Новите мерки затруднява хотелите, но не и къщите за гости

С 30% са намалели резервациите в Сапарева баня за последния месец
30 ное 2020 15:29, Петя Славова
2
Новите мерки затруднява хотелите, но не и къщите за гости
Снимка: БГНЕС

С 30% са намалели резервациите в хотелите в Сапарева баня за последния месец. Някои от по-големите хотели ще затворят след новите мерки, които са в сила от петък вечер, защото ресторантите им няма да могат да работят. Къщите за гости обаче няма да се сблъскат с този проблем, защото повечето от тях не предлагат изхранване на гостите.

Къщите за гости в Сапарева баня са предпочитани, защото според хотелиери те са безопасно място за отдих. Стаите не са много и в тях могат да нощуват от 8 до 15 души.

 "Къщите за гости са едни от най-,така да кажем, чистите и спокойни места, защото ние не предлагаме изхранване, нямаме ресторанти, ние имаме обособени кътове, да кажем барбекю, където хората могат да си приготвят сами ястията. Ние поемаме дезинфекцията на помещенията, и очакваме и те ако имат грипоподобни симптоми, да не ни посещават, за да може всичко да е спокойно”, заяви председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Петър Чучуганов.

За да не затворят базите си, управители на по-големите хотели обмислят как безопасно да изхранват туристите, които са избрали да нощуват при тях.

 "Изцяло ще преминем към услугата room service: тоест, гостите ще се хранят в стаите, няма да съкращаваме за момента нашето меню. Всяко едно от помещенията ще се обособи с такъв кът за хранене, защото трябва да предложим максимално удобство на гостите, отделно ще предложим отстъпка от нашето меню на ценова, ще сложим и по-голям брой комплименти в стаята за нашите гости”, обясни Радостина Стоймирова, която е управител на хотел.

Освен, че в хотелите ще бъдат затворени ресторантите, гостите няма да могат да ползват и част от други услуги за отдих и развлечение.

 "Няма да работи и лоби барът, няма да работи фитнесът на хотела и парната баня и всички съоръжения, в които има влага, което значи, че спа центърът ще остане, въпреки че ще бъде с намален брой съоръжения”, каза още управителят.

За последния месец от бранша отчитат както спад на резервациите, така и увеличение на отменените такива.

 "Като голяма част от доводите за канселация са или контактни, или болни гости, или уплашени, има спад и аз мисля, че тенденцията ще остане такава – да отпадат резервации”, допълни Стоймирова.

Хотелиери от Сапарева баня казаха, че за сега не смятат да освобождават от работа персонала си. Притеснени са обаче да не се стигне до пълно затваряне, ако мерките за безопасност срещу коронавируса станат по-драстични и останат за по-дълго време.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
НАЛИ ПАРИ ТРЯБВА преди 1 месец
ДА ПИЧЕЛЯТ и да си правят купони и оргии по тези къщи спонсорирани от държава и от еврофондове. Ние после обикновените хора ще им плащаме с високи данъци и ниски пенсии.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тия на какъв език трябва да им го кажат?
Туризмът е един от ключовите фактори за разпространението на тая гад!!!