Да се продават еквиваленти на предписаните лекарства без рецепта

От БЛС обясниха, че това може да стане само при пакет нормативни мерки
16 ное 2020 21:51, Петя Славова
6

Кристина Георгиева е бременна в осмия месец. След като е забременяла обаче е разбрала, че страда от тромбофилия.  Така тя започва ежедневно лечение с лекарството "Фраксипарин".

Малко след първия прием обаче получила алергия. "В началото бях на "Фраксипарин", после ми смениха дозата на "Клексан" и ми я увеличиха. Налага се понякога промяна в терапията. Те са еквивалентни", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Така Кристина е трябвало в рамките на 24 часа да успее да си вземе рецепта за еквивалентното лекарство. След като през миналата седмица медикаментът липсваше изцяло от аптеките, то те вече са заредени, но не напълно.

Кристина разказва, че въпреки ограниченото си време, тя е трябвало отново да мине по обратния път и да се реди на опашка при лекуващия ѝ лекар.

Затова От българския фармацевтичен съюз предлагат да могат да продават на пациентите еквивалентни лекарства, без да се налага те отново да си взимат рецепта.

От българския лекарски съюз заявиха, че генеричната замяна на лекарства може и да бъде позволена. но само при пакет от нормативни мерки, така че да няма възможности за злоупотреби, тъй като с генеричната замяна на лекарства се отваря прозорец за обслужване на търговски интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Абе защо създавате проблеми на фирмите, произвеждащи лекарства? Сега трябва да дават рушвети и на доктори и на аптекари!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Никк преди 3 години
Електронно здравеопазване. Тук имам предвид част от него - електронна рецепта. Демек обаждате се на личния лекар за рецепта и ако прецени - след 2 минути може да си го вземете от аптеката
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера каква е тая мода в журналистиката да се разказват разни мелодраматични неща вместо да се напише умно и да се отсее есенцията общото важното от конкретиката която не интересува хората. Ми този подход е характерен за средните векове, едно промиване на мозъци е това. Обществото много изпростя ако мога така да се изразя. Разочарованието ми е пълно и тотално не виждам светлина в тунела
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДА ЛЕКАРСКИТЕ НЕЩА ПОНЕЖЕ ОТ СТРАНИ ТЕ НИКАК НЕ ИЗГЛЕЖДАТ ДОБРЕ АМА НИКАК И ТОЧНО ЗА ТОВА ХОРАТА ТЪРСЯТ АЛТЕРНАТИВА
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Нещо си злобен че не се сдържаш чак ми утре може да допреш и ти до тях, егати злобното и арогантно писание.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да им се махне лобито и уре ще паднат на 1/4 лекарствата. А половината от тея, работят против собственият си интерес, защото фармацевтиката е яко монополирана и няма конкуренти, които да им плащат добри заплати.