В Бургас стартира кампанията за извличане на кръвна плазма

Трима души са станали дарители през първия ден на кампанията
2 дек 2020 17:22, Ния Христова
2
В Бургас стартира кампанията за извличане на кръвна плазма
Снимка: БГНЕС
Отделението по трансфузионна хематология на областната болница в Бургас започна набирането на кръв за извличане на кръвна плазма, съобщи БНР.
 
Всички, които искат да се включат в кампанията, трябва предварително да видят на интернет сайта на болницата графика за работа на отделението.
 
Трима души са дарили кръв днес през първия ден от старта на кампанията. Георги Ангелов е пътувал от Айтос до Бургас, воден от желанието да помогне на болен човек. Той е един от дарителите, каза говорителят на болницата Юлия Андреева:
Още по темата
 
"Ние му благодарим за това, че дойде, че дари кръв за плазма, абсолютно, без конкретен човек, просто за някой, който в момента се нуждае".
 
Процедурата по даряване на кръв продължава половин час. Изискването е човек да е преболедувал COVID-19, както и да има желание да помогне, заяви още Юлия Андреева:
 
"Не е нужно да се правят предварително изследвания за антитела. Нужно е единствено желанието и човекът да е здрав в момента и да е на възраст между 18  и 65 години".
 
Досега плазмата за болни се доставяше от други градове, което забавяше с часове прилагането й.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лицемерие с тези дарителски жестове и хуманност... Кръвта трябва да бъде давана от роднините на нуждаещия се. Друг вариант е някой да си се дои периодично създавайки си кръвна банка, в резерва в случай на нужда. Знаете ли на кого ще бъде прелята вашата ценна кръв или за какво? Може би кръвната плазма ще бъде само за богатите. В свят където приехме бездушно умирането на болни по стълбищата никое съмнение няма да е напълно безпочвено. Цената на кръвта-теглото и в злато!
1
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Абе вместо да плащат на мазните кръчмари, що не вземат да плащат за плазма ? М? Да видиш колко бързо ще съберат.