Масов мор на пчели в Плевенско, ще помогне ли държавата

Стопаните твърдят, че фирма трови кошерите им
12 май 2020 11:15, Ния Христова
21
Масов мор на пчели в Плевенско, ще помогне ли държавата
Снимка: БГНЕС
Пчели масово умират в превенската община Гулянци. Стопани за пореден път сигнализират за неправномерно третиране на земеделски площи с препарати. Те твърдят, че това се случва година след година, но институциите не правят нищо, за да се реши проблема, предаде bTV. 
 
Пчеларите от цялата Плевенска област вече втори ден не спят заради загубата на пролетна им  продукция. Стопаните носят чували с умрели пчели, за да покажат мащаба на катастрофата. Те прогнозират, че няма да има пчели за слънчогледа или следващата паша. 
 
"Искам да попитам държавата по какъв начин ще ни помогне. Въобще помага ли ни - тази Наредба 13 за пчеларите спазва ли се? Министърът на земеделието така ли помага на дребния и среден бизнес? Това ли е помощта?, попита Георги Иванов, който притежава два пчелина в селата Шияково и Ленково. 
 
Негови колеги разказват, че от събота през деня пчелите са започнали масово да умират. Малко след като през полетата са минали сеялки на фирма, която обработва землищата си. Стопаните твърдят, че били предупредени, но не изцяло. 
 
"Хората дойдоха със сеялките, не с пръскачки. Това за мен е пълна мафия. Миналата година беше така, по-миналата - пак, и сега отново. Изобщо нито дела ги бъркат, нито стачки. Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са сложни и бавни. Това е мафия и я защитават отгоре", каза един от местните пчелари Димитър. 
 
Пчеларите поставиха и въпроса какъв мед се консумира впоследствие, след като продукцията е отровена. 
 
Венцислав Иванов, кмет на Долни Вит, също изрази мнение по темата и оясни, че пчеларите са били информирани, че ще се третира. От 8 до 16 май е обявено, че ще се пръска с хербицид "Тайфун", чиято активна съставка е глифозат, а тя е фатална за пчелите. 
 
За да не бъдат засегнати пчелите от съставката, те трябва да не излизат от кошера, но това също ги обрича на смърт. 
 
Пчеларите твърдят, че фирмата не спазва правилото да се пръска два часа преди изгрев слънце. 
 
 

21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Държавата я няма преди 1 година
Държавата я няма при пчелитеПросто трябва да се забранят вредните химикали за пчелите с които се третират растенията.Но никой чиновник не си мръдва пръста а проблема е вече от две десетилетия.Затова пък смъкнаха ДДСто на богатите. Още повече да богатеят.
18
0
 
0
 
! Отговори
пчелите умират преди 1 година
Пчелите умират от химикалите с които се пръскат културите.Трябва да се забранят химикалите които тровят пчелите както е в други страниИмах 16 кошера, всички измряха от пръскането. На другите също.В цялото село няма нито един кошер вече. Всичко замина.Бях в моето село. В момента цъфти акацията. Доста се взирах по цветовете и не видях нито една пчела.Правителството не хае за пчелите и свързаната с тях екология.А екоорганизациите ги интересува само това от което може да изкарат пари.
17
0
 
0
 
! Отговори
ШМАТКА преди 1 година
До Анонимен 15 Не знам дали ще ви помогне каскетя .ама знам че ако тука е Путин този октопод ли *** ли е просто няма да го има !
16
2
 
0
 
! Отговори
rogo преди 1 година
Ясно е от какво са умрели пчелите. Явно короната засяга и тях. Ама друг път пишете,че труповете на пчелите ги извозват с камиони. Какви са тези чували?И нека пчеларите не поставят въпроса какъв мед изкарват, а да отговорят те на този въпрос. Каква мед ни продавате ?
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце не смее копче да им каже, къде е Гешев, втора година один и същи мор в Плевенско. Така наречения Октопода в Плевенско си прави квото иска и му дреме за държава и пчелари.
14
0
 
5
 
! Отговори
адсф преди 1 година
Когато след 2 години лиценза на глифозата изтече, няма да бъде удължаван и ще бъде забранен. Вече е забранен за използване в населени места. Доказано причинява левкемия. В САЩ стотици хора съдят корпорацията майка(на глифозата) за стотици милиони.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелената сделка на ЕС е почти само за енергетиката и транспорта. В Брюксел им трябва истински мор, за да проумеят основни проблеми. Преди време имаше статия, че брояли насекомите. Представете си колко нищожно количество са, че могат да ги броят.За еврочиновниците са приказки от хиляда и една нощ.
12
0
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 1 година
Догодина май някой хора сами ще си опрашват... Ха ха
11
0
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Ако няма пчели не само, че няма да изкара един тон отгоре, а няма да изкара нищо, но няма кой да мисли. В китай опрашват хора с четки поради същата причина.
10
3
 
8
 
! Отговори
Европроекти? преди 1 година
От пчели не разбирам. Но познавам сума ти пишман-бизнесмени, които също нищо от пчели не разбират, но някакви консултантски фирми им избутаха такива проекти. Сега реват, че им измирали пчелите и са на загуба, а в същност като не разбират от пчеларство друго не можеше и да се очаква. Не знам в конкретното плевенско село дали е такъв случая.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 4Не е необходимо да ги забранява пестицидите. Просто трябва да се спазват правилата и да се пръска поне два часа преди изгрев слънце, когато пчелите са в кошерите. Но кой ще пръска преди началото на работния ден, а и няма кой да проверява и санкционира.
8
2
 
13
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Държавата може да помогне като забрани използването на пестициди, които са вредни за пчелите! Това, че някой ще изкара един тон продукция повече е за сметка на всички нас! Като ядете мед си задайте въпроса от какви насаждения е той и с колко отрова са пръскани...
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 - държавата може да помогне като следи да се спазват законите и конкретно тази Наредба 13. Да, и да глобява тези, които пръскат през деня.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчните евросубсидирани земеделци унищожиха плодородната българска земя. Мразяги
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ебенеберемед.
4
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как точно да ви помогне държавата? Да ви съживи пчелите ли? Или да ви даде нови? Нещо не мога да разбера
3
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян. За съжаление ще се наложи да чакат за разглеждане - Негово Високопреосвещенство отговаря и за България и за Румъния и е претоварен.
2
1
 
22
 
! Отговори
V преди 1 година
Държавата ще помогне на милионерите от Лудогорец .А тоя пчелар кво иска ? Милиони работят за него :))) И за боко не работят токова да не говорим за качеството на труда им ;)
1
24
 
3
 
! Отговори
Типичен Днес комент преди 1 година
Местя!