До 2030 г.: Скок на БВП с 15%, висим 4 часа по-малко в задръствания

МРРБ цели и да намали загубите при доставка на питейна вода до 40%
101
До 2030 г.: Скок на БВП с 15%, висим 4  часа по-малко в задръствания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повишаване на брутния вътрешен продукт на глава от населението средно с 15%  във всички шест района на страната и  ръст на икономически активното население в градовете до 2030 г. са сред целите, които залага Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030. Политиките са разписани в Приоритет 9 - „Местно развитие“ на програмата и са публикувани за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и на сайта на МРРБ.

В документа са формулирани четири  цели и единадесет подприоритета, които имат за цел превръщането на българките градове и селища в приобщаващи, безопасни, адаптивни места за живеене, съгласно целите за развитие на ООН.

Сред очакваните постижения в областта на градското развитие е намаляване на времето, прекарано в задръствания – от 34 часа средно годишно през 2017 г., до 30 часа през 2030 г. Заложени са и индикатори като намаляване на загубите при доставка на вода до 40%,  както и защита на над 4.7 млн. души от наводнения, свлачища и др. природни бедствия.

Мерките предполагат развитие на територията на принципа „place-based approach“ (локацията, мястото, районът), в основата на който стои териториалната единица със своите специфични дадености и потребности. Така  изпълнението на целите допуска да се подкрепят инициативи на местната власт и местните общности, както и партньорство с тях, за да се подберат най-важните проекти за дадения район и да се развият съществуващите потенциали.

Ключова е темата за конкурентоспособността и развитието на регионите, както и насърчаването на местното развитие, стъпвайки на специфичния местен потенциал и чрез адресиране на местните проблеми и предизвикателства. Неправителственият сектор и местните общности ще бъдат широко въвлечени при формиране и изпълнение на местните политики. Ще се разшири междуобщинското сътрудничество, както и публично-частното партньорство за съвместно изпълнение на инфраструктурни, социални и културни проекти, както и за улесняване и подкрепа на контактите и инициативите на местния бизнес.

Програмата залага още балансиран,  полицентричен  модел на градско развитие. Идеята е големите общини като Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Видин да се развият като  конкурентни на София, разкривайки атрактивни възможности за инвестиции, заетост, образование, отдих, кариера. За целта са нужни комбинации от мерки за подобрение на инфраструктурата за икономически дейности и публични услуги, енергийна ефективност, градска мобилност, градска среда, туризъм, модернизиране на образователната инфраструктура и т.н.., изпълнението на които цели насърчено развитие и укрепване на култура на партньорство на заинтересовани страни на местно и регионално ниво.

Набелязани са и цели за подобряването на качеството на живот в селските райони чрез социално-икономически мерки, осигуряващи нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот, както и опазване на екосистемите и осигуряване на качествено управление и използване на природните ресурси. Целта е до 2030 г. да се постигне увеличение на относителния дял на населението в селските райони, ползващо подобрен достъп до услуги и инфраструктура чрез мерките за подпомагане.

Сериозно внимание се обръща и на  управлението на водите и на рисковете от природни бедствия. Предвижда се да продължи изграждането и реконструкцията на ВиК инфраструктура в съответствие с нормативната база, приоритетно в агломерации с над 10 000 еквивалент жители и там, където е възможно, и в агломерации под 10 000. Предотвратяване и намаляване на степента на ерозионно-свлачищната опасност, ограничаване и бързо ликвидиране на последствията от тези процеси, защита и опазване на населението, материалните фондове и околната среда от техните въздействия, са също сред приоритетите.  Планирано е изграждане на нови и оптимизиране или разширяване на съществуващи системи за предупреждение, наблюдение, докладване, прогнозиране и сигнализиране, както и разработване на цифрови модели.

В документа са разписани и мерки за повишаване на капацитета на общините за справяне при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Това ще се случи чрез техническото обезпечаване на доброволните формирования, създадени по реда на Закона за защита при бедствия, и насърчаване на гражданите за участие в състава им. За да бъдат технически обезпечени, е необходимо доброволните формирования да разполагат със сграден фонд, пожарен-спасителен автомобил среден тип и необходимото оборудване към него. Насърчаването на гражданите ще се осъществи чрез информационно-разяснителни кампании, като целта е броят на доброволците да достигне общо 5875 на територията на цялата страна.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Ало, данъчните преди 1 месец
Тоя на снимката с червеното мерджанче една ревизийка да му врътнете?
90
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Я камилата я камиларя до тогава! Днес е по важното какво се случва!!!
89
0
 
