Около 300 училища пред закриване, няма деца

„Опасността ще дойде през 2009 г., когато 23 000 деца по-малко ще тръгнат на училище”, посочи Янка Такева
27 ное 2008 16:03, Красимир Ангелов
33
Около 300 училища пред закриване, няма деца
Снимка: БГНЕС

Около 300 учебни заведения в цялата страна са пред закриване през следващата учебна година заради демографския срив, съобщи синдикалният лидер Янка Такева.

Тя подчерта, че не може да се говори за „фалити на училища след въвеждането на делегираните бюджети, тъй като те не са фирми”.

„Опасността обаче ще дойде през 2009 г., когато 23 000 деца по-малко ще тръгнат на училище, а това поставя под въпрос съдбата на около 300 учебни заведения”, посочи Такева.

В бюджета за 2009 г. за образованието са предвидени 1 584 000 000 лева на базата на броя ученици.
Осигурени са и 265 милиона допълнителни средства по т.нар. програмно финансиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Колега, прав си, това е решението!Но къде ще идат нашите "Верни"хора, набутани по политическа или креватна линия я за директори, я за инспектори, я за шефове на РИ на МОН...А като ги съкратим и тях, поради неизбежната необходимост,знаеш ли как ще почнат да говорят и ще станат по-ясни далаверите в образованието...То не са ремонти на училища от фирми спечелили търговете в София, то не са доставки на горива, то не са бели дъски и компютри на десеторни цени, то не са помещения отдадени под наем за символични суми на фактурите и солидни комисионни в джоба....Да не говорим за мафията с одобряване и издаване на 1001 учебника по един и същи предмет и поне 3-4 задължителни пособия към тях, платени от държавата или ученика...Изобщо, образованието е една доста солидна дойна крава в момента, но не за учителите, а за тези ,които стоят над тях и гледат сеир.Между другото, в МОН са назначавани за експертки момиченца на по 25 години, току що завършили ВУЗ.Какво да очакваш от такива, освем фръцкане с новите тоалети, и мания за величие и непогрешимост?А министъра?Той някога влизал ли е поне в един учебен ден с дневник под мишница в Българско училище?
31
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Щом е нецелсъобразно,да ги закрият и средствата се насочат към други учебни заведения!Да се промени правилникът за вътрешния ред в училищата!Да се изключва за второ поредно провинение и да се отнема правото за продължаване на образованието след 16 годишна възраст;след това провинилият се да бъде изпратен да работи принудително в селското стопанство!Спиране на помощите за *** и безбожното им толериране - видя се,че няма ефект - *** си е ***.Бивш учител,сега работещ в частна фирма,заради по-доброто заплащане
30
0
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Калине, сине майчин...Поне България пиши с главна буква...Все пак, дядовците и баща ти са работили за тази държава, нищо че е *** вече.Сега ще ти разкажа единствения случай, когато учениците на по 19 години ,на които преподавах на времето млъкнаха и не знаеха какво да кажат 5 минути.Бях учител преди 7-8 години в един механотехникум.Преподавах на 12 и 13 клас.Ученици,събрани от кол и въже, за които не важеше закон и правилник за вътрешния ред.Имаха по над 250 неизвинени отсъствия,които ставаха с устна заповед на директора извинени, за да не се разпадне класа.Те много добре знаеха това, и си правеха каквото поискат ,без да имаме възможност да им кажем нещо.При мен положението беше по-поносимо, защото съм мъж и ми имаха респекта, но не беше рядка гледка да видя някоя колежка, особенно по-млада да плаче понякога в коридора.Както и да е.Веднъж, излизайки късно следобяд от училище, видях библиотекарката да опъва едно перде под прозореца на библиотеката и да изхвърля оттам книги, дарение от една фирма.По заповед на директора да се предадат на вторични суровини ,за някой и друг лев.Успях да спася около 20-тина книги, повечето техническа литература.Оставих ги на бюрото в един кабинет.На другия ден учетиците ги намерили и се хилят-"Господине, Вие сте комунист".А аз изобщо не симпатизирам на комунистическата идеология.Тогава те показаха една книга, по случайност взета заедно с другите в бързината.Книгата беше по случай 35 години народна власт, луксозно издание с фотографии.Разгледахме ги заедно, без коментарии на тема идеология.Учениците бяха изумени, че сме имали международен автотранспорт,автомобилостроене, тракторостроене, машиностроене, язовири и вецове, далекопроводи, електроцентрали, селско стопонство, химическа промишленост....На края на книгата имаше глава"Когато се наливаха основите".На една снимка имаше строителен изкоп,чували цимент,арматурно желязо, до които стоеше старец с волска каруца.Под снимката пишеше-"На строежа на завод 3 в Димитровград".На следващата страница-сниман триетажен завод, и под него пише-"Същия завод след 3 години."След като видяха втората снимка, момчетата просто млъкнаха, и не знаеха 5 минути какво да кажат.Не намеквам нищо за комунизъма, но сегашните ученици умишленно са доведени до състояние на тотален нихилизъм към всичко Българско,и даже не знаят че сме произвеждали продукция и то на 3 смени....И за това не са виновни само учителите!
29
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Za kakvo ridaete? Kakvo i ima na stranata ni - vtora Swizerland, po-dobri i chestni izbori prez poslednite 60 godini e nqmalo - upravnicite ni sa nai-dobroto ot nai-dobroto. Prezidentut napet unak. Minister-predsedatelqt mnogo si go biva, s obrazovaniq i chujdozemska kultura daje. Carqt - pojelahme go imame go. Obqsniha horata - kriza e, ama che prost narod ne iska da razbere i tova si e. I za kakvo sa ni emigrantite obratno, samo ste ni prechat - da si namerime rabota, da se obrazovame. Te i bez tova svurzvat dvata kraq v chujbina, da tojdat da ni tejat li? Jivejte si jivota i koj kato nas - pri svoite si e naj-dobre.
28
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Мъка, мъкаааа...Хората не смеят да раждат деца, защото нямат пари да ги отглеждат. Това е простата истина.
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Таза държава не заслужава деца. Темата е голяма, но не ми се пише....Безсмислено е...
26
0
 
