Боклукът в София: Цъка ли биологична бомба в столицата?

Николай Савов и Антон Хекимян пред Bulgaria ON AIR
11 апр 2024 16:09, Анисия Иванова
33

От ГЕРБ-СДС излязоха с позиция, че според направена от тях проверка огромни количества RDF гориво, произведено от завода за отпадъци на София, се заравят в депо "Садината", вместо да се изгарят в циментовите заводи. Кметът на София Васил Терзиев и директорът на столичното предприятие Николай Савов отрекоха обвиненията.

"Проблемът на завода е, че за последните 8 години не са извършвани почти никакви ремонтни дейности, бавно и полека машините са оставени да амортизират. Основната цел беше да се ремонтират машините. През декември, когато поехме завода, той работеше един час, два часа го ремонтирахме. До края на февруари успяхме да стабилизираме неговата работа, работим за 8-9 часа и спираме за профилактика, както са изискванията, възложени от строителя", каза Савов в студиото на "България сутрин".

По думите му заводът започва да навлиза в режим на нормална експлоатация.

"Отново от страна на временно и.ф. директор, назначен от кмета Терзиев, чуваме оправдания за това какво се е случвало преди. Искам да напомня на директора и на кмета, че те управляват в момента и няма нужда да се оправдават с нещо, което се е случвало в минали периоди. През изминалата година е имало авариен ремонт, което означава, че ремонтни дейности са извършвани, а след това е имало и планов ремонт по модернизация. Не може да се твърди, че в завода ремонтни дейности не са извършвани", коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът е сериозен, тъй като се заравя готово RDF гориво.

"Това са отпадъци, които са преработени и трябва да отидат към циментовите заводи. Тук големият проблем е, че за 4 месеца нито г-н Савов, нито г-н Терзиев успяват да решат най-належащия проблем - да сключат договор с циментови заводи, или с други заводи, където могат да бъдат оползотворени тези отпадъци. И когато с колегите, общински съветници, бяхме на проверка в завода, г-н Савов каза пред нас, че там се заравя чист RDF", подчерта Хекимян.

Савов отвърна, че през последните 7 години с RDF горивото е запълнено депото в Долни Богров: "Дори има 200 хиляди тона отгоре. Депо "Садината", което беше празно, в момента е почти пълно. Преди 8 години имаше 3 договора с циментови заводи, които вземаха RDF горивото от завода, но заради влошеното качество само един завод остана да го приема. Цената беше драстично повишена".

Той поясни, че през 2023 години също е сключен договор с циментов завод, с който цената е в пъти по-висока, а в момента има договор само с една фирма.

"Този договор ни е наследен от предишното управление. Този завод не може да покрие капацитета на произведеното гориво и трябва да докажем, че това гориво, което в момента го произвеждаме, отговаря на изискванията на другите заводи", каза още директорът на столичното предприятие.

Според Хекимян по начина, по който се работи в момента в завода, това може да доведе до преждевременно запълване на клетките. И ако заводът продължи да работи с такива темпове и да няма да кой да сортира отпадъците, клетките ще бъдат запълнени предсрочно. Той е на мнение, че проблемите на града не са никак малко.

"Ние видяхме и десетки камиони, които чакат пред завода и явно е нарушен ритъмът на приемане на тези камиони, които извозват сметта. Двата бункера са запълнени на 70 и 80%, което означава, че най-вероятно това е причината камионите да не могат да влизат и да изхвърлят отпадъците. След това боклукът минава на ленти. Ние на лентите не видяхме някой, който ръчно да отделя пластмаса или някой от едрогабаритните отпадъци", разказа Хекимян, като попита цъка ли биологично бомба със задържането на 70% от боклука в бункерите.

Савов отрече в момента да има чакащи камиони пред завода.

"Случва се да се съберат десетина камиона, особено вторник и сряда - дните, в които има най-голямо извозване, но повече от 10 камиона не са се събирали, което е нормално. Щатът на завода е от 307 човека, те са с ясно разпределени длъжности, нямаме право да увеличаваме бройката, без разрешение на Общинския съвет", поясни той.

И добави, че му се е наложило да освободи голяма част от администрацията.

"Имаше хора, които бяха назначени да попълват един пътен лист, имаше назначен човек, който да мие колата на директора на предприятието, всякакви такива кухи длъжности. Имаше пет човека, които отговаряха за обществените поръчки", посочи Савов.

Попитан дали по-висока такса смет може да реши проблема, Хекимян отговори, че трябва да се подобри разделното събиране, защото това ще намали работата и на ръчното сепариране в завода.

"Когато боклукът не се досепарира, той става още повече. Това означава, че клетките се запълват с още по-голяма скорост. Европейската комисия е контролирала през цялото време всички необходими данни, които излизат от завода. И ако те не бяха добри, тогава и финансирането щеше да бъде блокирано", аргументира се Хекимян.

От думите му стана ясно, че 3 месеца след стъпването си в длъжност кметът трябва да предостави управленската си програма до края на мандата, но такава не била представена.

Николай Савов увери, че поетапно се изпълнява планът за оздравяване на завода.

