С най-ниски доходи сме в ЕС: Така било и в социализма

Политическа грешка от 90-те, смята Димитър Манолов
3 сеп 2019 22:08, Петя Славова
82

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2017 г. 20% от населението с най-високи доходи са получили 8,2 пъти повече от 20% от населението с най-ниски доходи, показват данните. През 2018 г. разликата намалява до 7,66 пъти, като страната ни остава първа по този показател. През 2017 г. средното за ЕС съотношение е 5,2. В Чехия и Словения е отчетена най-малка разлика – по 3,4 пъти. Следва Финландия – 3,5 пъти, Словакия – също 3,5 пъти, и Белгия – 3,8 пъти.

Още по темата

Председателят на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза в студиото на "Денят ON AIR", че българите сме с най-ниските доходи, защото това е политическа грешка от 90-те години, когато страната ни се рекламираше пред инвеститори с това, че тук за малко пари могат да се намерят добри специалисти.

"Ние така я подкарахме. Тази парадигма продължи да властва, беше оръжие на редица политици. Хубаво е да припомним, че дори в социализма българите имаха най-ниски доходи в социалистическия лагер. Още тогава сме имали пропуснати неща", обясни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няма как да имаш добри работници с ниски заплати у нас, при положение, че вече сме в отворен пазар на труда и много качествени и подготвени хора могат да отидат на различни места, за да видят как се заплаща техният труд там.

Димитър Манолов беше категоричен още, че не трябва толкова много да възхваляваме западните общества, защото има неща и у нас, които са по-добри от тези в Западна Европа.

"Пазарът на труда ни от правна гледна точка е много по-подреден от тези в Западна Европа", даде пример той.

Манолов коментира още, че изоставането ни в заплатите е най-вече заради пропуснатото време и липсата на интегрална политика, която се прави на парче.


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Съдизъм!!! Племето не се грижи за болни, слаби и бедни.
Скоро ще изчезне...
69
0
 
5
 
! Отговори
Марко преди 10 месеца
1968 г баща ми ме заведе на екскурзия в ГДР , в Чехословакия объркахме пътя и се озовахме на границата с Австрия , докато се усетихме и бяхме на австрийския пункт и досега съжалявам ,че не го преминахме , да се чуди човек как ни пропуснаха , ама на то късмета един път идва .
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има статистики, които показват, че България е много по-назад от останалите соц.държави веднага след Втората световна война, но през 80-те години сме почти равни с изключение на ГДР, които винаги са си били много по-напред. След 1989 година от почти равни, България изостава много от останалите бивши соц.държави.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те най-ниските доходи в България са още от освобождението ни от турско робство. Преди Втората световна война по БВП на човек от населението в Европа сме само преди Румъния и Югославия, почти два пъти по-малко от Гърция. След войната сме победена държава и плащаме репарации и съседите ни дръпнаха пред нас.
66
0
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 10 месеца
До 62 Един-полуграмотен

Каквито и дипломи да имаш в тях няма да пише колко ти е акъла...
65
12
 
3
 
! Отговори
Помня преди 10 месеца
До Анонимен 67 Сега за година се строи повече от бай ви Тошо за 31г. Не са 36г.България кипи от строежи. Байко спазва мотото на партията: Строим България. И го прави успешно.А що се отнася до бедността , Манолов е прав. Само Албания беше по бедна от социалистическа България.
64
0
 
7
 
! Отговори
човек преди 10 месеца
До: номер 72

Да, за румънците е вярно, така беше.
А виж ги сега къде са!
Югославия по принцип беше много по-добре от нас.
За нас беше като западна капиталистическа държава, въпреки че се водеше и тя комунистическа.
А най-добре от източния блок (Югославия не е част от него) беше ГДР.
Казваха, че е била "витрина на социализма".
Естествено, ГФР беше много по-добре от ГДР.
63
2
 
9
 
! Отговори
ДоЕдин полу-грамотен преди 10 месеца
И що сегашните грамотници не могат да постигнат това дето полу-грамотният бай Тошо го постигаше?
Дългът, натрупан внезапно и изкуствено в края на 80-те беше 9 милиарда долара на 9 милиона население. Ясно си спомням с какъв драматизъм кънтяха, че всеки българин дължал по 1000 долара. А сега колко е дългът ни? На колко население?
Тогава срещу дългът имахме огромни активи + златен и валутен резерв. Други държави дължаха на нас. Само Ирак над един милиард. А сега?
62
3
 
2
 
! Отговори
човек преди 10 месеца
До: номер 71 (Pilot)

