Кметове на малки населени места протестират в Калофер

Те настояват за финансова независимост
Обновена: 21 сеп 2020 14:36 | 21 сеп 2020 10:38, Ния Христова
0
Кметове на малки населени места протестират в Калофер
Снимка: БГНЕС
Кметове на малките населени места излязоха на мълчалив протест в Калофер, предаде БНР. 
 
От Управителния съвет на Националното сдружение настояват за финансова независимост и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Недоволството им е породено заради неизпълнени ангажименти, които те твърдят, че са били поети от правителството.
 
"Две години чакаме да мине на второ четене и да влезе вече в сила  закона, с който ще се осигури финансовата обезпеченост на малките населени места", каза председателят на сдружението – кметът на Калофер Румен Стоянов и допълни: 
 
"Всяко населено място да си има финансова рамка и кметът да бъде длъжен да я изпълнява. И сега имаме такива второстепенни изпълнители, но кметът на общината селективно решавана кой колко средства да даде. Мина на първо четене и дотам. Никой не ни е обръщал повече внимание. Второто искане е прагът на избирателния закон да бъде 100 човека – хората да могат да си избират сами кмета, тъй като по този начин сега в момента е нарушено конституционното право – в момента нито могат да избират кмет, нито могат да бъдат избирани".
 
Членовете на управителния съвет на сдружението също се включиха в протеста. 
 
В случай, че исканията им не бъдат чути, те са решени след 10-15 дни да изразят недоволството си на връх Шипка заедно с всички жители на малки населени места, които приемат исканията им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари