Танцуващата мечка Стефка почина на достойните 36 г.

Любимото й място в парка в Белица било в хралупа в корен на дърво
10
Танцуващата мечка Стефка почина на достойните 36 г.
Снимка: Четири лапи

Един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица - мечката Стефка, е починала в края на миналата седмица, съобщиха от Организацията за защита на животните "Четири лапи".

Стефка е една от най-възрастните мечки в парка, на 36 години - нетипична възраст за животно, родено в плен.

Родена през 1984 г. в Държавно ловно стопанство “Кормисош“, тя прекарва първите 19 години от живота си като танцуваща мечка - атракция за туристи.

През 2003 г. е спасена от екип на "Четири лапи" от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен собственик и е настанена заедно с други две мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица, основан съвместно между "Четири лапи" и Фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot).

По носа и горната устна на животното личали белезите и дупките от халката и синджирът, с които е била връзвана и водена на повод, за да танцува. През 2013 г. заради инфекция на старите рани е претърпяла спешна и сложна пластична операция на носа от ветеринарния експерт проф. Аминков - Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ. Благодарение на усърдната работа и опита на проф. Аминков, носът на Стефка е изграден наново, след като тя е живяла години наред със счупване.

Мечката Стефка е прекарала общо 17 години щастлив живот в парка. Тя не е била конфликтна мечка и е живяла в сектор 4, заедно с четири други мечки.

Типично за много от обитателите и тя имаше любимо място за почивка - често лежеше в най-горната, дясна част на сектор 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да наблюдава наоколо. Стефка се разбираше много добре с останалите четири мечки в сектора - Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си.

Стефка ще остане завинаги в сърцата ни като един от най-старите обитатели, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица, пишато от "Четири лапи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достойни старини. Поне са се погрижил за нея.
6
2
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Що за изверг трябва да си да продупчиш носа на мечка и да я водиш на повод? А колко по-голям *** трябва да си да не направиш нищо като видиш такъв сенчест индивид да разхожда животното по улиците ...
5
21
 
2
 
! Отговори
www преди 4 години
Вече няма *** гъдулари с танцуващи мечки, от какво ще се изхранват занапред "природозащитниците" ?
4
8
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Ега бежанци казачок да играят на гроба ти.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Родена през 1984 г.по-скоро откраднал и продал още като малко мече...
2
4
 
29
 
! Отговори
Родена през 1984 г. преди 4 години
в ДЪРЖАВНО ловно стопанство. И някой я е дал на един гъдулар да я тормози.!!!Комунделски им работи.
1
36
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
На кифтета