Доц. Драганов: Няма да затворим ски курортите, започваме на 22 декември

Против сме предложението на Ангела Меркел, каза той
1 дек 2020 12:30, Анисия Иванова
162
Доц. Драганов: Няма да затворим ски курортите, започваме на 22 декември
Снимка: БГНЕС

За нас е ключово да започнем работа на 22 декември, когато изтича заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. На второ място, ние сме категорично против предложението на канцлера Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти - българският туризъм не беше победен преди и сега също няма да бъде. Това коментира доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Предстоящият зимен сезон ще работи по същия начин, по който работеше летния - на базата на къщи за гости, малки семейни и корпоративни хотели. Дори със заповедта на министъра 8 декември ще се реализира, като за целия месец декември се очаква да пристигнат в България над 430 хиляди чужденци", каза Драганов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Кризата се отрази и ще продължава да се отразява най-вече на индустриалния туризъм, който работеше на масовия пазар с чартърни полети и нискобюджетни туристи, използвайки външен персонал и вносни хранителни продукти, обикновено с ниско качество", коментира доц. Драганов.

"Индустриалният туризъм не притежава "човешки облик" - той сам по себе си е неустойчива форма на отдих и поради тази причина провали полетитите на туроператорите, които от своя страна заземиха самолетите си и туристически агенции не можаха да сработят, оставяйки хотелите им празни", каза още гостът.

Доц. Драганов коментира, че този апсект на туристическия бранш е подготвен така, че да планира в дългосрочен аспект, като действително преди две седмици са излезли брошурите на големите европейски туроператори за 2022 г.

"Те не са по-различни от тези за следващата година. Вече е отворена продажбата, като цените за 2022 г. са със 7% по-ниски, докато в предходни години намаленията са стигали до 30 на сто. Но въпреки че индустриалният туризъм върви напред - в рамките на организирани пътувания на нискобюджетни туристи, това не е туризмът на индивидуалния доволен посетител, който плаща добри пари за това, което получава", анализира Драганов.

Към края на разговора той изказа предположение, че при старт на системата за ваксинация и когато поне 40% от населението бъде ваксинирано, българският туризъм ще си възвърне нивата, близки до тези през 2019 г., в рамките на четири седмици.

Целият разговор - във видеото


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как му името на хотела на доц. Румен Драганов?

Питам за един приятел, иска да ходи на зимна почивка.
150
0
 
1
 
! Отговори
НУЛЕВА ГОДИНА преди 1 месец
ЗА ТУРИЗМА > ДА СИ ОТДЪХНЕ МАЛКО ПРИРОДАТА

АЛЧНИЦИТЕ ДА ПОХАРЧАТ МАЛКО ОТ "МАЗНИНКАТА"

ДА СЕ СПРЕ БЕТОНИРАНЕТО НА ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА
149
0
 
3
 
! Отговори
komitata преди 1 месец
тоз си говори да се намира н а лаф-още не разбрал че сезона е свършил -като си затворил сектора падат и резрвации само болни мозаци ще чакат срещу Коледа някой да им даде зелен светофар че да правят планове и резервации и то в БГ
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дано започнете. Да не измислят нещо друго гробарите, че ще им..... Майката.
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка година има грип. Отваряйте, че нямам търпение. Който не иска, да не ходи.
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла група чакаме с нетърпение първият сняг. Никакъв вирус не може да ни спре.
145
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При мен вируса започна с треска и главоболие..на 4 ден снимка и пневмония..антигенен тест положителен, след 6 ден започнаха 40 градуса температура..повръщане..разстройство..загуба на обоняние и вкус...между 6 и 12 ден не можех да стана от леглото. Направихме и ПСР пак е положителен. Тежко преживяване беше...после втора снимка..пневмонияте е преминала в двустранна...кашлица нонстоп..вече е 20 ден,но още съм много отпаднала
144
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е този, че определя дали ще отворят или няма, тук нали уж има правителство , щаб, които определят тези неща на базата на това как се развива епидемията, а тя се развива мноооого лошо у нас?? Туризъм се прави от туристи, а такива луди, които да дойдат в БГ - няма, те хората следят положението и ще ни задраскат от каратата като туристическа дестинация поне за 2 години. Тус ако има някои по-смели българи с останали парици, ама това не им оправя положението на курортите.
143
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доценте,ние така хубаво сме "намазали"ските, че няма накъде повече! Със 25 жертви на 100000 човека население през последните 14 ДНИ,стойности които са почти два пъти по високи от Европейските и още по лошото,че най вероятно ще се запазят до края на зимата!Така че вземайте ги тия хапчета особено сутрешните и стига сте мечтали за пари! !
142
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора още не могат да разберат - кел файда, че хотелът е отворен, след като повечето държави са затворени? Чакате германци? Германия е затворена. Чакате чехи? И Чехия е затворена. Както и почти цяла Европа. А те чакали туристи и сезон... Откъде? Време е да се сетят за най-важния турист - българина - тук там ще има българи, в тях трябва да им е надеждата, макар че няма да са много, но все пак...
141
0
 
28
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Спасяването на хората и икономиката, вкл. туризма, минава през спирането на епидемията. Не го ли разбрахте?!
140
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА СЛАГАТ МАСОВО КПП - ТА! ТОВА Е СПАСЕНИЕТО !
139
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАТВАРЯЙТЕ ВСИЧКИ ХОТЕЛИ И СКИ КУРОРТИ - МАСОВ РАЗВРАТ СТАВА ТАМ И СБИРЩАЙН НА БОЛЕСТИ ОТ ВСЯКАКЪВ ТИП И ПОЛОВО ПРЕНОСИМИ!
138
0
 
8
 
! Отговори
Адолф преди 1 месец
Хайл Велмазов, надмина ме. Опиши всичко подробно в книга Моята борба!
137
9
 
12
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
Има чума в световен мащб, какви ски курорти, какви 5 лева...! ЛОКДАУН до дупка поне до май месец !!!!!!!!!!!!!!!!! КПП-та на всеки град и село и отделно по кварталите, никакво излизане от домовете, конфискация и евтаназиране на всички домашни любимци, полицейски и комендантски час до юни, а после изолиране на децата и възрастните в специализирани лагери от затворен тип до второ нареждане!!!!!!!!!!!!!!!!!
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ще гониме нови рекорди, няма да отстъпваме на Сан Марино палмата на първенството от 63.14 нови смъртни на милион. Първи ще сме на всяка цена !
135
1
 
29
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Не им ли писна от едно и също упражнение, водещо до безрезултатност и неминуемо следващо затваряне? Заради алчността им не само зимния, но и идния летен сезон ще отиде на кино.
134
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както вече няколко пъти написах, трябва самосъзнание. Запален скиор съм от 30 години, карам от 3-годишен. Всяка година прекарвам дистанционна работа на Алпите поне по месец и половина и по 2 седмици отпуска. Тази година отложих всичко. Няма да умра, ако година не карам. Нашите курорти мога да използвам за поддържане на форма, но нека поне малко помислят. Например- онлайн да продават по 2000 карти на ден и толкова. Да има лимит на посетителите на пистите. А хотелите трябва да са затворени.
133
0
 
23
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Кога ще спре хленч на кръчмарите и хотелиерите? Реваха през лятото, а се напълниха с туристи и посетители по кръчми всякакви. Сега пак бе рев, че зимният сезон умря преди да е започнал, но ще видите, че ще е същото както по плажовете през лятото - пълно с народ.
132
1
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
до ТАКА Е

Мнооого от бедните ще си отидат, а държавата ще им вземе имущество/имотите накрая.
Всички знаем, кой ще спечели ...