Ваксината на "Модерна" - с месец по-дълъг срок на годност

За кого не е добре да си я поставя?
Обновена: 7 яну 2021 10:01 | 7 яну 2021 09:55, Петя Славова
10
Ваксината на "Модерна" - с месец по-дълъг срок на годност
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската агенция по лекарствата одобри вчера употребата на ваксината срещу COVID-19 "Модерна". Забави ли се одобрението на ваксината?

"Не бих казал, че одобрението на ваксината на "Модерна" се е забавило, първоначалният график беше 12 януари, в последствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина. Това обясни пред БНТ проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

И двете ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер-Байонтек" са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. Има обаче съществена разлика по отношение на условията на съхранение и броя на дозите в един флакон, обясни проф. Гетов.

Още по темата

Ето и какви са основните разлики между двете ваксини:

Новата ваксина на "Модерна" е с един месец по-дълъг срок на годност - 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания, обясни проф. Гетов.

Приложението е абсолютно същото, в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, препоръчва проф. Гетов.

Той даде пример с няколко групи хора, за които не е препоръчителна ваксинация.  Според него,  трябва да се имунизира човек, ако не е хипералергичен, не е имал тежки алергични реакции и не е имунокомпроментиран. Също така  да няма обострено заболяване към момента на ваксиниране и особено внимание към пациенти, които са на терапия за разреждане на кръвта.

Към страничните ефекти на ваксината на "Модерна" са:  болка на мястото на убождане лека температура,  главоболие и леко замайване

Това е стандартно за всички ваксини, категоричен е проф. Гетов. В процеса на одобряването на ваксините стана ясно колко добре работи регулацията на лекарствата в ЕС. Тогава, когато производител на руската ваксина подаде документи в Европейската агенция по лекарства, аз ви гарантирам, че те ще бъдат подробно разгледани, както всички останали, обясни проф. Гетов. Първи документи подадоха от "Пфайзер", след това "Модерна", в момента разглеждаме "Астра Зенека", допълни ученият.

Той обаче не може да каже категорично кога първите дози от "Модерна" ще бъдат доставени у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ся дилемата е, от прясната ли да си сложа или от тая с повече консерванти?
7
0
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
със сигурност имат журналистите повечко познания вече дори и за поставянето!
6
0
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
пак на Петя статийка - и защо Пете не каже ти коя да си сложим ваксинка че вече се загубих от толкова възможности!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора с дермални филъри също не бива да се ваксинират с Модерна, защото мястото на филъра много се възпалява. Това го писаха в западни медии сто пъти.
4
3
 
4
 
! Отговори
До 1,2 и 4 преди 3 години
На вас звездите ли ви го съобщиха? Пускайте Цеца и одете да играте мажко оро у рекътъ
3
1
 
8
 
! Отговори
Фильолог преди 3 години
Петенце,едно време, аз като ходех на училище, това изречение "За кого не е добре да сия поставя?" щеше да се напише така -> 'За кого не е добре да си я поставя?'
2
9
 
13
 
! Отговори
100% преди 3 години
ОТРОВА
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За кого не е добре да сия поставя?"За всеки с мозък в главата. Останалите ботове могат да ходят да ги боцкат с експерименталното разтворче.