По време на пандемията, ръст на ипотеките у нас

За българина недвижимият имот е най-сигурната инвестиция
5 окт 2020 07:20, Петя Славова
25
По време на пандемията, ръст на ипотеките у нас
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Към края на септември имаме ръст на търсенето на ипотечни кредити спрямо миналата година. Хората, които имат спестени пари, предпочитат да ги вложат в жилище. Други вече не искат да живеят под наем. За българина недвижимият имот е най-сигурната инвестиция". Това заяви пред Нова тв кредитния анализатор Тихомир Тошев.

Още по темата

Хората от засегнатите сектори обаче се изтеглиха от кредитния пазар. Говорим за хотелиери, ресторантьори. Те предпочитат да не задлъжняват в този период. От другите сектори обаче забелязваме засилен интерес към кредитирането", поясни специалистът. 

По думите му трябва внимателно да обмислим дали да изтеглим кредит. Важно е да преценим дали икономическата криза има вероятност да се отрази на доходите ни. Безработицата расте в ЕС. Ако сме в сигурен сектор, няма проблем да изтеглим кредит. България остава една от страните с едни от най-ниските лихви", поясни Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Вас преди 3 години
Идващата инфлация изобщо няма да е голяма, защото няма търсене, което да я поддържа.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата доведе до сериозно печатане на пари от Федералния резерв на САЩ и от ЕЦБ, а при такава инфлация, банките не могат да си позволят ниски лихви дълго време. При инфлация е добре да купиш имот, но не и със заем.
19
0
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
С тази неграмотност и 5 лева не заслужаваш, но като има балъци да плащат на посредници-развеждачи, така ще е...
18
11
 
1
 
! Отговори
Нешка брокер преди 3 години
Зделки има достатъчно. Доволни съм. Септември месец два апартамента съм посредничала в Младост и си прегънах едни 6000 евра комисион. Се тъй криза да има хаха
17
0
 
11
 
! Отговори
Пропаганда преди 3 години
Фейк нюс
16
0
 
11
 
! Отговори
Име преди 3 години
На 19-ти следобяд или на 20-ти, влизате в сайта на агенция по вписванията, статистика, регистър, имотен регистър и теглите новоизлязлото пидиеф-че. Забавлявайте се! Статия няма да има!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mutrenska reklama Bum i na vzetite ot CHSI jilischta Ne teglate kredin za boga schte izgorite
14
0
 
14
 
! Отговори
Мен преди 3 години
От статията се вижда, че тия дето се занимават с бизнес са наясно какво ни очаква и предпочитат да имат пари в брой. *** задлъжняват в най-неподходящият момент и догодина тия с кеша ще купуват от ЧСИ сигурните инвестиции на ипотекарите. За врякащия по-долу - ако имаш глава на раменете нищо няма да загубиш като не теглиш кредит точно сега. Зимата, когато кризата съвсем се разрастне апартаменти ли ще ядеш ако си загубиш работата?
13
0
 
13
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Съд за авторката на тази манипулация!
12
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Врякащите, че цените са завишени с 35% - чували ли сте, че банките искат допълнително обезпечение от длъжници те при рязък спад на оценките на имотите? Питали ли сте се вие точно какво ще спечелите като изгорят разни хорица и всичко се спихне? Да ви кажа - ще загу ите и вие.
11
0
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
Бързооо купувайте че не останаха .Дефицитни са имотите в България .Като през комунизма се появиха едни дефицитиии.!!! Ко ши прайми не знам .А колко хиляди имота се продават и колко се купуват ?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа!!!!!!!
9
0
 
40
 
! Отговори
Работя преди 3 години
в голяма банка като младши кредитен инспектор - статията няма нищо обшо с реалността - ипотечните заеми са на дъното особено от януари тази година още преди пандемията. Относно лихвите в България лихвите средни ипотечните са около 3.1%докато в Германия и Испания те са в диапазона 1.8-2.2%.Направете сметка къде са по-ниски лихвите. Статията е подвеждаща с невярна информация - манипулациона тепично за ДНЕС. Бг
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувам от познати за сключени сделки без брокери на доста по-нормални цени.В сайтовете за имоти умишлено се задържат цените с цел внушение, че няма промяна на пазара. На практика е пълен блокажв момента. Търсете на други места, има групи в социалните мрежи за продажби от собственик, без тия мошенници брокерите
7
0
 
32
 
! Отговори
Смях преди 3 години
"......България остава една от страните с едни от най-ниските лихви", поясни Тошев....."Ха-ха-хааааа. Отдавна не се бях смял така.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗдравейте , аз също мисля,че има търсене , но на нормални цени. А е София те са завишени поне с 35%. С други думи един тристаен в крайните квартали би трябвало да е в рамките на 500$ на кв. Да обаче ние обичаме да спекулираме. *** бил до метро, *** бил до магистрала, *** бил до супермаркета... И затова да му набием още едни 500$ на квИ естествено се получава една голяма греда
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не заблуждавайте хората с такива статии!Условията за ипотечни кредити са лоши сега и са били винаги лоши в България.Съветвам да не се взимат ипотечни кредити , ако превишават 30% от стойноста на имота. А даже и тогава си правете хубаво сметката хора. Казвам го, като човек, на който се наложи да си продаде ипотекирания апартамент в София. А ние имахме доста добри доходи в семейството.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1-2 седмици излиза официалната статистика на имотния регистър и ще видим броя на сдели ипотеки и т.н. Много манипулативни статии се пускат. В България няма толкова проблем със свободата на словото колкото с платената журналистика. Тя една жена може да обича който си иска, но предпочита да го прави за пари. И журналистиката ни е такава.
3
2
 
7
 
! Отговори
Много банки преди 3 години
отказват вече кредити срещу ипотека с аргумента, че не са заложни къщи.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко подвеждаща / като всички до сега / статия. То има повишение на търсене и предлагане, дори на завишени цени, НО сделки няма И аз су търся S класа, но я търся за 1000лв