1
 
! Отговори
Янка Такева преди 15 години
Абе, как ще ме вкарате в училище мен, бе!... Вие знаете ли откога не съм влизала в училище и не съм поглеждала учениците в очите? Всъщност, не помня вече (ох, старост-нерадост!...) ... уф, какво ви говорех... Ах, да, май се сетих... Не помня вече дали въобще съм влизала в класната стая от другата страна на барикадата - като учител. *** смее ли вече някой да застава срещу глутницата от озверели за знания ученици? Аз какви знания да им дам?! Те знаят повече от мен. Ех, да бяха ме избрали за евродепутат... Вижте, и в интернет се обърквам, пуснах си мнението преди да завърша... Абе старост-нерадост ви казвам..
25
0
 
1
 
! Отговори
Baba yanka Takewa преди 15 години
Абе, как ще ме вкарате в училище мен, бе!... Вие знаете ли откога не съм влизала в училище и не съм поглеждала учениците в очите? Всъщност, не помня вече (ох, старост-нерадост!...) ... уф, какво ви говорех... Ах, да, май се сетих... Не помня вече дали въобще съм влизала в класната стая от другата страна на барикадата - като учител. *** смее ли ве
24
0
 
1
 
! Отговори
баба Яга преди 15 години
Новите заплати ли? Само по време на обещанията на политиците и по вестникарските страници. Вие не разбрахте ли, че всяко увеличение на учителската заплата е в посока надолу? Увеличението е със знак МИНУС пред сумата за получаване. Дори да ви кажат, че учителят взима 1300 лв, знайте, че "нормална" учителска заплата на учител с 10 годишен стаж е около 300-320 лв чисти пари (след данъци, осигуровки и т. н.)! А през лятната ваканция беше малко повече, с около 10 до 50 лв. Повече от 350 взимат само политиците, министрите и онези в инспекторатите на МОН. Всички тях да съкратят и с парите от техните заплати да се увеличат заплатите на учителите. Споменатите политици, парламентаристи, "инспектори" и "експерти" са "господин Никой" извън Инспектората, Парламента или Службичката. Вкарайте ги за няколко месеца в училищния "Сървайвър", да видят какво са натворили в образованието!
23
0
 
