Историческото завръщане на бизоните в Родопите

За първи път от Средновековието има стадо на свобода
21 окт 2019 21:23, Александър Попов
76
Историческото завръщане на бизоните в Родопите
Снимка: rewildingeurope.com

Европейски бизони живеят на свобода в Родопите за първи път от Средновековието, съобщава rewildingeurope.com.

Това лято пет женски и два мъжки бяха освободени от заграждението си и вече кръстосват ловния резерват "Студен кладенец", където екипът на Rewilding Rhodopes следи тяхното поведение и движение ежедневно.

"Животните отново заемат своето място в природата, намират вода и храна, учат се да се предпазват от вълци и чакали и изследват предизвикателния терен", казва Христо Христов, който е част от Rewilding Rhodopes.

Добрата новина - вече има и малко бизонче

Добрата новина не завършва с пускането на свобода на стадото бизони. Една от женските вече е родила - това е първото бизонче, родено на юг от Дунав от Средновековието насам. Малкото носи името Надежда и заедно с майката се справят добре в дивата природа.

"Много сме развълнувани от новото попълнение. Бизончето се роди в една от най-дивите части на резервата и оттогава следва стадото. Този млад бизон е символ на надеждата за биоразнообразието в Родопите. Ето защо я кръстихме Надежда", споделя Христов.

Докато живеят свободно в Родопите, бизоните ще съжителстват с елени, вълци, лешояди и много други редки и застрашени видове.

Те ще имат положително въздействие върху местната дива природа.

"Европейският бизон ще донесе редица ползи за дивата природа и хората. Съществуващото стадо вече се превърна в голяма атракция за посетителите и ще ни помогне да развиваме туризма, базиран на природата тук", споделя Христо Христов.

Rewilding Europe работи за възстановяване на европейската популация от бизони в Източните Родопи от края на 2013 г., когато пет животни пристигнаха в "Студен Кладенец от Германия.

През ноември 2017 г. още два бизона бяха дарени от зоопарка Зул в Германия, бивш резерват за дивеч, посветен на развъждане на застрашени европейски видове. Целта пред Rewilding Europe и Rewilding Rhodopes е да увеличат броя на бизоните в Родопите, за да бъде създадена по-здрава развъдна група.

Изчезването и възстановяването на популацията

Европейският бизон е бил широко разпространен в голяма част от Европа. В България той изчезва като вид през Средновековието.

Заради засиления лов и загубата на местообитания той изчезва като свободен вид в началото на ХХ век.

Благодарение на различни програми популацията на европейския бизон се възстановява в Централна и Източна Европа, главно в Полша и Беларус.

Техният брой в дивата природа в момента е около 4000.


76
Още по темата: Родопитебизони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малко неточна информация има авторът!Европейски бизони живеят и се размножават успешно от няколко десетилетия в ловен резерват "Ирихисар"край Разград.Бракониерите от околните села често се черпят с бизонска пастърма.
54
8
 
2
 
! Отговори
Чарлз от Якоруда преди 10 месеца
И в Англия писаха за тия бизони. Голямо събитие. После ще завъдим индиянчета да гонят бизончета, после и бледолики да гонят индиячетата. Сега ще пия шесто бренди и после ще се включа с още позитивни идеи. На здраве.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Хер кой?
Херкулес, умнико! Одрал го е и се е намятал с кожата му. Така твърдят гръцките митове и легенди.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"главно в Полша и Беларус"
......
Главно в Русия. Там е разселен даже в алтайски резерват.
Защо нищо не пише за интродукцията на зубъра в Добруджа през времето на соца? Историята не започва от днес и новото теленце, да е живо и здраво! Дано успеем да ги опазим от онези с Blazer-ите и оптиката за нощно виждане! Дано успеем да създадем голямо здраво стадо!
51
3
 
1
 
! Отговори
родопчанин преди 10 месеца
До смях
и мечките бяха в резерват до Лъки и ги пуснаха.
сега ела да ми видиш овошките ....на земята са ... Като искаш бизони що не си ги вземеш във нашето село?
Що се отнася до бройката и голия ръждив *** преди 5-6 години се броеше на пръсти. Снася по хиляди яйца и няма враг в природата ...яде всичко каквото посееш . Сега е плъзнал по целия окръг а беше само на смоленски езера "пуснат" като бизони и мечки.
50
2
 
5
 
! Отговори
смях преди 10 месеца
Забавно е да смяташ, че стадо от 100 тревопасни индивида след евентуално 10 години, забележи , ще унищожи хората ! Това мислене е на накой с интелект м/у кокошка и мисир.

