Временно спряха строителството върху дюните в Несебър

Ограничението е за две години
Обновена: 19 фев 2014 18:37 | 19 фев 2014 18:31, Камелия Цветанова
23
Временно спряха строителството върху дюните в Несебър
Снимка: Булфото, архив

За срок от две години строителството в зоната с дюните в  Несебър се забранява. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За целта е издадена заповед от министър Искра Михайлова по Закона за биологичното разнообразие за защитена зона  „Ахелой-Равда-Несебър“. С нея се забранява строителство в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Скандалът „Дюнигейт” избухна в последните дни на 2012 г., когато започна строителството на нов туристически комплекс в Несебър върху дюни в защитена местност. Атрактивният терен е продаден от агроминистерството на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници.

С решение от 14 февруари 2014 г. на Административният съд в Бургас беше окончателно разрешено строителството на дюните в Несебър. Веднага на мястото бяха възстановени огражденията и изникнаха фургони.
С издадената днес заповед на екоминистъра се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.
Заповедта се отнася и за имот в местността Кокала, в землището на Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „Сле Груп” ЕООД. Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона.

Забраната се налага за срок от две години или до издаване на заповед на министъра на околната среда за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”, уточняват от МОСВ.

 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
UK преди 7 години
Малко популизъм преди избори! След изборите ще завраят, че има народ!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Виновни преди 7 години
Правилно решение. Въпреки, че ще бъдат обвинени, че спират бизнеса от приближени фирми до ГЕРБ, но така е в България, който си върши работата обикновено е виновен.
17
0
 
2
 
! Отговори
Borisov преди 7 години
А къде са сега всички, които атакуваха министерството на околната среда, че не прави нищо?
16
0
 
1
 
! Отговори
Природозащитник преди 7 години
С това решение МОСВ доказва, че мисли за природата.
15
0
 
2
 
! Отговори
Христо Асенов преди 7 години
Сега приятелите на Цветанов, ще се изкарат репресирани.
14
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на министърката.
13
1
 
7
 
! Отговори
ЧАО БГ преди 7 години
НАПРАВИХА МОРЕТО НА ***
12
0
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
След като всеки българин вече може да си купи западна марка кола, защо всеки западняк да не може да си купи хотелче в България?
11
3
 
0
 
! Отговори
Инвеститор преди 7 години
Този екоминистър колко още ще е министър? До следващото правителство. Да живее ГЕРБ, Иван Костов, Паси и негово величество!!!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То там всичко е застроено. Те се сетили да пазят дюните. Да гледат да не застроят южното черноморие. Това парче дюни там е обградено от бетон безмислено е да забраняват строителството. Малко след дъжд качулка стана работата. Или са разрешили на грешния човек да строи.
9
2
 
18
 
! Отговори
йованчо преди 7 години
Разказаха му играта на това море. Всичко прилича на гигантска вилна зона. Огромна улица от Резово до Дуранкулак застроена със строителни безумия. От години ходя в Гърция - цените почти същите, няма селяния, големи плажове без платени шезлонги и най-важното спокойствие и красива природа.
8
3
 
9
 
! Отговори
Кранк преди 7 години
Мачкайте, СЛЕ ГРУП! Съд и разстрел за екоталибаните и брадатия им гуру Тома Белев!Човека и човещината преди всичко!
7
0
 
9
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Това е хубава новина, нека го признаем независимо от примитивния ни псевдо-"антикомунизъм"
6
2
 
25
 
! Отговори
123 преди 7 години
2012 г.КОЙ даде разрешение,КОЙ КОЙ КОЙ?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bravo pone za sega niama da se stroi
4
0
 
8
 
! Отговори
Петър преди 7 години
БАСТА!!!айде сега да видиме ТИЯ ДЮНИ ДЮНИЛИ СА!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
Временно преди 7 години
Временно
2
1
 
7
 
! Отговори
PO45 преди 7 години
NE ZA DVE GODINI AZA VINAGI..... EHO 4UVATELI.
1
1
 
12
 
! Отговори
БКП да мре! преди 7 години
Черноморието така или иначе е съсипано и загубено, поне да не искат специално отношение (като данъчни облекчения и т.н.) нарочените за такива "хотелиери" и др. бетонопомповци.