Човече, много объркано си го написал.
Вярно е, че сегашното образование е нулево, но само толкова!
Преди 1989 г. също не беше цвете, ама никак!
Не стига, че във ВМЕИ в София излишно ни преподаваха Гражданска Отбрана, ами на всичкото отгоре преподавателят беше един пенсиониран полковник, който чете от учебника и бърка. Каза, че "електронът се състои от протони и неутрони".
Цвете!
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости! Румънците бяха далеч по-зле от нас. Разликата се чувстваше веднага от всеки прекосил границата. Понятие си нямам какви доходи са отчитали в самия велик Съветски съюз, но на практика, ако се изключат големите му градове и привилегированите му партийци, ние живеехме далеч по-добре от тях.
През 70-те и донякъде началото на 80-те България изпъкваше и пред всички балкански държави с изключение на някои от югославските републики.
Въобще да не ни успокояват с изсмукани от пръстите сравнения.
60
12
 
33
 
! Отговори
Pilot преди 10 месеца
Колкото и да лъжете хората , старите помнят как са живяли ! Имаше закони и крадците ги вкарваха в затвора, имаше армия , оразование и работеща икономика , всичко си произвеждахме и заводите работиха на три смени . Имаше и медицина и , а храните бяха истински по БДС ! Сега имаме три прасета и мутри , а работници нямаааа, защо ли ами защото заплати нямаааа ! Туризъм тъпаци не могат да правят, а за тежка индустрия забрави. А образование 0000000 ! Това е истината !
59
9
 
22
 
! Отговори
ТОЗИ... преди 10 месеца
ТОЗИ МАНОЛОВ ИМА БЕЛИ ПЕТНА В МОЗЪКА Е ТОЙ СЕГА Е ПО ДОБРЕ ЗАЩОТО ЛЕСНО СЕ КРАДЕ - ЖИВЯХ ПРЕЗ СОЦА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ УБЕДИ ЧЕ ТОГАВА Е БИЛО ПО ЛОШО ОТ СЕГА ОСВЕН ТЕЗИ КАТО МАНОЛОВ КОИТО КРАДАХА ЗА ТЕЗИ 30 ГОДИНИ ЗАТОВА НАРОДА ОБЕДНЯ ЗАЩОТО ЗА НЕГО НИЩО НЕ ОСТАНА - ДА КАЖЕ ТОЗИ МАНОЛОВ КАКВО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИНА????? ЛОШИ УПРАВНИЦИ МИСЛЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ А ПРЕДИ ИМАШЕ ЗА ВСИЧКИ И РАБОТА И КАКВОТО СИ ИСКАТЕ - МНОГО ВИ БЕШЕ МЪЧНО ЗА БАНАНИ И НИ ДОКАРАХТЕ ДО БАНАНОВА РЕПУБЛИКА
58
12
 
16
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 10 месеца
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
57
13
 
35
 
! Отговори
Пак Евреиски Лъжи ! преди 10 месеца
По времето на лошия комунизъм дето сега със свещ го търсите, само Германия, Унгария и Чехо-Словакия бяха по-добре от нас

след 30 години "демокрация" България е по-зле от всякога - такава мизерия като днес по време на лошия комунизъм НЯМАШЕ !!!!!!
56
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дедо Тошо към нашите "демоКРАДИ"-Аз каквото построих, вие не само не можете да го построите, а не можете да го боядисате" ха ха ха ха ха /който знаеше как се смееше Тошо ще се сети :) !
55
12
 
7
 
! Отговори
Виц за бай Тошо преди 10 месеца
Веднъж бай Тошо се почесал по главата и му влязла една треска под нокътя.
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В БГ бизнес да правиш е мазохизъм.Едно,че администрацията е спирачка и второ бизнеса е сепариран и разпределен на определени хора.Дори да дойдеш с нов бизнес ще ти го вземат ако се развиваш.Малко да напреднеш и идват мутрите да те стискат да им го продадеш,или рекет да им плащаш.А ако пречиш на някой ще го забранят както забраниха Юбер примерно.Затова бягат инвеститорите от БГ.Тук само комунисти,които отчитат в партийните каси пари от бизнеса могат да се развиват.Медии,прокурори всичко те мачка.
53
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никога, никога материалния Запад нама да победи духовния Изток колкото и накои да се пенявят па ако искат и да си бият главите по паветета пред НС а и не само там мда !
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха ха колкото и дедо Тоти да е бил полуграмотен щом е управлял цели 36 години е бил и хитър ха управлявай ти толкова ха ха.Той и друг от същия калибър аха аха да му стигне годините по управление ха ха !!!
51
21
 
13
 
! Отговори
Един полу-грамотен преди 10 месеца
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги няма...