В Банско борят вируса с виртуална клиника на местния диалект

Най-важното е да преодолеем стреса и риска, посочи проф. д-р Румен Пандев
24 мар 2020 09:05, Ния Христова
9

Неволята освен, че учи успява и да събере хората с добри идеи в общи каузи, които правят карантината от OVID-19 да не изглежда толкова черна. Банско е изцяло блокиран, но местен лекар търси начини да компенсира ограниченията с виртуална клиника за съвети. Как работи тя и защо е важно да се обръщаш към местните на характерния диалект? 
 
"Банскалии са корави люде, но най-важно е да ги научим да спазват карантината. Банскалии имат предимството да живеят в къщи с дворове и не се чувстват толкова изолирани от природата. Идеята дойде спонтанно", каза ендокринологът проф. д-р Румен Пандев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че коронавирусът е нещо, с което не се е сблъсквал. 
 
"Поради наложената карантина хората не могат да имат достъп до лекари. Не става дума за спешни случаи, най-близката болница е в Разлог, аз лично познавам 9 много добро специалисти тук. В психологическа план много хора се притесняват, ако се появят симптоми какво да направят. Консултациите стават онлайн. Сега най-важното е да преодолеем стреса и риска", коментира още той. 
 
Д-р Пандев подчерта, че масовата карантина трябва да се спазва, ако нямаме масови изледвания. Откакто е блокиран всяка вечер в Банско се бият звънци, за да се повдигне духа на хората. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Странно, с пропознаването на Бивша Югорепублика Северна Македония за членка на НАТО, в медиите ни веднага се заговори за местния диалект в Пиринска Македония! Представете си какво ще става, ако смешното държавче бъде припознато за член на ЕС?!?!
7
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 4 години
Това за диалекта какво беше?Те от коя планета са, банскалии?Във всеки регион има диалект, е и???
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не намекват, че местният диалект е северномакедонски?! То по тази логика, ке излезе, дека македонскиот jазик е диалект на българския...
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лъж.Ци 5Айде сега още едно заведено дело срещу държавата Шитария за сметка на българите.
4
0
 
2
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
На Банско си му трябва болница. Хайде, болничка. Не трябва да е архитектурен бегемот (рус), мастодонт и пр. обемна маса. Ако ще да е със статут на село, заради изобилието от животински *** по улиците, Банско е сериозна спортна и туристическа дестинация. Пък и да се организират лекарите в града по някакъв начин малко. Зимъска има много сериозни контузии по пистите и не може да се разчита на почистен и обезопасен път всеки ден до Разлог.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Остана и в Банско да има болница!В Разлог има болница и е само на 3-4км.от Банско .
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не кажат какво е положението в Банско? Има ли нови случаи? Кофти е, че нямат болница.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банскалии освен местния диалект говорят по-литературен език от много други та се чудя защо ли е това?