, че не се търси отговорност от виновните, да благодарим на великата българска прокуратура и всички корумпета по веригата
20
2
 
2
 
! Отговори
Странно е! преди 1 седмица
Как така 2022 г. същите тези господа са пропуснали да направят ревизия за този период!?Излиза, че Асен Василев и прехваленият Румен Спецов не са си свършили работата! Другият вариант е, резултатите да са поръчкови!?
19
5
 
2
 
! Отговори
Предизборно! преди 1 седмица
Толкова ли са уплашени, та се налага участието на Василев и Спецов!? Жалки са! Дъщият този Спецов, който лиши държавата с 1 милион лева неплатени данъци и изпра Бойко Рашков! Надявам се вече на повече хора да им е светнало какви мошеници да от ПП-ДБ!
18
2
 
4
 
! Отговори
Така беше преди 1 седмица
12 години кражби и далавери от ГЕРБ но сравнение със сегашните Герберчетата са като кротки невинни овчици. Жална България.
17
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Част от откраднатото е в имоти по брега. Защо разрушиха старата държава ?! За да сме шампиони по кражби+корупция ли ??
16
5
 
7
 
! Отговори
Радев Юмрука преди 1 седмица
Промяната е факт!
15
1
 
16
 
! Отговори
? преди 1 седмица
бре ко стана с оня заместник кмет дето уж го бяха арестували за ремонта на Граф Игрнатиев в София? Там нещо случи ли се или момчето зе парите и каза ше видим!?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а с операцията кво става, ядете яко боой!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ми е странно как такива агенцийки се сещат да рабоят веднъж на 3 години. От 2018-та до 2021-ва. Ама сега е 2023-та госина. Та да разбираме, че ще се покажат кражбите от 21-ва до 23-та след още 3 години? А то лесно. Крадеш парите, внасяш ги в банка, после ги връщаш и хоп изпрани чисти само от лихвите. "Ама те тука си бяха!" 3 % от 20 милиона са 600 хиляди чисти пари. Не е зле, а?
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
У нас мафията си има държава няма политик бил то министър или кмет който да не краде.
11
2
 
24
 
! Отговори
Алооо преди 1 седмица
Добро утро. Това го знае всяко хлапе. Не знам дали някой здравомислещ човек в държава си е мислил нещо друго. То е ясно и видно. Всички го знаем, но поради някакви причини си траем.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Протежето на Тлъстия похотливец за 4 мандата не можа 500 павета да нареди. С в София потънаха милиарди. За цялото й кметуване около 80-90 милиарда.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ойфа. И да ръчкат и да не ръчкат последствия няма.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво !!! Но досега не съм разбрал да има някой осъден след подобни констатации.
7
2
 
28
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 седмица
И какво като има нарушения?За повече от 12 г.откакто ГЕРБ управлява София да сте чули някой да е в затвора?Фъндъцата говори как глобява,ама черно на бяло няма нищо.То не бе Цариградско,Графа,Шишман,жълтите павета и т.н.И какво?Тя си отива с почести и букети,а ние пак сме в гюбрето.Тази година не боядиса легналите полицаи пред училището.Нали си отива-много важно,няма на кого да се докарва.Ама може пак да я издигне ББ.