ПП-ДБ-СС иска Столична община да придобие пътищата до Витоша

Пътната инфраструктура в момента е на държавата
14
ПП-ДБ-СС иска Столична община да придобие пътищата до Витоша
Снимка: Pixabay

Общинските съветници Цветелина Симеонова-Заркин, Димитър Петров и Христо Копаранов от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България – Спаси София" (ПП-ДБ-СС) предлагат Столична община (СО) да придобие пътищата до Витоша от държавата, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Съветниците настояват Общината да предприеме действия за безвъзмездно придобиване на имоти държавна собственост, част от пътната инфраструктура до основни туристически центрове в Природен парк "Витоша" – местността Алеко и местността Златните мостове.

Това е първият от поредица доклади, чиято цел е да бъде подобрен достъпът на гражданите до Витоша, както и да се подобри цялостното отношение на Столичната община към природния парк, става ясно още от съобщението.

Според вносителите това би трябвало да е част от стратегически управленски план, разработен с участието и подкрепата на всички заинтересовани страни. Безспорно най-натоварената инфраструктура в Природен парк "Витоша" представляват пътищата, които водят до местността Алеко, местността Дендрариум и местността Златните мостове. Пътните връзки до Алеко и Златните мостове са съставени от имоти, част от които са собственост на Общината, а други на държавата, като собствеността в някои случаи се променя през изключително кратки разстояния (дори през около 100 метра), което създава както практически, така и формални затруднения за предприемане на необходимите мерки за осигуряване на адекватна грижа за тях. В тази връзка съветниците предлагат кметът Васил Терзиев да предприеме действия и да поиска от Министерския съвет да се прехвърлят безвъзмездно в собственост на Общината държавните имоти, които са част от пътната инфраструктура до основните туристически центрове в парка. Съветниците смятат, че тези действия ще доведат до по-голяма правна сигурност и стабилност на действията на СО и ще дадат възможност да се изработи подробен устройствен план на тази инфраструктура, като това би позволило и по-лесното поддържане и ремонтиране на тези пътища.

Съветниците от ПП-ДБ-СС посочват още, че това действие има за цел да бъде подобрен достъпът до Витоша, която е и най-старият природен парк в България и на Балканския полуостров, част и от мрежата Натура 2000. Интересът и възможността за посещение се засилва и от непосредствената близост на Витоша до столицата. Въпреки това, към момента начинът, по който е уреден достъпът на гражданите и гостите на София до и в природния парк продължава да създава неудобство за любителите на планината и същевременно застрашава нейните природни ресурси, пишат общинските съветници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от София
В район “Изгрев” ще са с изцяло ремонтирани тротоари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 1 седмица
Абе тия нямат ли някаква друга работа освен да генерират глупости?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, всяко второ заглавие за тях е ПП-ДБ иска! *** само с искане не става!
10
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
То и аз искам околосветско пътешествие, ама няма :)
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добра идея
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 3 ще видите на изборите ПП че е на последното място ,не заблуждайте че всички че гласуват за тия крадци
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредната далавера на ПП вън България предатели
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 6: Предлагат това не за да щъка там Киро без охрана а за да могат децата ти след 20 години да отидат до Витоша.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
за да може просто кире да щъка там без охрана ? :)))
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
що не си построят свои! всички сте плащали за тяхното изгражданеи подържане и идват едни и казват искаме да са наши! не общи .
3
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ППДБ са тия, които пак ще ви управляват, защото разумните хора, пак за тях ще гласуваме. После да не останете изненадани
2
4
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
А кои бяха ПП-ДБ-СС, че да искат нещо?
1
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е добро, дано стане.