Последни часове до отмяната на карантината в Банско

Тепърва ще има множество предизвикателства пред бизнеса и властта
29 мар 2020 07:58, Павел Гълъбов
25
Последни часове до отмяната на карантината в Банско
Снимка: БГНЕС

В Банско броят часовете до отмяната на пълната карантина. Впоследните часове на 14-дневната изолация вече гледа към големите предизвикателства, които предстоят - пред бизнеса, пред местната власт и пред хората. Отсега е ясно, че на никой няма да му е лесно, защото машината, спряла за две седмици, ще трябва да се задвижи отново, а никой не е сигурен какви повреди има по нея след двуседмичната пауза, пише NOVA.

Още по темата

“Ние след отпадането на срока за карантина, ще трябва съвместно с всички държавни структури и институции да направим всичко възможно да излезем от тази криза и по най-бързия начин малките и средни предприятия на територията на града да заработят. Дали ще бъде в нормален ритъм или при малък състав и съответните ограничения, това вече е въпрос на организация“, каза Иван Кадев, кмет на Банско.

Ресторантьорският бизнес в Банско трудно ще отчете загубите в края на сезона. Но хората са сигурни, че карантината е била навременна и необходима. “Ние го изкарахме и в момента с малко кашлица, с малко оттука-оттам, поутихнаха нещата, спрехме и нямаме право да говорим против карантината, защото карантината е строго спазване на това, което правителството е решило,  благодарение на този щаб“, коментира Любен Пумпалов, собственик на механа.

Малкият и среден бизнес в Банско също чака вдигането на карантината с много въпросителни. Павлина Спасова, например, все още не е сигурна дали салонът й за красота ще работи от вторник нататък. „Оттук насетне на мен лично ми предстоят разговори с РЗИ Благоевград, за да видим какви са конкретните критерии, които можем да работим, ако е разрешено, тъй като на нас реално не ни е забранено да работим. Никой не ни включва в секторите, които ще бъдат подпомогнати, а това е трудно за приемане”, обясни  Павлина Спасова, управител на салон за красота.

В Банско силно се надяват кризата с пандемията и наложилата се карантина да не отнеме славата на курорта сред европейските туристи.  „Да направиме така че те да напуснат града по възможно най-добрия и безболезнен за тях начин. дали сме успели, ще покажат коментарите и бъдещето. Мисля, че се справихме добре“, допълни кметът на Банско.

От прозорци, веранди и порти банскалии чакат края на карантината - с надеждата, че лошото е зад гърба им. “Разхождаме се в собствените си дворове, щях да кажа градинки, но не можем да излизаме, четем книжки, гледаме телевизия, въобще много  зле, вече много ни се иска да ни пускат на свобода”, сподели Надежда Атанасова.

„Първото нещо, което ще направя е да отида да видя майка си, защото смятам, че съм я защитила, спазвайки тази карантина, тоест няма опасност за нея, да видя сестра си и това ще е първото нещо - физически да ги видя“, каза Павлина Спасова.

А краят на карантината в Банско чакат и група сезонни работници. Двете седмици в курорта хората са изкарали на квартири, а има и такива, които са нощували в осигуреното от общината общежитие.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
АзГ преди 2 месеца
Аз не вярвам, че няма да продължат изолацията, т.е. карантината в Банско. Утре пак ще говорим. Все повече вярвам, че от "горе " има европейска директива да се изпробва търпимостта на ервопейските граждани, доколко могат да издържат на своеволията на управниците и техните вярно служещи купени " професори". Защо на всеки учен, който е на друго мнение (а те не са малко в Европа), му се отнема правото на глас по ефира ?
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен14
<br>Ако знаеш колко хора умират от глад и колко от корона, може би ще
разбереш защо е нужен бизнес, или си мислиш, че хляба идва от държавата и
бюджета.<br>

Хляба идва от хлебозаводите - не от лифтовете, ски пистите и увеселителната индустрия.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Излъгаха за болното 9 годишно англичанче за да затворят Банско сега следва да дойдат мутрите приятели на тиквата и да превземат курорта. Всичко върви по план. Мафията си има държава и се гаври с народа. Крайно време е народа да се събуди и да сложи мафията под 28 годишна карантина на топло.
21
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пенсионер

