Циганско лято ще има през октомври, зимата ще е мека

Първият сняг на Мусала падна необичайно късно, коментира климатолог
22 сеп 2016 09:39,
39
Циганско лято ще има през октомври, зимата ще е мека
Снимка: архив, Ройтерс

Циганско лято ще има, но ще бъде доста по-късно - през октомври, но и преди него ще има много слънчеви и топли дни за есента. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред Bulgaria ON AIR.

Астрономическата есен настъпва днес - температурите ще достигнат 17-18 градуса във високите котловинни полета до 22-23 градуса в останалата част на България, коментира доц. Рачев. По думите му есента ще бъде топло и относително сухо време.

Необичайно е, че първият сняг на връх Мусала падна толкова късно, посочи доц. Рачев. Той отбеляза, че той пада обикновенно в средата и първата половина на септември.

"Съвсем нормално е, когато има дъждове, по върховете да падат и първите снегове", обясни той.

Доста българи ще почиват в Гърция, а лошото време и липсата на добра компания, могат да унищожат ваканцията, коментира още доц. Рачев.

"Днес не мога да обещая хубаво време за Балканските страни и Гърция. Облачно и доста по-дъждовно дори и от България. Но от утре - слънце. В Турция вчера и онзи ден имаше доста големи валежи, а и днес ще продължат особено по Северното крайбрежие, Черноморското крайбрежие, където има на няколко места много сериозни наводнения", прогнозира той.

По думите му петък и събота ще са чудесни дни за прибиране на гроздето, докато неделя и понеделник хората ще трябва да изчакат. Не ни очакват късните есенни слани, заяви експертът.

Югоизточната част на България - линията между Хасково-Бургас страда от едно доста съществено засушаване, което ще продължи и през есента, каза климатологът.

Зимата ще бъде топла, заяви той.

"Есента и зимата ще бъдат с около 70% по-топли от нормалното и то с температури с около 1 - 1,5 градуса. Вероятността зимата и есента да бъдат нормални е около 25%. Остават само около 5% зимата да бъде по-студена или ужасно топла. Чака ни нормална зима, малко по-топла от обичайното", коментира той данни на европейските институти по метеорология и хидрология.

Светът отива към затопляне, категоричен е доц. Рачев.

"Светът навсякъде става по-топъл, особено що се отнася до Северното полукълбо и особено Полярните области на Северното полукълбо. Там нещата са изключително ярко видими и се усещат от всички нации", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците на това му викат "indian summer."Пак е рacистко! Трябва да му викат "native american summer".
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднага си поправете заглавието на "Сиромашко лято", деева
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Моля ви се недейте да пишете "*** лято",защото шефа ще ви накаже,както нас редовно ни цензурирате като напишем тази дума.Напишете "ромско лято" и никой няма да ви се сърди.Нали така?
16
6
 
20
 
! Отговори
ХОЙ преди 7 години
Правилното наименование е СИРОМАШКО ЛЯТО! Защото сиромасите се радват на топлото време понеже немогат да си позволят да се отопляват. Едно време по времето на омразният ТОТАЛИТАРИЗЪМ кубик дърва за огрев струваха 5 лв. кубика букови. Въглищата 15 лв. за тон. Нямаше гладни нямаше жадни нямаше премръзнали. Но понеже едни незнам как да ги нарека които много хубаво рипаха и скачаха та се наденаха на един ром от драгалевци на члена на ткзс-то сега живуркат много добре сЛободни и ДЕМОНИкратично.
15
4
 
15
 
! Отговори
БХК преди 7 години
*** лято.... нещо ми замерисва на дискреминация,веднага заглавието да се поправи на ромско лято.Това е нечувано неуважение спрямо ромите.
14
1
 
21
 
! Отговори
66 преди 7 години
А това означава,че в Африка ще стане още по-горещо и непригодно за живеене т. е. да очакваме нови мощни мигрантски климатични вълни на север към нас!За това досеща ли се някой у нас и в ЕС!?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей,16 ти ме изкефи.Браво!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕС БЕГЕ! Защо пишете такива "рyгaтeлни" думички? Противоречите на собствената си политика на сайта, защо?Ако ми позволите да попитам, не трябва ли да се каже според Вашата логика че ще има "ромско лято"???
11
2
 
6
 
! Отговори
?! ?! ?! преди 7 години
"Есента и зимата ще бъдат с около 70% по-топли" Колко са 70% разлика, началото е абсолютната нула, не нула по Целзий?!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** лято ще е меко
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ястреб Османлията *** :Д
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да е мека. Сега, има ли глобално затопляне? Има!
7
2
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
тия па като почнат с техните жалки статиики за запълване.. тя зимата е след 4-5 месеца почва те отсега ще ми кажат кога ще вали сняг.. а ако не е мека ???
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зимата е пред изчезване а какви виелици всеки ден е имало преди и какви преспи ..
5
4
 
13
 
! Отговори
Бахура преди 7 години
Ястребче, по-големи си*гани от рез.няците турклемета нЕма. По-добре вижте каква *** ви е даржавицата ви...
4
3
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Я да видим дали мога да пусна собственото ви заглавие като коментар или ще извадите двойния аршин и ще ме цензурирате.------*** лято ще има през октомври, зимата ще е мека
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните 3г. не познахте, демек сега има 66% пак да не познаете.
2
3
 
22
 
! Отговори
Тиквун преди 7 години
Заглавието ви е мега-расистко. Грозно го казвате, вие спъвате интеграцията!
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ястребово лято ХАХАХАААААА