1
 
! Отговори
baba Yaga преди 15 години
Сега искат да затворят училища и да уволняват учители, ама да видим какво ще правят, когато пак се увеличи броят на учениците... По 50 деца в клас ли ще вкарат? Сега от 25-30 деца в клас едва по 2 до 10 учат, а останалите не са на ясно за какво са в училище. Да намалят бройката на учениците в клас - на 10 или на 15 деца, ще е много по-лесно и за учителя, и за децата. Така пак ще има работа за учителите. Правителството обаче иска да вкара всичките 100 деца от малко селско училище в една единствена паралелка и да каже - ето, няма достатъчно ученици за необходимия брой паралелки. Давай сега да уволним даскалите и да продадем парцела, върху който е построено училището. Така, де, нашите олигарси трябва да построят там молове, хотели и бизнес центрове. Как може да има едноетажно или двуетажно училище, когато те се нуждаят от хоризонтални повърхности във височина. Един 10 етажен хотел е добра инвестиция за препиране на мръсните пари от сделки с оръжие, от наркотици, проституция, кражби, далавери... Олигарските са си наши, трябва да им помагаме, така, както можем.
22
0
 
1
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 15 години
ДВ КЪДЕ СА НОВИТЕ ЗАПЛАТИ? ЕЛА ПРЕПОДАВАЙ НА 20 ТИНЕЙДЖЪРА!
21
0
 
1
 
! Отговори
калин преди 15 години
Деца няма а некадърни учители в повече!Егати абсурда е това образувание в *** бг!проблема в образуванието далеч не е този с липсата на ученици.МОН и синдикатите трябва да преустановят с порочните си практики,а именно до доказват колко са умни а децата,колко ***!Няма оправия в тоя бълвоч българия!
20
0
 
1
 
! Отговори
krum преди 15 години
ВЕЛИКИЯТ ПРОВОКАТОР ... Б О Г Е ВЛАДЕТЕЛ НА ЖИВОТА И НА СМЪРТА....... ДАДЕНА НИ Е СВОБОДНА ВОЛЯ ЗА ДА РАЗПОЛАГАМЕ СЪС СОБСВЕННОТО СИ РЕШЕНИЕ........ ТОВА Е ПРОВОКАЦИЯТА........... ОНИЯ ДЕТО СТРОЯХА УЧИЛИЩАТА ЗНАЕХА ТОВА....... :) :) :)
19
0
 
1
 
! Отговори
kuker преди 15 години
МНОГО ОТ ТИЯ УЧИЛИЩА СА ДАРЕНИЯ ОТ ДОБЛЕСТНИ БЪЛГАРИ...ДАРИТЕЛИ БЕЗИМЕННИ ЗА КОИТО Е БИЛО ТВЪРДЕ СКВЕРНО ДА ОСТАВЯТ ИМЕНАТА СИ НАПИСАНИ НА НЯКОЯ ПЛОЧА... ЗА ТЯХ Е БИЛО ВАЖНО ДА ГО ИМА УЧИЛИЩЕТО ИЛИ ЧИТАЛИЩЕТО ЗАРАДИ ДЕЦАТА ИМ И ДЕЦАТА НА ДЕЦАТА ИМ..... А ЕТО ЧЕ ДНЕС НЯКЪКВИ ДРЕБНИ ДУШИЦИ, ПОШЛИ И БЕЗРОДНИ ОСКВЕРНЯВАТ С ЖЕЛАНИЯТА СИ САМАТА ИДЕЯ ДА ГИ ИМА ТИЯ УЧИЛИЩА...... СГРАДИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАПАЗЕНИ ЗАРАДИ СОБСТВЕНОТО НИ БЪДЕЩЕ....И ЗАРАДИ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НА ДЕЦАТА НИ.......
18
0
 
1
 
! Отговори
kuker преди 15 години
ВЯРАТА В СЕБЕ СИ , В СОБСТВЕНИТЕ СИ СИЛИ ВИНАГИ Е ДВИЖЕЛА ТОЯ СВЯТ И ВСЕКИ НАРОД И ВСЕКИ ЧОВЕК..... ПОВЯРВАЛИЯ В СЕБЕ СИ МОЖЕ ВСИЧКО, ДОРИ И САМ....ПОВЯРВАЛИТЕ В ЕДНА ИДЕЯ ИЛИ ЦЕЛ МОГАТ ДА СРИНАТ ПЛАНИНИ И НИЩО И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ........ ЗАБРАВИХМЕ ДА СИ ВЯРВАМЕ ЕДИН НА ДРУГ ....ЗАБРАВИХМЕ ДА ВЯРВАМЕ В СЕБЕ СИ....... НО СЪРЦЕТО НА ВСЕКИ ОТ НАС ПРОДЪЛЖАВА ДА БИЕ ИМЕННО С ВЯРАТА В ЖИВОТА КОЙТО РАЗПРЪСКВА В ТЕЛАТА НИ....... В ИМЕТО НА ТОЯ ЖИВОТ ПОВЯРВАЙТЕ В СЕБЕ СИ ЗА ДА ПРОМЕНИМ СЪДБАТА НА СИ...... ВРЕМЕТО ДОЙДЕ...... ДНЕС И СЕГА .
17
0
 