Толкова си и пенсионер, те поне са залепени за телевизора и щяха да знаят, че никой не е спрял пътуванията по спешност - в случая, за операция. Спрени са безцелните и маловажните пътувания тип "г*з път да види".
20
1
 
8
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Защо толкова злоба, драги? Какво я причинява? В Банско карали бентлита! Пхах! Може един-двама да карат, но 98% от хората преживяват на домашна продуцкия. От тия хора на 60-70% нивичките им са извън банско, някой имат и животни. Имате ли си на идея, че тия хора не могат да отидат да си поддържат стопанството и да си гледат поминъка и стоката, която сигурно вече е измряла? Тук не иде реч за вашите лъскави хотелчета, а за живота на обикновения човечец, обърнат на 180 градуса!
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен14
Ако знаеш колко хора умират от глад и колко от корона, може би ще разбереш защо е нужен бизнес, или си мислиш, че хляба идва от държавата и бюджета.
18
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 месеца
До Анонимен 6 А връщане на социализма не искаш ли ? Яд те е че има хора по добре финансово от теб.
17
3
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Да си вдигнат незабавно ограничителните мерки за влизане и излизане в областните градове.Раково болен съм от Враца и не мога да отида на операция в Плевен. Това ще ме убие.Да продължи лечението на хората които не са болни от корона вируса , както беше преди.Иначе дайте и статистика на хората починали без достъп до лечение и планови операции.
16
3
 
9
 
! Отговори
Az преди 2 месеца
Тия нещо май са сбъркали планетата? То цялата държава е под карантина. Единствената разлика в Банско беше че не пускаха да излиза от него никого.
15
5
 
10
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Който иска да стои под карантина ако ще и 4 години!!!Да махат тази глупост!!!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато искаш да кичиш градовете с титли: ски център на Балканите, спа център на Балканите и ред такива префърцунени и нереални титли, трябва да си спомняш поговорката: "Всяко щастие си има цена".Банско вече плати своята, сега на ред е Велинград.
13
1
 
11
 
! Отговори
глухар преди 2 месеца
Ранно пиле, рано пее, рано влиза в тенджерата. Правите си сметката без кръчмарката, а тя още не си е казала последната дума, щотбоще вършее.
12
6
 
8
 
! Отговори
Индолог преди 2 месеца
Прав е великият индийски учител Шанкара Ачаря: "Всичко, което виждаме, докосваме, вкусваме, чуваме, помирисваме и усещаме с вътрешното сетиво, е една огромна илюзия, Махамая."
11
4
 
21
 
! Отговори
Между другото преди 2 месеца
Карантината междувременно беше вдигната на 28 дена, следователно всички, които в момента са под карантина, би следвало автоматично да удължат срока с още 14 дена, иначе ще бъдат санкционирани. Как ще решат този казус нашите иначе състоящи се само от мозък прависти?!
10
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тоя бизнес. Не разбирате ли че може да няма кой да ви работи в бизнеса ако продължава така. Карантината на банско трябва да се удължи с още 2 дедмици.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, нещата са много по-зле, отколкото изглеждат.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ще дойде денят, в който ще има хора, които ще се срамуват от това, което направиха, затова, че не послушаха правилните хора, а правилните хора спряха да убеждават, че нещата не са такива, каквито изглеждат и си казаха на ум - "Май*ната Ви, правете каквото си знаете - пък да става каквото ще!".
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Протоколът за сваляне от карантина предвижда задължителен двоен тест. Как ще тестват всички в Банско? Първата работа на мнозина ще бъде да посетят възрастните си родители. Дано това посещение не се окаже фатално за роднините им. Виждаме, че вирусът не признава забраната да не поразява терминално хора под 60.
6
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един булдозер му трябва на това градче, да заравни стотиците нови хотели, които застроиха в полите на планината, за да придобие малко по приветлив вид, сега мяза на бетонни гето. Особено като се стопи снега гледката е потресаваща. Хотел до хотела и между тях само камънаци
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ако съм на банскалии ще поискам Доброволно да продължат карантината - Никой да не влиза и излиза и да разнася заразата !