Протест в Ботевград, искат шумоизолация от АМ „Хемус"

Трафикът се чува денонощно, оплакват се жители
Обновена: 20 юни 2020 14:42 | 20 юни 2020 13:52, Елка Василева
13
Протест в Ботевград, искат шумоизолация от АМ „Хемус"
Снимка: архив, БГНЕС

Жители на Ботевград излязоха на протест срещу високите нива на шума от автомагистрала „Хемус“ и  многогодишното бездействие на институциите по проблема.

„Най- шумно е сутрин - между 6 и 10 часа и между 7 и 12 през нощта. Ако трябва да бъдем точни, по замервания е 50 процента е над допустимото". "И при спокойно време магистралата се чува дори тук в Ботевград", споделиха участници в протеста.

В Ботевград се проведоха протестни шествия. Хората се събраха в 10:30 ч. на площад "Освобождение" до сградата на общината, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. А малко по-късно се осъществи и автошествие от центъра на Ботевград до магистрала "Хемус".

Причината е бездействието на институциите по отношение на високите нива на шум от АМ "Хемус" и липсата на свързваща алея за пешеходно и велосипедно движение между Ботевград и с. Трудовец.

След сигнал на местните жители експерти на Института за пътна безопасност посетиха описаните участъци и констатираха проблемите в свое становище, изпратено до Агенция "Пътна инфраструктура" и община Ботевград.

Протестът се организира от местна гражданска инициатива (МГИ) - Зелин, с подкрепата на Института за пътна безопасност, като участие ще вземе и кметът на община Ботевград  - Иван Гавалюгов.

"2016 година РЗИ констатира със свой протокол и уведомява АПИ за такова завишение, което е два пъти над нормата. Предложението, което отправихме към АПИ е да изградят тези 400 метра, които са най-важни и след това да се търсят пари за цялото трасе", каза за Bulgaria ON AIR Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

От АПИ заявиха, че се подготвя нова поръчка, която ще бъде стартирана до края на годината.

"За изготвяне на акустичен проект и конструктивен проект за изграждане на шумозащитни съоръжения. Един от обектите ще бъде вилната зона на Ботевград", заяви Иван Досев от АПИ.

Жителите на Ботевград са категорични, че ако скоро няма решение на проблемите им, то те ще подновят протестите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
35
 
! Отговори
Георги Мишев преди 3 години
Ботевград е на километри от магистралата, която минава ПРЕЗ БАЛКАНА.Да си търсят шумозаглушители от земляка - бай Тошо правешки. Он си направИ убав път до село. Оти не ревахте тогИва, бе?Да ви плащаме сега кефа, не сте познали! Съберете си прави, направете си сами преграда.Що е то вилна зона?
9
0
 
32
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Да им се направи на хората !
8
3
 
32
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Искате магистрали, ето ви магистрали. Ама шумно било, ама мръсно било - е какво да е, магистрала все пак. После искате туристи, искате печалби, ама като почнат да режат дърветата и да заливат плажа с бетон - ау, сакън, дай да запазим природата. Само че то не става природа и индустриализация, ходете в Япония да видите природа - измрели са им пчелите и сега се опитват да направя пчели-роботи.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га са излив с го димката фъркам фъркааам с 270 минавам *** там!
6
7
 
33
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Проблема не е в това ,че има шум.А в шумните коли и неглижиране на проблема.Има закон за общественото здраве.В началото на този мандат ГРОБ пак за пред хората даже уж приеха промени за шумните коли и *** аспуси.Всичко си остана така.Даже обявиха,че са купили 2 апарата за София,ще спират мерят и глобяват?И кво?Нищо.В цяла БЪлгария нищо не се прави от ПЪтна полиция,освен търбушене на бедняка!!А богатите си слагат аспуси и се прибиват!!И после:Включвай Дневните!!!
5
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4ти кмИма ли полиция? Или тя преди всичко е заета с охрана на чекмеджето?
4
0
 
36
 
! Отговори
4ти км преди 3 години
До АнонименОсобено сега лятото, MotoGP става на цариградско...
3
4
 
33
 
! Отговори
тулупче преди 3 години
Станишев е виновен !!!
2
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ми тия до Цариградско какво да кажат? На тях им е тихо сигурно?!
1
8
 
45
 
! Отговори
?500 bundles преди 3 години
"Всички знаем, че всичко опира до едни средства, които са необходими за извършване на тази дейност"А тези средства се намират в нощните шкафчета из премиерските сараи.