В Каварна искат такса от журналисти за отразяване на работата й

Цензура или борба с финансовите проблеми?
14 фев 2020 13:10, Павел Гълъбов
17
В Каварна искат такса от журналисти за отразяване на работата й
Снимка: Pixabay

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира. Кметският екип и общинските съветници вкупом търсят решение на проблема. Наред с предвижданите съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви, на общинската сесия на 28 януари съветниците приемат и още едно предложение и то с пълно мнозинство. То гласи, че достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите, съобщава БНР.

Още по темата

Общинските съветници в Каварна единодушно приемат Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. В точка пет от този правилник пише следното: "Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа". Или иначе казано, ако журналистите искат да си свършат работата и да информират обществото, в чийто интерес работи местният парламент за неговата работа, първо трябва да се плати за „удоволствието“.

Предложението за въвеждането на тази точка идва от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев. Той съвсем искрено признава, че тази му идея датира още от 2007 година, но кметовете досега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет на Каварна обаче Елена Балтаджиева (ВМРО) било по-различно. Дали това означава, че тя от своя страна би искала да бъде в лоши отношения с медиите – времето ще покаже, допълав общественото радио.

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов от своя страна сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал "за".

Решението на общинските съветници беше върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов преди два дни.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Гьотмарка преди 1 месец
Махнете го това пепси от общинския съвет, он е болен мозък и е там да работи само и единствено за собствения си интерес
15
0
 
17
 
! Отговори
Каварненец преди 1 месец
Елена Балтаджиева е абсолютно психичноболна и е решила да се скара с всички медии - местни и национални.

Местната мутра Вальо Цуцито да му мисли, че я изтика напред... една ненормална алкохоличка.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старият кметъл разпродаде всичко, за да има пари за концерти. Имотите свършиха, парите свършиха. Три дни яли, пили и се веселили.
13
0
 
13
 
! Отговори
пери преди 1 месец
Чукча писатель, не читатель... Не е лошо набързичко да се прочете поне заглавието, след като се напише материалчето, и преди да се постне.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При комунистическа кметица е така.
11
4
 
19
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
Когато Цонко Цонев бе кмет Каварна се превърна в Бг Уудсток.Имаха пари да организират грандиозни(за мащабите на града)концерти и там се изсипваха хиляди хора от Бг и чужбина.
Днес нямат пари за сол
Соц.реалност
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, червената кметица удари дъното.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз го разбирам като в Каварна искат такса за да отразят работата на самата такса. Не виждам как другояче може да се разтълкува.
Вероятно не е писано от човек, чиито матерен език е български.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оправете заглавието!
7
0
 
7
 
! Отговори
Павел Гълъбов преди 1 месец
В Община Каварна искат такса от журналисти за отразяване на работата й! :)) така трябваше да бъде заглавието
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"...да информират обществото, в чийто интерес работи местният парламент за неговата работа, първо трябва да се плати за „удоволствието“..." Такъв автогол си вкарахте, че и най-некадърният адвокат ще ви скъса.
5
0
 
17
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 месец
що за заглавие е това ?!?
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието е кодирано съобщение и само Гълъбов може да го разшифрова.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, отне ми 2-3 прочита на заглавието, за да се ориентирам донякъде !
2
0
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
По-зле, Павел го е писал.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заглавието е писано или от чужденец или от бавноразвиващ се.