Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време

Последните мечешки атаки в района са били октомври
11
Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време
Снимка: Булфото, архив

Мъжките мечки в Смолянско будуват заради топлото време и ядат захранките на глиганите. Меката зима и южнякът, който качи рязко температурите у нас в последните дни, карат мецаните да търсят храна, отчетоха ловци от региона пред "Труд".

В същото време женските в плен и на свобода са изпаднали в летаргия, повечето от тях износват и бебета си в момента, уточниха експерти.

Гладните мечки из горите в Смолянско шетат и изяждат захранките на дивите прасета, съобщават ловджии. Това са мъжкари, които още не са заспали зимен сън. Те ядат редовно оставяните от ловните дружинки фуражи /главно царевица/ за глиганите, обясни специалистът по лова в смолянското ловно дружество "Сокол" Алекси Инджов.

Досега са разставени над 100 тона храна. И понеже мечоците винаги оставят следи по снега или в калта, ловците ги виждат, броят и знаят, кои подяждат прасета.

В биологията на женските обаче, е заложено поради текуща бременност, да износват плода си, докато спят. Така будни сред тях почти няма.

Колко мечки обикалят из горите на общините Доспат, Девин, Смолян, Баните, около селата Славейно, Смилян и покрай селата в горното течение на река Арда, е неизвестно. Главно в тези райони са популациите на защитеното от закона животно.

Общо 207 са преброени при последната таксация през март 2017 г. в Смолянско кафяви зверове. През 2015 те са били 227, а в 2016 – 197 броя.

"Цифрата от 207 мечки в момента е съвсем в границите на нормалното", категоричен е главният експерт по лова в Смолянската Регионална дирекция по горите Румен Якимов. Но колко от тях са мъжки и колко са женски, това никой не може да каже, защото никой горски не смее да им погледне под опашките и лично да установи това – рискът е много голям, смее се Якимов.

Обикалящите и през текущата 2018 г. из родопските гори неспящи мечки до момента не правят бели, каза директорът на РИОС в Смолян инж. Екатерина Гаджева. До момента няма нито едно оплакване или пък нанесена щета, която да изплащме, посочи тя.

Последните мечешки атаки в района са били на 10-и октомври м. г., после през ноември в Девинско, а обикаляне около кошари, но без щети, е имало и в началото на декември.

И все пак, когато през октомври стръвница разкъса в един ден две овце на Захари Манолев край село Сивино, Смолянска община, потърпевшият овчар, който е и член на местната ловна дружинка, официално поиска разрешение постоянно да носи пушката.

Причината е, че когато е на паша със стадото, и звярът се появи отново, ще може да го гръмне. Разрешение обаче за тази си идея той не получи.

Към РИОСВ от 2 години има сформирана специална група за бързо реагиране при сигнал за нанесена щета от мечка, но групата действа от месец март до началото на декември. Така че в момента я няма, уточни инж. Гаджева.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 11 месеца
Ами кой им е виновен че са пили толкова много кафе! никакво кафе преди лягане. Ма кой да слуша?!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Будуваме и в Сандански, няма кой да ни сгрее
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво, научих всичко за мечките! След лъвчетата, можем да изнесем и мечоци за Холандия, да се нашмъркат хубаво и да се наспят. Ако станат джендър мечки ,(в това съм убеден) зимата ще могат да се забавляват по между си.
5
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Да внимават в смолянско , че мъжките мечки освен , че са гладни изпитват и глад за с-екс !
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 1

Вече не е актуално, пост 1 го изтриха.....А иначе наистина беше много неграмотен....
3
2
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 11 месеца
Печелиш приза за най-неграмотно написан пост в историята на днесбг - хем на латиница, хем с грешки, хем без препинателни знаци. Евала.
2
3
 
12
 
! Отговори
баир преди 11 месеца
Е от кво да са осрани баирите?
А, поне тях да оставим на животните...
1
20
 
8
 
! Отговори
Цингата преди 11 месеца
Като не може да си носи пушката, ще си носи препарата. Така е било и едно време. Мечки, вълци всичко ще яде антифриз! Аман вече, станаха като уличните кучета! В девинските баири всичко от мечка осрано!