2
 
! Отговори
мухобойки лъжи преди 1 месец
мухобойки лъжи
88
0
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХА ЛЪЖИ преди 1 месец
ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА ДА СЕ ЛЪЖЕ ОТ ЖУРНАЛИСТИ Е МОДЕРНО В СВЕТОВЕН МАЩАБ СРАМ И ПОЗОР ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО.
87
0
 
7
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
2030 хората ще са измислили телепортацията, гербавите калинки още ще търсят кой да ремонтира фе калната тръба във Варна. Не ви ли е гнус да ги избирате тези бе калмуци
86
0
 
8
 
! Отговори
жерб победа преди 1 месец
аман от калинкаджийство и бантускотове, които му се връзват28780
85
5
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Корнелия казва че ГЕРБ нямат дългосрочна програма за развитие , а какво излиза.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До *** 79
Именно такива прости телета като теб докараха Тиквата на власт.
А преди тва скачаха като сатанисти около Костов с викове "Кой не скача е червен".
Не страшно че си глупав както и 90% от българите, ужасното е че имате право на глас.
83
3
 
5
 
! Отговори
дон преди 1 месец
До Анонимен
Абе, мозък ,1,5% на година според теб е много,така ли? Или мислиш,че става въпрос за най-развитата икономика на земята.Разбирач нещастен и глупав.
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази сметка "корифеят" на финансите ГораноФФ ли я е направил... или "корифеят на корифеите" БорисоФФ?
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
15% през 2030-та?! Тези шегуват ли се? Това е 1,3% увеличение на година на БВП, а на нас ни трябва над 5% увеличение на година.
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия да не са решили,че са безсмъртни и ще ни управляват вечно,та си правят планове чак до 2030 година.То един корона вирус за 2 месеца ги върна две години назад,те си правят план без кръчмар.Яаааа,у лево.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засенчихте ко..му..ни..с..ти..че..с..ка..та про..па..га..н..да и обещанията за "светло бъдеще"..Уряяяяяяяяяяяя!
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 години голямо скачане падна!Кой не скача е червен,скачайте в НАТО,скачайте в ЕС,скачайте цени,скачайте данъци,такси,акцизи и скочи общият външен дълг с 30 милиарда долара-40 МИЛИАРДА И БАШКА ОТГОРЕ 416 МИЛИОНА!На година по милиардче без да разбере народ нищо от тези пари!За какво се издухаха,кой,как,защо?Ха да сравним периодите 1960-1989 и 1989-2020 кой и какво направи при съпоставими периоди за България!
77
1
 
2
 
! Отговори
ТЪП преди 1 месец
До Обещания от Мисирка 71
Тоя с проскувбана брада увеличи БВП със 100% за 4 години, СелянинУ глупав!!
============
Говориш за Мадридския комарджия ли бе, каиш??? За да дойде да забие последния пирон в ковчега на опосканата ни държава, тоя б0клук не е дори българин и няма никакво имущество в България. Когато дойде от Испания сам каза, че няма претенции към България, а впоследствие заведе дело срещу държавата. Това което иска да получи е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, разбра ли бе, ***?!
76
0
 
14
 
! Отговори
вечна дружба преди 1 месец
Аман от светлото ви бъдеще!!!
75
0
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Стига с тия обещания бе, герберски другари. 11г сте на власт й крадете като за световно, а се оправдавате със комунистите за всичко. Осъдихте ли някой политик за корупция при вашето гербаво у-ние й как да ви вярваме, аааа???
Не може човек да управлява държава, при положение, че е прочел една книга през живота си.Същия иди0т всекидневно обижда народа си й назначава министри по-тъпи от самия себе си. Ще се оправим, когато ви обесим на жълтите павета за назидание!
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Обещания от Мисирка 71
Тоя с проскувбана брада увеличи БВП със 100% за 4 години, СелянинУ глупав!!
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 10 години ръст от общо 15% е КАТАСТРОФАЛНО за икономика като българската.
инфлацията ще е поне 25%(а може и повече) което ОТРИЦАТЕЛЕН ръст.
Това разбира ли го тъпУтУ балканско племе????????

П.П. Всъщност за последните 10 ТИКВЕНИ години положението е идентично с "очакваното за следващите 10.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А гледам че още няма паркинг структури в градове като софия, камо ли други градове....колите са нашибани по пътищата, третоарите и паркчетата като бълхи в корема на някое диво животно, с трева обраснала от всякъде по третоарите.