Падат новите изисквания за касови апарати

Фирми декларират данъци до края на юни
22 окт 2020 13:00, Петя Славова
9
Падат новите изисквания за касови апарати
Снимка: БГНЕС

Изискванията за касовите апарати за свързаност със системата на приходната агенция да отпаднат. Това ще стане като се отменят разпоредбите в конкретния член на Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), засягащи изискванията за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО). Такива промени в данъчното законодателство прие МС, съобщава "Монитор".

Причина за отмяната е големият обществен отзвук около въпросната Наредба Н-18 и множеството сигнали за
 увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията, поставила редица предизвикателства пред икономическите оператори.

Чрез ЗДДС ще се измени и Законът за акцизите и данъчните складове. Идеята е да се намали административанта тежест за лицензирани складодържатели без забавени плащания за акциз, при които има необходимост определеното и предоставено обезпечение за данъчния склад да бъде надвишено.

В Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) също се правят редица изменения. Едно от тях е, че срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци вече се измества на 30 юни, а началната дата ще е 1 март. Същото ще се отнася и за едноличните търговци и земеделските стопани. Хазяите ще декларират своите доходи при по-строги правила, предвиждат измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Предлага се въвеждането на ново облекчение при ремонтиране на жилището.

Целта е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта.

В Закона за местните данъци и такси се въвежда административно облекчение. При завършването на сграда вече ще се представя само удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване. При прекратена регистрация на МСП заради износ или тотална щета няма да се дължи данък за придобиване на превозното средство. Правилото ще важи само ако няма последваща регистрация на МПС-то от нов приобретател в страната.

В ЗКПО се удължава срокът на прилагане на данъчното облекчение, представляващо минимална помощ до 31 декември 2023 г. и данъчното облекчение, представляващо помощ за регионално развитие до 31 декември 2021 г.


 


9
Още по темата: МПСкасови апаратиЗКПО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Джеймс Бонд преди 1 месец
А кой ще ми върне Парите ?????!!!!!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И после ще се чудят защо в държавната хазна няма пари."

В държавната хазна няма пари по съвсем други причини.
За ВСИЧКИ близки до властта фирми данъците са НУЛА. За тях законите не важат и всичко се замита.
Данъците остават за "мишките" и "овцете" по-надолу, които са за стригане, месо, вълна и мляко.
В такава държава да искаш да плащаш данъци, за да може велики хидроинженери да взимат по 4 милиона подкупи... Да хрантутиш свръхраздут електорат маскиран като държавна администрация или "роми"
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а кой ще плати разходите?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом на високите етажи правят далавери е редно да позволят о на другите да правят далавери. Като ще се краде да крадат всички
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хъ, а ма как ще накарате байГаннья да работи честно след като държавата прокламира и афишира далавераджийство? Укриването на реалните обороти и печалби ще си продължи. И после ще се чудят защо в държавната хазна няма пари.