А относно втория трол, който ми дава пример изчезнали животни, едното преди преди милиони години, другото стотици, ще кажа, само да има как да ги възстановим, гарантирам ти, директно те правя продавач на билети в резервата , шеф на бариерата или елитната профестия - директор на водопад.
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До смях

Да разбира се, типично екоталибанска сакта простотия - хората не са важи, напротив те са наш враг, който трябва да се унищожи буквално, за да освободи място за тревички, зайчета и сега зубъри. И зубрите сага са 10 след няколко години ще са 100, те естествени врагове нямат, те са инвазивен вид.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До смях

Каква е разликата между изчезнали и избити - не ти се разбира, велика мисла г-н смях? Всички видове изчезват след като избити от други видове или природни бедствия. Каква е разликата мужду зубър и велосираптор тук? Мегаум като теб, чувал ли е за тур? Тях ще ги връщаме ли?
47
2
 
8
 
! Отговори
смях преди 10 месеца
родопчанино, бизоните са в резерват. Надали имат 10 индивида. Спокойно, няма кой да ти пипне картофите и тиквите. Но в крайна сметка, ако някой заблуден бизон вземи че ти смачка някой посев с картофи, пиши тук ще ти пратя няко лев за компенсация.
46
2
 
5
 
! Отговори
смях преди 10 месеца
Бизоните не са изчезнали, а са избити. И точно това прави тяхното възраждане толкова значимо. Мечтая си за ден, в който ще се ходи на лов с фотоапарат, а не с карабина. Дай Боже го доживея.
45
7
 
1
 
! Отговори
родопчанин преди 10 месеца
а как ще стои въпроса с набезите в частни имоти....
то не бяха мечки, голи охлюви дошли от Испания,скакалци, зарази по домашни животни...само бизони ни липсват и ще ни затрият...
44
3
 
0
 
! Отговори
селянин преди 10 месеца
Таткото на Надежда от село Банкя ли е?
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво правим, ако Христов реши утре, че трябва да възстановява на популацията на мамути, саблезъби тигри, тиранозаври, диплодок и т.н.?
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зубрите днес са направо инвазивен вид в Родопите. Не знам защо искат да възстовяват популация на вид изчезнал преди 1000 години? Природата не работи така, Христов не е бог, не той решава кой вид да живее и кой да изчезне, има си определени закономерности. Слабите, неприспособими видове изчезват и така трябва да бъде, това е в основата на еволюцията. Не виждам какво положително въздействие може да има стадо зубри.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голяма новина. Мен какво ме топли това ?!
40
0
 
0
 
! Отговори
Хер кой? преди 10 месеца
и къде викаш го е убил?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 666
Точно къде в античността на Балканите е имало лъвове не е известно. Има едно съобщение, май на Херодот, за нападение на лъвски прайдна керван в околностите на днешния Мелник. В Средновековието със сигурност лъвове в нашите земи вече е нямало.
Разбира се, Херакъл е убил лъва в Немея, а не е ходил в Кения!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В щатите, в соленото езеро има голям остров, който е резерват за диви животни. На моста, който води към острова, има табела с надпис: " Внимание! Навлизате в природен резерват на диви живитни, които се намират в своята среда на обитаване! Вашата сигурност и защита са ваша лична отговорност!" На острова има стотици бизони и антилопи. Няма дървета и камъни. Не можеш да се скриеш от такова животно, нито да го надбягаш. Не е толкова красиво, както е описано с статията. Опасно е.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 33 ДПС електорат, сега им стоят площад.
36
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
До Зоологията казва

Много си прав ! Между другото такова стадо имаше преди 20-тина години в горичката на едно Пазарджишко село - Пищигово се казва, и там се родиха повече от едно малко, но в един момент попаднаха на местните "индианци" ( ***) и им видяха сметката за една седмица :(