Протест в София за свобода на вярата в България

Ако проектозаконът се приеме, ще се атакува в Страсбург
Обновена: 2 дек 2018 17:59 | 2 дек 2018 17:43, Анисия Иванова
62
Протест в София за свобода на вярата в България
Снимка: БТА

За четвърта поредна неделя в София и други градове на страната се проведоха протести с искане за свобода на вярата у нас.

В столицата недоволните отново се събраха пред Народното събрание и поискаха проектозаконът за вероизповеданията да не бъде приет.

Още по темата


С промените в него се дискриминират малките вероизповедания в страната и наред с това според промените статут на официална религия у нас получава не само православието, но и исляма, коментираха протестиращите.

За поредна неделя те припомниха, че протестът им не е политически и не е насочен срещу управляващите. Но категорично заявиха, че настояват да се защити демокрацията и държавата да не се меси във вярата. С новия проектозакон това се нарушава, заявиха говорителите на митинга.

Вярващите обявиха още, че ако управляващите не се вслушат в исканията им, те ще потърсят правата си и пред съда в Страсбург.

 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Не е така, не си прав. Малко хора се замислят и го осъзнават, но всичките ни нрави, морални порядки, норми на поведение, дори законите на страната са определени от религията - в нашия случай християнството. В една мюсюлманска страна може да те осъдят, защото се целуваш на улицата, а може и да имаш до 4 жени. Кога са ни официалните празници - Коледа, Великден са почивни дни, нали? Сватба, погребение, кръщене - в църквата. Украсяваш елха и боядисваш яйца всяка година. Ислямът няма нищо общо с нас.
19
7
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Всички религии в същността си, са създадени за глупави хора, които се уповават на някакви несъществуващи бежества в моменти в които трябва да проявят сила на характера. Да не говорим, че църквите отдавна са се превърнали в помйини ями на разврат и алчност. Прекалено много свободи имате бе, време е за забрани, всичко е циклично в крайна сметка. Строгост, наказания, страх от закона и железни правила за всички, само това ще спаси съдбата на белия човек.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе в Турция лукът поскъпна и стана 3лири килото вие ни занимавате тука с протести на някакви фантасти.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН 15

Ето ти пак оплювка! какво месиш тука КТБ бе? Какво общо има с темата? И след тази изцепка въобще трябва ли да продължавам да се занимавам с тебе? като си решил да плюеш и да изглеждаш сериозен се подготвяй по - добре. Иначе е смешно.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вижте отдавна религиите не са това, което са били за хората от миналите векове.Сега те са по - скоро форма за самоопределение и най -вече средство за власт и влияние - най - гадното от всички подобни средства защото потискат най -вече ума, не само тялото.Във вярата има много положителни неща но те отдавна се удавиха в това, за което ви говоря.А и честно казано религиите са ретроградни тоест извън днешния живот. Не искам религия да ме определя, но като цяло хората не желаят да се разделят с тях
15
10
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И ТОЗИ ЗАКОН В ПОЛЗА НА ТУРЦИТЕ И ИСЛЯМА Е ПРИЕТ С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ!!!

БОРИСОВ И ДОГАН СА БИЛИ ВИНАГИ ЗАЕДНО ! ЗАЕДНО ФАЛИРАХА КТБ! ОРЕШАРСКИ КАЗА, ЧЕ ЩЕ Я ОЗДРАВИ И НАЦИОНАЛИЗИРА!
14
3
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
вяра ли?
със сигурност % -та на вярващите изтински християни у нас не е повече от 10% а иначе се кичим със кръстове и плюем по другите вероизповедания без дори да сме изтински вярващи ежедневно следващи 10-те божии правила
айде не се праскайте на много големи или изобщо че сте християни
от давна се ръководим в живота от други ценности и сме Не-вярващи
13
13
 
5
 
! Отговори
гост6 преди 1 година
до:12
Европа живее с Исляма отдавна,а такива като теб нямат място никъде,не Европа ,не Африка...стой си в планината при козите,където ти е мястото.
12
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Isliama van ot Evropa!
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любопитно е да се направи изследване колко от лицата, приписващи се към православното християнство са наясно за разликите между католицизма и православието, между католицизма и евангелистките църкви и въобще доколко християнството им е външна поза про форма или има някакво небитово съдържание.
Християнството е свързано с книги, които следва да се изучават, а на практика държавата възпрепятства изучаването не религиите и абдикира от важна в световен мащаб форма на пропаганда.
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със закона се спира финансирането на джамиите от Турция и Саудитска арабия, например! ...както междувпрочем и от мормони и всякакви там протестантски деривати!
И е много правилно!
9
14
 
15
 
! Отговори
гостО преди 1 година
Исляма е религия на 1 милион български граждани!Приемайки закона ,ще се следи изкъсо ,кой от къде,как се финансира,как се издържа...?Трябва в България да се акредитира и Висше Ислямско училище,което да поема обучението на мусюлманите .
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега остава само, протестърите да вземат да се вържат на сектите?!
... по стара седе растка традиция! ...и евроатлантическа, нали знаете какво каза Соломон Паси за Православието?
7
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този т. нар. протест е хибриден! В България има конституционно гарантирана свобода на врозиповеданията!
Сектите, обаче гледат да се намърдат и да минат с другите протести касто по този начин извлекат ползи! .....за тях ползи, за нас бедствие!
6
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кво чудно има, боко толкова години се опитва да ни ислямизира.. учебниците промениха, толерастия се налага. Ние сме виждали истинското лице на исляма, няма да забравим 500г. зверства и насилствено ислямизиране!
5
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямът в България не е и не може да бъде официална религия. Обикновено това искане няма нищо общо а вярата която никой не забранява на тези хора да изповядват. За какво е това драпане? кой им пречи да вярват в аллаха си щом искат? Никой, обаче те целят друго. Затова - НЕ! В никоя европейска държава ислямът не е официална религия. и хората знаят там че така трябва да бъде. Но нашите тук винаги са били наглеци защо не и сега? Драпат за това от години, но НЕ! Това не трябва да се случва.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Не, просто става въпрос за конституционно регистрираните традиционни вероизповедания! Законът цели защита от екстремискти учения! На някои, обаче това не се харесва и будалят неколцина евангелисти, както и традиционно враждебно настгроени секти!
3
10
 
7
 
! Отговори
Булгаристан преди 1 година
Какво е това официална вяра?!!! Бу-ха-ха... поредната *** глупост.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно става дума за някакъв проектозакон като истанбулската конвениция, но за него нарочно не се шуми за да мине.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без представители на култа към Летящото Спагетено Чудовище този протест изобщо не е представителен.