Пуснаха водата в Димитровградско, но само за битови нужди

Второ денонощие на сух режим са четири общини
5
Пуснаха водата в Димитровградско, но само за битови нужди
Снимка: БГНЕС

Възстановено е водоподаването в 10 населени места на димитровградска община. Водата обаче може да се ползва само за битови нужди, предупредиха здравните власти.

Второ денонощие на сух режим остават четири общини по поречието на река Марица. Водата там беше спряна превантивно, тъй като 29 животни бяха отровени след водопой.

Още по темата
В канала, от където са пили вода стадото крави, са открити нитрати, които са били 350 пъти над нормата.

Следствието прави проверка и в химическия завод,  за който се предполага, че може да е причинил замърсяването. От вчера в региона са двама министри -  на здравеопазването и на екологията, предаде БНР.

Резултатите от изследванията са добри, но на първия етап водата е само за хигиена, каза здравният министър професор Костадин Ангелов.

"РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни той.

Води се разследване, стана ясно от думите на екоминистъра Емил Димитров.

Има процесуално-следствени действия, които се провеждат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там също се вземат проби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че натравянето е станало с голяма вероятност от ударна доза на химикали и междинни продукти при производство на амониева селитра. "Неохим",доколкото зная,не произвежда UAN (течен тор на базата на уреа и амониева селитра).Селитрата много добре се разтваря във вода, замърсява я и бързо се оттича с водата. Затова на втория ден половината села вече ползват вода за битови нужди. С вода, замърсена с минерални торове, премиерът преди няколко години си изми главата от аязмото в Голямата базилика
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И накрая пак ще се разкрие, че някой наш чистник е решил да си изплакне цистерната с пестициди и нитрати в реката... класическа схема, само където този път вместо риба са се натръшкали кравите...нищо, следващия път и 20-30 човека може да починат от естествена смърт малко след като са пили вода от чешмата...
3
0
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Интересно как Прокуратурата заключи за месеци един човек, само по подозрение, че някой някъде някакви отпадъци е закопал. А тука ачик-ачик отравяне на водата на цял град и не само няма арести, но и Гешев се крие като шушумига. Не трябваше ли да е там и да вие за справедливост и възмездие?
2
0
 
6
 
! Отговори
.. преди 3 години
Ужасна небрежност и некомпетентност! България е МНОГО богата на ВОДА!Това да не ви арабския свят? Само за битови нужди да ползват водата...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тази власт не можеш да очакваш компетентност и обективност. За мен новината звучи: отидоха емисари на Бойко да договорят плащане за шкафче. Ако се плати пробите ще са добри и виновни няма.