Без билетче в рейсa? Глобата набъбва – до 50 лв.!

Депутатите затегнаха и мерките срещу споделеното пътуване
13 яну 2017 13:30,
179
Без билетче в рейсa? Глобата набъбва – до 50 лв.!
Снимка: Dnes.bg

До 50 лева може да стигне глобата за пътник без билет в градския транспорт. Това решиха депутатите с промени в Закона за автомобилните превози на второ четене, с които бяха увеличени наказанията за гратисчиите. Точният размер на санкцията ще се определя от общинските съвети по места. 

Досега глобата по закон бе 10 лева, което правеше наказанието от 40 лв. за нередовен пътник в София, гласувано преди време, незаконно. С днешното гласуване депутатите го узакониха, но шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова Столичната община да намали глобата, защото е висока.

Още по темата

Депутатите увеличиха и наказанието за пътуване без билет в междуградските автобуси. Вместо досегашните 30 лв. глобата вече ще е 50 лева. 

Наказанието за пътуване без билет в международните автобуси остава както и досега 300 лева. 

С приемането на промените на второ четене депутатите окончателно затегнаха мерките срещу нерегламентирания превоз на пътници, по-известно като споделено пътуване. 

Текстовете днес бяха гласувани без дебати, но при приемането им на първо четене мнозинството уточни, че санкциите не са насочени към хората, които пътуват с приятели до морето. Те били срещу онези, които пътуват с малки бусове уж в същата посока и превозвали непознати пътници на цената на билета и печелели от това. 

Затова депутатите дадоха изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството към предложението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
16
 
! Отговори
Джи преди 7 години
Редовен пътник съм от както ползвам градски транспорт, за 8 години не знам дали съм виждала и 50 пъти контрола. Последно ме провериха края на есента. В трамвай 22 не съм виждала контрола от лятото. Може ли да ми обясни някой защо контрола не се качва по тази линия, по която, гарантирам, както роми, така и българи пътуват без билет?
37
0
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Нека да е такава глобата и за скъсаните летовници по морето, дето 1.30лв. се стискат да платят !
36
8
 
10
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Ще го търсите бай Тошо, ама нЕма да го намерите !
35
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A протестирайте срещу цената! А протестирайте сега! А? Ще протестирате, ама като остъствате от работа сте уволнени, а? И после какво става, а? Банката, съдията изпънител и на улицата! А детето ако е болно! Не мрънкайте ами си налягайте парцалите и работете здраво, колкото е билетчето - толкова! На който не му стигат парите да работи по 14 или по 18 часа на две места.
34
0
 
23
 
! Отговори
O преди 7 години
Скоро по 3 лева билетчето, такситата ще почват от 4-5 първоначална, ще забранят сигурно и колелета.. Голям напън беше да се спре споделенто пътуване и Юбер, не се наядоха а все дават за пример Европа .. Отидете в Европа, качете се на автобус, на метро, дори без билет и вижте какво ще се случи. После се върнете в България, качете се на автобус или метро без билет и пак вижте какво ще се случи :)
33
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А имаше времена когато билетчто беше 6 стотинки!
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това споделено пътуване Държавата НЯМА ДА ГО РАЗРЕШИ. ДЪРЖАВАТА СИ ОБИЧА КРЪГОВЕТЕ ОТ ГРУПИ ОКОЛО НЕЯ.
31
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната спънка за България сега е, че не се глобяват малцинствата. В България трябва да започнем да глобяваме малцинствата. Без да се глобяват малцинствата никога няма да се оправим.
30
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖороЕ те като почнат да глобяват шведите и ще цъфнете та ще вържете, само шведите ви пречат...
29
1
 
17
 
! Отговори
Челен опит преди 7 години
В Бургас във всеки автобус на градския транспорт има контрольор и гратисчии няма. Питайте кметя-слънце.
28
0
 
31
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
мноо ми е чудно дали има дори и един глобен ''швед''...някога :-)
27
0
 
28
 
! Отговори
бате Любо преди 7 години
Като почнете да глобявате малцинствата и да ги сваляте от превозното стредство, и ние ще почнем да си купуваме билетчета. С тези си порядки наложение от ДУПЕтатите това си заслужихте
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааааа,искат да посегнат и на споделеното пътуване.Значи не може моят приятел да ме качи в колата си,защото ще се изтълкува като споделено пътуване.Ха,ха,ха,хааааа.
25
1
 
32
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Още когато повишиха билетите казах,че на хората ще им бъде по-изгодно да пътуват с колите си,отколкото с градския транспорт и познах.А през зимата освен по-изгодно им е и по-топло.Казах още тогава "СТОЛИЧНА ОБЩИНА,НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ НА КАРТИТЕ И УВЕЛИЧЕТЕ ГЛОБИТЕ"!Те направиха само второто.Заради алчност сега ще губят,а ние ще страдаме от лош въздух и тежък трафик.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ДОСЕГА Е БИЛО НЕЗАКОННА ГЛОБАТА!!!! ИМА ЛИ НЯКОЙ ГЛОБЕН???? Е И КАКВООТ ТОВА ТОВА Е ПРОСТО ЗАКОН, ВРАТА У ПОЛЕ ЗА НЕКОИ
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарете на г-жа Фъндъкова,която си избрахте,за този комфорт и евтиния,които ви осигури.А аз и "благодаря" за това,че нейната подопечна "Топлофикация" ме осъди да платя 1000 лв,за парно(без да ползвам)такова,като иска е за главница 2,00 лв.и лихва 0,65 лв.Останалото е такси и хонорари на тоя и оня.Да се смееш ли,да плачеш ли или да се обърнеш за помощ към европейския съд за правата на човека.
22
0
 
17
 
! Отговори
хм преди 7 години
и какво правим... пак караме по ХЪШОВСКАТА . само лозунги и закани!!! а ония от държавата в държавата наречени управници, ни го слагат все по дълбоко, на целокупното българско племе ( не заслужавате да се наречете народ вече).не спете събудете се КЛАТЯТ ВИ ...ИЛИ ВИ ХАРЕСВА ...
21
1
 
26
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
"Без билетче в рейсa? Глобата набъбва до 50 лв.!" ....но вапцаните в индианско бордо новоримски легиони пак ще си пътуват без билет, a конторлите пак ще се правят че същите са прозрачни!
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а тарикатите от факултето ще ги проверяват ли въобще, че не няма да ги глобяват е ясно!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лакомия до немаи къде !Преди да вземеш ,трябва да дадеш и вложиш.....а не като сегашният транспорт.