"Очакваме в края на месец юни заводът да бъде изцяло технологично стабилизиран и да преминем към реална модернизация", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от София
СОС се съгласи за разсрочване на задълженията на Левски към Столична община
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Готвят Увеличение за преди 2 седмици
Столичани такса смет. Още едно вдигане на заплатите с 300% за чиновниците. За немитите и ухаещи контейнери по улиците, графити, разбити настилки и плаващи площи, нетретирани площи и дивашко презастрояване. Но няма да направят като на Запад на изхвърлено количество. Заявено количество брой торби, които всеки месец се доставят от Общини. Ако променят на брой човек, потребителите пак ще са прекацани, така ще го изчислят, че отново ще плащат по-висока такса. Ето защо територията е обречена.
22
1
 
2
 
! Отговори
ДААА преди 2 седмици
На всички нива ГЕРБ създават проблеми с техните проксита, но ПП са си виновни имаха властта и можеха да ги изметът - пропуснаха момента...............
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
цъка... гербаджийски капан
20
1
 
1
 
! Отговори
гошо преди 2 седмици
От крадци и некадърници да чакаме екология?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цъкат, не една, а цели 3 бомби. Едната се казва Люлин, другата Красна Поляна, а най-голямата е Христо Ботев. Там трябва с огнехвъргачки и до основи да се запали всичко. После да се зарине с пръст и отгоре да се построи нормален град без ония откачени индивиди дето се помещават в тези инкубатори за малоумност
18
1
 
3
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 седмици
С възхищение ще чакаме бомбата да гръмне ! Най-после да можем да се отървем от този цирей на България ! София е инкубатора за некачествени управници и нагли престъпници ,окупирали властта и институциите!
17
1
 
4
 
! Отговори
драган преди 2 седмици
Младият и нов гербаджия хънкамънканян е научил 5 неща за *** и опява като поп. А толкова години ***, които работиха през екобулсорт на изкуствено завишени цени? Що не направи един репортаж по БТВ за тях? Май не е било удачно тогава да говори. Чичо Бойче не му е давал. Кадърните кадри си тръгнаха един по един. Млади, които от студенти бяха там. Директорът Катцер, преди Савов, влезна и разсипа всичко (не че преди това не беше доразсипано от старите крадливци де).
16
0
 
3
 
! Отговори
драган преди 2 седмици
HR кадри, взимащи бонуси по 3-4-5 хиляди лева и още куп назначени "кухи" позиции, които да крият всъщност колко лоши резултати има този завод. Всички, които участваха в този фалш бяха наградени с бонуси, защото щата не се променя без общински съвет, а бонусите може. Докато беше в ревизионен режим от ЕС по проекта се фалшифицираха количеството рециклируеми материали (които отиваха в забележете: ЕКСЕЛСКА таблица в общината), за да може на одит всичко да е окей.
15
1
 
1
 
! Отговори
драган преди 2 седмици
Кво разбира този Хънкамънканатаманян от *** и организацията. Скапания РДФ никой не го искаше, защото не си стигаше нужната калоричност. Кой ще рискува да си компрометира крайния продукт, защото горивото му не е качествено? В този завод са потънали стотици милиони от кухи фирми, доставка на по-скъпи материали от найлон до тел за балите и още много. Всичко е пуснато през "наши" фирми. Савов не е изключение за това. Справка - къщата му, която се строи миналия мандат с материали от завода.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цък-цък цък-цък....яко цъка боНбата и ши зас.мърди на умрели ку-ку-мявки....
13
5
 
7
 
! Отговори
маалатъ преди 2 седмици
Софето = Ивицата Газа - 2. Най-грозно проектираната и застроена Европейска "столица"! Винаги съм се чудел защо Велико Търново не беше избран за столица на държавата, столицата трябва да е исторически и културен Символ, а не промишлен и търговски център, и мегаполис!
12
3
 
2
 
! Отговори
ц преди 2 седмици
да изгорим фандупкова и всички герпераси в циментжвите заводи, че ни завещаха такава безмислена купчина кал! завод вика...
11
4
 
1
 
! Отговори
troll преди 2 седмици
дреме ми за *** в София
10
2
 
4
 
! Отговори
Боклукът в София преди 2 седмици
се подвизава в кметския офис.
9
4
 
6
 
! Отговори
ПП ДБ - ВЪН преди 2 седмици
ПП ДБ - ВЪН!
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП-ДБ съсипаха и София, както държавата
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В последно време градът е потънал в мръсотия. Може и нарочно да е, но такава смрад в София никога не е било. Кметът да се поразходи по улиците и да види, за какво става въпрос. Почти е сигурно, че му правят саботаж, но той е знаел, с какво се захваща
6
5
 
8
 
! Отговори
СПРЕТЕ преди 2 седмици
Откажете се от ГРОБ!Непрекъснато търсите под вола теле, а истината е,че вашата корупция и некадърност надничат от всеки ъгъл!И все повече хора виждаме това!
5
1
 
12
 
! Отговори
ТЕЦ София преди 2 седмици
Защо не изгаря това гориво и парното и топлата вода да са ефтинки
4
13
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 2 седмици
Срам ме е че гласувах за Терзиев!