Helpbook математика: Да заредиш 6 л бензин в 5-литрова туба

И още - сигнали за незаконно строителство, неспазване на пътни знаци...
Обновена: 17 май 2019 15:24 | 17 май 2019 15:10, Анисия Иванова
31

В днешния обзор ще ви запознаем с част от сигналите, постъпили в последните дни в платформата на Helpbook.info.

Започваме със сигнал за бензиностанция в Кърджали, където наш потребител е успял да зареди 6,29 литра в туба с вместимост 5 литра. В последните няколко години често се наблюдава този факт - съществена разлика между обявеното количество заредено гориво и литража на резервоара на автомобила. По този начин сериозно се удря по джоба на потребителите. "Бензиностанция в Кърджали, част от голяма верига. Клиент зарежда 5-литрова туба с бензин. Колонката отчита 6,29 литра", пише читателят ни.

Следващият сигнал е за незаконното строителство. Този феномен тормози не само засегнатите, но и създава предпоставки за опасни инциденти. Въпросната дейност не се толерира от законодателя и са предвидени сериозни санкции за нарушителите. Ето какво ни пише нашият потребител:

"От търговски обект (фризьорски салон) на ул. "Неофит Рилски" 32 се пробива стълбище към вътрешния двор от помещение, за което няма документация за преобразуването му. Общото събрание на блока, с протокол от ОС, е заявило изричното си несъгласие за използване на общи части - двор, за частна търговска дейност и осъществяване на строителни дейности, заплашващи конструкцията на сградата. Към момента обаче се засили дейността по обекта и се използва от клиентите на търговеца, в ущърб на и против волята на живущите. Молим за проверка за законността на обекта и дейността в двора.“

Потребител разказва в друг сигнал за масово неспазване на знаци от шофьорите в района на няколко централни софийски улици. Въпреки сигнализацията, че навлизането и паркирането на МПС е забранено в двете посоки - непрекъснато се движат автомобили, спират където намерят за добре, зареждат ресторанти и паркират за часове, при положение че в близост се намира платен паркинг.

Изоставени автомобили също не липсват в различни райони на столицата. Получихме сигнали за такива в "Слатина" и квартал "Младост 1".

Потребители ни сигнализираха за множество неправилно паркирани автомобили. В един от тях джип "Мерцедес" удобно се е настанил в тревните площи, без оглед на факта, че е в нарушение.

Това са само малка част от получените сигнали през седмицата. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
0
 
! Отговори
2be, or not 2be преди 4 години
Както подробно е описано в касовата бележка заредили са ви 5 литра бензин и 1 литър въздух на мехурчета, какъвто е и капацитета на тубата, общо 6литра, а останалото количество над шестте литра се е изпарило в процеса на зареждане или се е поразляло извън тубата. Не разбирам какво не разбирате и защо са тези оплаквания.
28
0
 
4
 
! Отговори
Коментиращ преди 4 години
До Анонимен. Колега, тук не се коментира тегло, незнам къде си го прочел. Просто казват, че тубата е произведена с обем по-голям от пет литра по вече споменатите причини и че ако я напълниш до горе ще събере повече.
27
0
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
Относно сигналите за неправилно паркиране.Парко местата не достигат,налице е презастрояване.Няма държавна политика по въпроса.За последните 30 години в междублоковите пространства бяха построени нови кооперациики.Хората си купуват жилища,апосле се оказва че няма къде да паркират.За платеният паркинг.Ами нашенецът като види такова нещо бяга настрани даже и с риск да го глобят за неправилно паркиране или Паякът да му вдигне колата.По евтино излиза да я оставиш колата на платен паркинг.
26
1
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
6 литра е 5 литра туба, викате. Ама каква е била тубата? Защото тубите за гориво ги правят с 20% толеранс по отношение на обема, защото горивата са с доста голям коефициент на температурно разширение. Или по-просто казано тубата е с обем до капачката към 6 литра, а производителя препоръчва да се напълни с максимум 5, защото ако зарежеш пълна до капачката туба с гориво на слънце или в багажника например, тубата ще се пръсне, създавайки реална опасност от пожар.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,той си го е написал ***.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпиАбе пич, ти направо изби рибата. Един литър си е един литър няма значение каво сипваш върте - вода бензин или въздух. Това е мярка за обем а не тегло. Ама така е като блеете в училише
23
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 години
До ***.Вземи ти прочети малко и не химия ,ами физика.5 Л вода са равни като обем на 5 Л бензин.Литъра е мярка за обем.не на тегло.Сега ако говорим теоретично на всяка течност относително се мери точно при 15 градуса целзий в кг/л .При друга температура се коригира с температурен коефизент. Значи реално зимата трябва да ви сипват по-вече бензин като тегло защото е с по ниска температура,освен ако не правят корекции на дебитомерите.
22
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Защо се мери във литри като . 6 литри бензин влизат в туба от 5 литра. измама
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпиЛитър бензин е колкото литър вода. Теглото няма значение. Смесваш понятията. Явно не е толкова елементарно за теб. Химията може и да ти е силен предмет но явни физиката ти е слаб. И преди да коментираш пак, прочети където трябва.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама това го викахме за 1 килограм желазо тежи повече от 1 килограм памук.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един литър бензин е по обемен от 1 лътър вода казва колегата по долу.
18
18
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Ами че тя водата е тежка.относителтото тегло е единица,а на бензина 0.75.Бутилките за вода не са мярка за торива.Просто а елементарно. Не сти учили химия :(
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Но кой себеуважаващ се и още повече вземащ се насериозно нашенец ще взе да я мери предварително?
16
3
 
3
 
! Отговори
121212 преди 4 години
Емчи питай икономист, 2+2 е понякога 5, понякога 3, зависи кой пита. А че е 4 - това е старо, комунистическо е :П
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквато "платформата" такива и посетителите и!!!!!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тубата лесно може да се измери предварително.
13
6
 
9
 
! Отговори
man преди 4 години
А защо приемаме обема на тубата за верен? Възможно е да е евтин ментак, и наистина да не е точно отбелязан обема.
12
1
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
на където се обърнеш у нас само нередности-А то така е у нас махва вяло с ръка *** и подминава ....*** не иска да е по друго му щото така е свикнал а и ако кара по правилата за всичко нали ще изглежда като шматка и всички ще му се смеят
11
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
То хубаво ни плакнеш като политик на предизборен митинг, но щеа правим когато нЕкой баш неверник вземе и не само замери вместимото в тубата, но и го сравни с описаното и платено количество по касова бележка?Или тогава ще ни отпочнеш с теорията на относителността?
10
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновената туба няма стандарт и сертификат за вместимост, напълнена догоре 5 литрова нормално ще събере 6 лт, така че да не преиграваме.