Стрес, качество на живот: Три пъти повече болни от рак за 40 г.

Най-честата форма на рак е на млечната жлеза при жените
12 юли 2019 09:13, Петя Славова
56

6384 гледания   |  Още видео
Тревожни данни за здравето на българите. За почти четири десетилетия броя на хората със злокачествени образования са се увеличили три пъти от 1980 г. насам, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Ако през 1980 г. хората, заболели от различни форми на рак, са били малко над 113 000, то през 2017 г. броят на онкоболните достига близо 293 000 души.

Най-рязък ръст има в периода от 1990 до 1995 г. Най-честата форма на рак е на млечната жлеза при жените.

Още по темата

"Медицината напредва, диагностиката се подобрява. Обществото узрява. То намалява, но и застарява. А болестите най-често идва с възрастта. Така е логично да има повече новооткрити злокачествени заболявания. Но има и по-голяма информираност".Това стана ясно от думите на проф. Калоян Давидов, който гостува в "България сутрин".

"Съветвам мъжете да се изследват възможно по-често за рак на простата, тъй като този вид рак е най-силно разпространен при тях. Не е добре да се чака!", категоричен беше той.

По думите му, хората, които имат раково заболяване в семейството са по-чувствителни и търсят по-често профилактиката.

Според специалистите, стресът и хроничният стрес влияят на здравето. "Негативните емоции водят до промени в здравето. Добра хипотеза е, че това може да доведе до злокачествени заболявания. Нямаме стройно доказателство до момента, което да ни убеди в това. Факт е, че имунитетът участва във формирането на злокачествените заболявания. А ефектът на хроничния стрес понижава имунната система", поясни проф. Давидов.

Според статистиката за онкоболести при мъжките полови органи - близо 600 мъже на всеки 100 хил. са с диагноза.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Ирена Костадинова подчерта, че лечението на различните видове рак е изключително напреднало.  "Лечението напредва. То се осланя на базата на новите диагностични методи. Вече само с едно изследване може да се хванат раковите образувания в тялото. В онкологията винаги гледаме ползата спрямо риска за пациента", обясни тя.


56
Още от Страната
Топим се по-бързо: След 80 години българите под 4 милиона
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Стига с този стрес! преди 1 седмица
Не може за всяка болест стреса да е причина! Боклуците с които се храним след 1990 са основната причина!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Цецо Мен

Все неща, които могат да ти докарат високо кръвно, ментални зотклонения и износени стави, но не и рак ...
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има и нещо, наречено по-добра диагностика. В Дания, имат най-добрата апаратура за диагностициране на рака и наймного онкоблни на глава от населението. Преди да въведат новата апаратура ... броят на онкоболните беше по-нисък.

Извод: Апаратурата разболява хората!
45
0
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 седмица
А Чернобил и обеднения уран в Сърбия нямат никакво , ама никакво отношение към злокачествените заболявания. Важно беше да не се провали първомайската манифестация за възхвала на знаете какво, че ми е гадно да го напиша.
44
2
 
6
 
! Отговори
Георги Николов преди 1 седмица
Много здраве на тия,дето вярват на глупостите и лъжите на същите тия,които пишат новите учебници по история ,че облакът от Чернобил ни е подминал!!!! Тази авария взима и ще взима своята лепта още дълги години!!!!
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чернобил няма нищо общо. Облака не минал през БГ. Сега о небето се ръсят някакви неща,по скоро те имат нещо общо. През юни след дъждовете видях 2 дървета как умряха като залети с киселина. Бяха си зелени свежи и след дъжд край с тях.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 8

Западняците не секат,но техните марионетки вътре секат.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А стига с тоя Чернобил. Ако имаше отношение към това, най-много щяха да са тия случаи именно около Чернобил, а те не са. Виж, другият фактор, наречен ГМО си е основен - във всяка лаборатория, в която хранят животните с ГМО, в 100% от случаите се развиват тумори. Съчетано с пластмасата и восъка в храните - ето ви и злокачественост на туморите... Радиационният фон отдавна е в нормата, не може все да се оправдаваме с него.
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
главната причина за повече ракови заболявания е Чернобил
39
3
 
8
 
! Отговори
Енгелс преди 1 седмица
Капитализмът води до стрес и мизерия!
38
4
 
15
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 седмица
За тия, които пишат Чернобил не съм съгласен. Роден съм като време около аварията. За мен лично по-голям принос има слабото здравеопазване, несигурност, липсата на раздаване на справедливост, окрадения труд на хората ( спестявания и пенсия) и безхаберието ширещи се по нашите ширини. В сериала Чернобил не споменаха, че България е засегната. Според мнения на физици Черно море е абсорбирали голяма част от радиацията (йод). Стига сме гледали за неща, които не зависят от нас , а кажете ние сега тук..
37
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЧЕРНОБИЛ !!!
36
4
 
19
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
КАКВИ СТЕ ВИЕ ПРОФЕСОРИ ,СПЕЦИАЛИСТИ,ЕКСПЕРТИ И ЖУРНАЛИСТИ? ЗАЩО НЕ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСА ЗАЩО ТОВА СТАВА?АЗ БЕЗ ДА СЪМ ПРОФЕСОР,ИКСПЕРТ И СПЕЦИАЛИСТ ЩЕ ВИ КАЖА ПРИЧИНАТА,ТЯ Е ОДПАДЪЧНАТА ХРАНА КОЯТО ЗАЛЯ БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1987Г. ПОД ФОРМАТА НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕНОСТО.НАИ ОТРОВНО Е МЕСОТО ПЪЛНО СЪС СТИМУЛАТОРИ ЗА РАСТЕЖ И Г.М.О. ВЪВ ВСИЧКО ЗА ЯДЕНЕ.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виждам че се изтъкват множество причини за влошеното качество на живот НО
се пропуска ОСНОВНАТА !!!!!
ГЛУПОСТА на Ганя !!!!
ФАКТОР номер 1.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 30
Питай Ветко, Миньо, Банев и т.н. дали няма стрес.
Виж при Боко и Прасчо наистина стреса е ограничен..............за сега.
33
2
 
30
 
! Отговори
1984 преди 1 седмица
... освен, че ни РАЗБОЛЯВАТ, освен, че и ние сами се тровим (цигари, алкохол, кафе и т.н.), то и престъпниците в бели престилки ще ни доубият с лъжетерапия и химиоотрова!
32
5
 
35
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Разбира се, уранът, който биде изсипан над Белград от нашите братя - натовците, няма нищо общо!
31
4
 
23
 
! Отговори
Николай Банев преди 1 седмица
До Смирен депутатт
Българина трябва да има ниски доходи,така той ще се научи да уважава своите олигарси.С ниски доходи към висок жизнен стандарт!

Браво другарю депутат!Съгласен съм.
30
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стреса е при бедните,при богаташите няма стрес!
29
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Илия Буревестников
НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ "РАН-ЪТ"

Няма такава национална стратегия гл.пако.Според този план индустрията на страната трябваше да бъде поета от западни фирми и българи предприемачи.Обаче стана така, че другарите от БКП сложиха ръка на всичко.Както казва Нора Ананиева:
- Какви червени куфарчета?През 1993г раздавахме цели предприятия.