1
 
! Отговори
kuker преди 15 години
ДА СЪГРАДИМ ОТНОВО ХРАМА БЪЛГАРСКИ БРАТЯ ....ХРАМЪТ КОЙТО ЗАБРАВИХМЕ И ЕТО КЪДЕ СМЕ ДНЕС ВЪВ СТРАДАНИЕТО СИ...... ИЗКУПЛЕНИЕТО НИ Е В НОВОТО МУ СЪГРАЖДАНЕ ЗА ДА НИ ИМА КАТО БЪЛГАРИ И КАТО РОД....................
16
0
 
1
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Уважаеми 14(респ.15),изпитах задоволство от това,че успяхте да разберете същността на това,което исках да подскажа с поста си 7. И аз отдавна стигнах до извода за преднамерено"опростачване"на народа ни.Всъщност,Вие доразвихте мисълта ми...
15
0
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Братко, не те познавам, но бих искал да стисна ръката ти!Но защо ли вече почти съм убеден, че от нас почти нищо не зависи, извън собстветния ни "Двор".Просто са взети всички мерки по всички възможни инстанции да сме наведени , почти на колене, и да влачим хомота мъчейки се да съществуваме като бели хора с принципи...И защо са добре в живота и обществото точно хората без принципи?Защо ни управляват точно такива хора, хлъзгави като жаби, без собствено мнение, напълно безродни и често анти Български мислещи?И защо се засилва в мен чувството че нищо не можем да направим, защото не е важно кой как ще гласува, а кой ще брои гласовете накрая...
14
0
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 15 години
Това е целта на всички управляващи!*** и лесноманипулируем електорат.За какво да обучаваме ученици?Нали братята ни от ЕС са ни определили ролята на земеделци и обслужващ персонал по хотелите на мутри и министри по черноморието...За какво да се харчат пари и да се обучават кадри, които после ще задават въпроси, неудобни за управляващите от всички цветове на дъгата.Бъдещето е следното:-До 16 години задължително обучение в нискобюджетните общински училища.След 16 годишна възраст ще учат само тези, на които родителите им могат да си го позволят, защото образованието ще бъде платено в гимназийте или в частните образователни центрове.На който трябва обаче, децата ще учат навън, за да могат да заемат след време мястото на родителите си в политиката и бизнеса.Така че ни чака и разделение след време не само по имуществен, но и по образователен ценз.Може да не Ви се вярва, но това ни чака....Поддържам и напълно мненията от пост 7 и 9.Лошото е, че с всеки изминат ден у мен се засилва убеждението ,че сме продадени и предадени като народ от собствените си политици.Не може да са толкова ***, да посегнат на най-святото нещо за Българина-образованието.Мирише ми на предварително планирана и добре платена акция....
13
0
 
1
 
! Отговори
kuker преди 15 години
ЗА ДА НЕ СЪЖАЛЯВАТЕ УТРЕ КОГАТО ЖИВОТА ВИ ИЗТИЧА И СТЕ СТАРИ И НЕМОЩНИ И БИХТЕ ДАЛИ ВСИЧКО ЗА ДА ВИДИТЕ И УМРЕТЕ ТАМ КЪДЕТО СТЕ СЕ РОДИЛИ.... ЗАРАДИ ВСИЧКО СВЯТО КОЕТО Е СТАЕНО В ДУШИТЕ ВИ НЕ ОТИВАЪТЕ В ЕМИГРАЦИЯ......... ОСТАНЕТЕ ТУК И ДА СЪГРАДИМ СТРАНАТА СИ ТАКАВА КАКВАТО БИХМЕ ИСКАЛИ ДА БЪДЕ. ДНЕС И СЕГА ДА ПРЕМАХНЕМ ВСИЧКИ ПРЕЧКИ ЗА ДА СЕ РАДВАМЕ НА СВОЯ ЦЪФТЯЩ ДВОР, А НЕ ДА РАБОТИМ ПО ЧУЖДИТЕ ДВОРОВЕ...... ОСТАВАМЕ . ОСТАВАМЕ . ОСТАВАМЕ В РОДИНАТА.