По време на пандемията, ръст на ипотеките у нас

За българина недвижимият имот е най-сигурната инвестиция
5 окт 2020 07:20, Петя Славова
25
По време на пандемията, ръст на ипотеките у нас
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Към края на септември имаме ръст на търсенето на ипотечни кредити спрямо миналата година. Хората, които имат спестени пари, предпочитат да ги вложат в жилище. Други вече не искат да живеят под наем. За българина недвижимият имот е най-сигурната инвестиция". Това заяви пред Нова тв кредитния анализатор Тихомир Тошев.

Още по темата

Хората от засегнатите сектори обаче се изтеглиха от кредитния пазар. Говорим за хотелиери, ресторантьори. Те предпочитат да не задлъжняват в този период. От другите сектори обаче забелязваме засилен интерес към кредитирането", поясни специалистът. 

По думите му трябва внимателно да обмислим дали да изтеглим кредит. Важно е да преценим дали икономическата криза има вероятност да се отрази на доходите ни. Безработицата расте в ЕС. Ако сме в сигурен сектор, няма проблем да изтеглим кредит. България остава една от страните с едни от най-ниските лихви", поясни Тошев.


25
Още от Страната
Коронавирус у дома: Преживяванията на едно семейство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Вас преди 2 седмици
Идващата инфлация изобщо няма да е голяма, защото няма търсене, което да я поддържа.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кризата доведе до сериозно печатане на пари от Федералния резерв на САЩ и от ЕЦБ, а при такава инфлация, банките не могат да си позволят ниски лихви дълго време. При инфлация е добре да купиш имот, но не и със заем.
21
0
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 2 седмици
С тази неграмотност и 5 лева не заслужаваш, но като има балъци да плащат на посредници-развеждачи, така ще е...
20
11
 
1
 
! Отговори
Нешка брокер преди 2 седмици
Зделки има достатъчно. Доволни съм. Септември месец два апартамента съм посредничала в Младост и си прегънах едни 6000 евра комисион. Се тъй криза да има хаха
19
0
 
11
 
! Отговори
Пропаганда преди 2 седмици
Фейк нюс
18
0
 
11
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
На 19-ти следобяд или на 20-ти, влизате в сайта на агенция по вписванията, статистика, регистър, имотен регистър и теглите новоизлязлото пидиеф-че. Забавлявайте се! Статия няма да има!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Mutrenska reklama Bum i na vzetite ot CHSI jilischta Ne teglate kredin za boga schte izgorite
16
0
 
14
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
От статията се вижда, че тия дето се занимават с бизнес са наясно какво ни очаква и предпочитат да имат пари в брой. *** задлъжняват в най-неподходящият момент и догодина тия с кеша ще купуват от ЧСИ сигурните инвестиции на ипотекарите.
За врякащия по-долу - ако имаш глава на раменете нищо няма да загубиш като не теглиш кредит точно сега. Зимата, когато кризата съвсем се разрастне апартаменти ли ще ядеш ако си загубиш работата?
15
0
 
13
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 седмици
Съд за авторката на тази манипулация!
14
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Врякащите, че цените са завишени с 35% - чували ли сте, че банките искат допълнително обезпечение от длъжници те при рязък спад на оценките на имотите? Питали ли сте се вие точно какво ще спечелите като изгорят разни хорица и всичко се спихне? Да ви кажа - ще загу ите и вие.
13
0
 
9
 
! Отговори
V преди 2 седмици
Бързооо купувайте че не останаха .Дефицитни са имотите в България .Като през комунизма се появиха едни дефицитиии.!!! Ко ши прайми не знам .А колко хиляди имота се продават и колко се купуват ?
12
0
 
15
 
! Отговори
Не са ниски преди 2 седмици
В България ипотечни те кредити не са ниски
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лъжа!!!!!!!
10
0
 
12
 
! Отговори
истина преди 2 седмици
До Работя
Точно в *** например ти казват 2,9 и после преди окончателното подписване хоп ти вдигат на 3,1 при въпроса защо:Ами кредитирахме ти 85% от пазарната оценка и така вече си се хванал на въдицата.
9
0
 
40
 
! Отговори
Работя преди 2 седмици
в голяма банка като младши кредитен инспектор - статията няма нищо обшо с реалността - ипотечните заеми са на дъното особено от януари тази година още преди пандемията. Относно лихвите в България лихвите средни ипотечните са около 3.1%докато в Германия и Испания те са в диапазона 1.8-2.2%.Направете сметка къде са по-ниски лихвите. Статията е подвеждаща с невярна информация - манипулациона тепично за ДНЕС. Бг
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чувам от познати за сключени сделки без брокери на доста по-нормални цени.
В сайтовете за имоти умишлено се задържат цените с цел внушение, че няма промяна на пазара. На практика е пълен блокажв момента. Търсете на други места, има групи в социалните мрежи за продажби от собственик, без тия мошенници брокерите
7
0
 
32
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
"......България остава една от страните с едни от най-ниските лихви", поясни Тошев....."

Ха-ха-хааааа. Отдавна не се бях смял така.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен
Здравейте , аз също мисля,че има търсене , но на нормални цени. А е София те са завишени поне с 35%.
С други думи един тристаен в крайните квартали би трябвало да е в рамките на 500$ на кв.
Да обаче ние обичаме да спекулираме. Ма бил до метро, ма бил до магистрала, ма бил до супермаркета... И затова да му набием още едни 500$ на кв
И естествено се получава една голяма греда
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не заблуждавайте хората с такива статии!
Условията за ипотечни кредити са лоши сега и са били винаги лоши в България.
Съветвам да не се взимат ипотечни кредити , ако превишават 30% от стойноста на имота. А даже и тогава си правете хубаво сметката хора. Казвам го, като човек, на който се наложи да си продаде ипотекирания апартамент в София. А ние имахме доста добри доходи в семейството.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1-2 седмици излиза официалната статистика на имотния регистър и ще видим броя на сдели ипотеки и т.н. Много манипулативни статии се пускат. В България няма толкова проблем със свободата на словото колкото с платената журналистика. Тя една жена може да обича който си иска, но предпочита да го прави за пари. И журналистиката ни е такава.