Дунав при Лом се повиши с метър и половина

Нивото на реката все още е далеч от критичните
8 мар 2012 13:46,
2
Дунав при Лом се повиши с метър и половина
Снимка: архив Булфото

Нивото на Дунав при Лом се повиши с метър и половина за последните четири дни. Днес е отчетено повишение с 33 сантиметра и ниво 447 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция в града.

Нивото на реката все още е далеч от критичните за Лом стойности, а и в края на миналата година бе завършено строителството на висока кейова стена по брега на Дунав в града.

Стената трябва да осигури защита на Лом при много високи нива на реката.

Повишеното ниво на Дунав оказа благоприятно влияние на корабоплаването. През последните няколко дни кораби с товари вече стигат до пристанището в Лом, съобщиха от ръководството му.

Вчера и днес са обработени товарите на два кораба с 10 000 тона селскостопански торове. В близките дни се очаква още шест кораба, които доскоро са били блокирани от ледовете в пристанището в Силистра, да акостират в Лом и да бъдат разтоварени.

Корабите са натоварени с въглища, торове и метални рулони за фирми в България.

От пристанището в Лом, което е второто ни по големина на Дунав, очакват през пролетта корабоплаването да се оживи и за докерите да има повече работа.

Заради необичайно ниското ниво на Дунав и намалялото корабоплаване през есента и зимата ръководството на пристанището бе принудено да намали на четири часа работния ден на наетите, за да се избегнат съкращения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: дунавЛомкораби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
ай-бай преди 12 години
Кофти тръпка !