Село на бунт заради уволнени ромски учители

Родители и деца подкрепят учителите, доволни са от работата им
39
Село на бунт заради уволнени ромски учители
Снимка: БГНЕС

Созополското село Росен се вдигна на бунт заради двама уволнени учители от ромски произход. Родители и деца се събраха в двора на школото в четвъртък и поискаха оставката на директорката Антония Лазова,тъй като според тях неправомерно е освободила преподавателите.

"Учителите са г-жа Сияна Иванова и г-н Бойчо Бойчев. Те познават добре децата ни и сме доволни от тях. Г-жа Иванова е израснала в селото ни, всички я познаваме", споделиха пред "Труд" родителите, които също са предимно роми. Те обвиняват директорката в расизъм.

Недоволните вече са събрали над 300 подписа в подкрепа на любимите си учители. Началникът на РУО в Бургас инж. Виолета Илиева не бе открита за коментар по случая.

"Протестът не е заради двамата учители. Протестът е много по- голям, защото директорката въобще не знае какво прави. Да, вярно аз съм назначила въпросните двама учители. Единият е с образование НСА, а учителката е пълна отличничка трети курс в БСУ. Това са местни хора, всички ги познават. Учителката работи прекрасно. И двамата са роми, но какво от това?", коментира бившата директорка на училището Фани Черноглазова.

Тя се оплака още, че са заключили пред нея училището и не са я допуснали вътре, при положение че е работила 20 години в него като директор.


39
Още от Страната
Трима общински служители в Дупница са с COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
До до Тросторъ преди 3 седмици
О, жалко дребно расистче!

Откъде зная, че са Източно-Православни Християни???
От имената им - не Айше или Али - а, Сияна Иванова и Бойчо Бойчев!
Всеки нормален родител се гордее с достиженията на децата си в училище!

Аз съм Ортопед в Сиатъл, от стар български чорбаджийски род от Ст.Загора.

Дали съм интелигентен и ерудиран човек, могат да определят хората с които се срещам и общувам!

А, твоето IQ видимо е с температурата на тялото ти!
34
0
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 3 седмици
Логиката ми е следната: директор, който е работил 20 г., се е нагодил според обстановката и е правил доста компромиси в професионален план, особено щом работи в село, пълно с циигани. Аз работя в системата и знам как се държат директорите с дългогодишен стаж и как оцеляват на поста толкова дълго време. А новите директори, ако са отговорни, се опитват да спазват професионалните стандарти. И неминуемо възниква конфликт между техните амбиции и инертността на системата, вкл. родители и ученици.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Права е директорката , децата в региона ще започнат да се образоват взимайки пример от учителите им, а един ден няма да има роми които да се подписват под фалшивите фирми, какво ще ги правим тези грамотни роми претендиращи за законна работа при това и заплата ще искат.Ще сринат системата на месните работодатели които и данъци трябва да им плащат и офшорни фирми не могат да си направят.
32
2
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 седмици
Нещо не разбрах логиката ти , твърдението ти че е редно да се повярва човек на някой които е от няколко месеца в системата и още не се е ориентирала в обстановката пред директорката която от 20 години е в системата и е работила с въпросните хора дълго време.
Макар ,че не е редно да опираме логиката на вяра а на факти.Но щом искаш да бъде на тема вяра добре.
31
2
 
4
 
! Отговори
До Тросторъ преди 3 седмици
Доста неграмтно писание. Пък и не стана ясно откъде знаеш, че са източно православни, нито пък защо родителите са доволни. Да не би и ти да си "интелигентен и ерудиран" млад човек от малцинството? Може би всички сте трети братовчеди?
30
1
 
9
 
! Отговори
Нищо лично, ама преди 3 седмици
БСУ /Бургаски свободен университет/ и НСА /Национална спортна академия/ едва ли са пример за качествено образование на учители... Пък и не е ясно какви са причините за уволнението на двамата "интелигентни и ерудирани" млади хора, както ги определя пишещият по-долу. Това, че са от етноса и са студенти, не ги прави автоматично различни от събратята им. Ама те са свикнали да се изкарват жертви във всяка ситуация, така че повече вярвам на директорката, която ги е уволнила.
29
9
 
5
 
! Отговори
тросторъ преди 3 седмици
Роми- Източно-Православни Християни, с Више образование, учители в селце с преимуществено ромско население, родителите на децата са доволни, вършат си работата прекрасно, но са уволнени!?!?!?

Абе, ейййй....., такива роми трябва да се ценят, а не да се "мачкат и унижават", щото ето, на това му казват Расизъм, когато унижаваме интелигентни и ерудирани млади хора от малцинствата (засега са малцинства, а след 20 години???).
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво на директорката!!!
27
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 3 седмици
За "о" и "у" няма правило. Трябва да научиш думата, което идва с практика. За човек , който е живял по-голямата част от живота си извън България, мисля, че се справям прилично. Компенсирам качеството с количество, защото научих още 5 езика. Но статията не е за мен, а за вас като общество. Да си видите дребнавостта.
26
3
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 3 седмици
Ти си оцелил мястото,човек,съчувствам ти. Те са студени и грозно прагматични холандците. Аз живях в Германия, но не издържах, после Испания, Перу, Канада докато стигна до Австралия. Заседнах заради вируса в Европа сега, но и това ще премине. Ние българите сме навсякъде по света, но не сме задружни, защото от десет има един-двама , които са родени за мизерии.
25
4
 
8
 
! Отговори
Бившата директорка преди 3 седмици
може би е от ГЕРБ и защитава електората? А пък настоящата е професионалист, който не се ръководи от "расистки подбуди", а от професионални такива, когато уволнява. А като споменах "уволнение" - трябва да има сериозни основания за това. Защо не се споменават причините за решението на директорката в статията? Може би не е удобно да се каже истината...
24
0
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 седмици
Е, двама образовани "ромА" да има и ще ги изгонят :):):)
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре де. Не ги взимаме - дискриминация. Не стават за нищо освобождаваш ги - дискриминация. Ми те и българите ги уволняват. Или тях не може. Те само права може да имат.
22
4
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 3 седмици
Никой не се интересува от драмите ти бе неудачник
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до 20
Аз пък се пропих да живея между студени холандци в мрачния Амстердам
20
2
 
13
 
! Отговори
до 20 преди 3 седмици
В България интелигентните и чувствителните завършват като алкохолици. Такъв им е кръстът в тази среда. Живях достатъчно в България, за да имам емпирично мнение и за щастие живях и на други континенти да направя разликата. Не го казвам да обидя някой...Пожелавам ти да поживеш сред канадци, австралийци, даже бедни южно американци да видиш какво е добронамереност или проста доброта
19
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Е дайте и другата гледна точка де!!! Може да си ги обичат заради невписани отсъствия, много незаслужени 6-ци...Социала трябва да си тече все пак....
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали могат да пишат,защото във В. Търново, ромка завърши за мед.сестра и трудно пише,та я назначиха в кметството.
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те защото българите не си ползват образованието да се настанят я в политиката, я на позиция. Диплома за тапия, не за знания. Намерил кой да им търси махна на ромите. Ние като нация сме много зле откъм съзнание, съвест, морал, човещина. Завистливи и мързеливи, както ни беше опредилил Ралин.
16
4
 
2
 
! Отговори
До ПроСтоТо преди 3 седмици
Това само ли го измисли бе