Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас

Ще има и по-малко легла за активно лечение
9 яну 2021 12:30, Петя Славова
29

Националната здравна стратегия за следващите 10 години у нас предвижда шест приоритета за развитие в здравни сектор. Фокусът на документа е върху укрепването на здравната система, повишаване на качеството на медицинските дейности, развитие на лекарствената политика, електронното здравеопазване, човешките ресурси и гарантирането на финансова устойчивост.

Проектът планира и по-малко легла за активно лечение, както и намаляване на броя на болниците в страната до 2030-та година. В него се говори още за увеличаване на инвестициите към здравеопазването и преобразуването на малките и неефективни болници в медицински центрове с легла за наблюдение и лечение до 48 часа. В документа е заложена и рейтингова система на здравните заведения в страната и заплащане спрямо качеството на леченията.

"Струва ми се, че тази стратегия трябваше да бъде подготвена след един обстоятелен анализ за това което се случва през миналата и се случва през тази година. Тъй като през този период имахме много уроци, които показаха какво е състоянието на здравната ни система", коментира проф. д-р Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Според Димитров разположението на болничната система в България е в порядъка и мащаба на 90-те години, когато населението е било около 9 млн., а сега то е по-малко от 7 млн. души.

"Когато имахме друга структура на производството, друго икономическо развитие на страната, ние запазихме тази форма и при сегашните условия тя се оказа неефективна. Две болници в България ползват 10 % от общия ресурс. Около 30-35 болници у нас са повече от 50 % от ресурса на болничната система. Това показва две неща – голяма свръх концентрация на здравеопазване в няколко града и възможност за увеличаване на хоспитализациите", смята той.

Експертът е категоричен, че голяма част от хоспитализациите са фиктивни, като повече от 50 на сто от ресурса на здравната каса отива за болнична помощ, а около 30 % разходи за лекарства.

"В световната практика разходите за извънболничната помощ минават 25 -35 на сто. Първо трябва да се преустрои болничната помощ, да се насочат инвестиции в нея, тя трябва да има материалната база за това и да разполага с професионалисти. Това нещо е споменато в стратегията, но аз не виждам етапите, през които трябва да се мине", обобщава Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a bejancite kak jiveiat bez bolnici?
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ste gi prepraviat na krematoriumi.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря .то вече всички професори си имат частни болници )затваря тях и без това здравната каса им подарява милиони
23
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
ГЕРБ че прави кръчми и партийни клубове в тях!!!
22
2
 
5
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 години
Ами хора, погледнете къде закриват и напускайте тнзи прокълнати места. Явно в края на краищата в бг ще е възможно да се живее в 3-4 гоада, другото за ваканции и див туризъм
21
0
 
16
 
! Отговори
Опечален торлак преди 3 години
Ще дам само един пример - болницата в Белоградчик, която сега искат да затворят. Болница като слънчице, с огромен двор и изглед, със слънце и въздух. Строена е в ранните 50-ти години на ХХ век. До тогава градчето е имала болница от XIX в. с две стаи. Парите са ги намерили, като министър д-р Рачо Ангелов е бил убеден, че живите са по-важни от мъртвите! Парите за Софийския крематориум!В тази болница са работили корифеи-Гайдарски, Златарски, Чирков, Митев, Шаваров. Обслужвала е >55 населени места
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриват държавните болници, за да има пациенти за частните болници на мутрите.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпници! Скоро ще има съд и наказанията ще са сурови!
18
0
 
26
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 3 години
Бизнесът и обществото станаха заложници на бомбата която беше заложена още преди 10 години от ГЕРБ в системата на здравеопазването. Въпрос на време беше тя да избухне. Със закриване, затваряне и ликвидиране на болници в провинцията какви други резултати можеш да очакваш освен хората да ***, ама яко да ***, по домове, улици и болнични стълбища?
17
1
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Накрая ще се закрие и държавата.
16
0
 
19
 
! Отговори
SS преди 3 години
стратегията на празните приказки. А нови болници не се строят!Когато разходите за въоръжение растат, социалните разходи намалят.Така, че нищо чудно закриването на болници да е последвано от откриване на военни бази, или на купуване не безсмислени самолети и корабо-подобни тенекии
15
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Продължавайте да закривате болници в страната, но в София не ги пипайте! Защото на лекарите не им се иска да работят в провинцията с неплатежоспособни пациенти!
14
0
 
23
 
! Отговори
22 преди 3 години
"Проектът планира и по-малко легла за активно лечение, както и намаляване на броя на болниците в СТРАНАТА" !!!А в СОФИЯ ?!!! Там сигурно ще ги увеличат. Мислете му вий дето сте по другите населенни места из Бългрия.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Превръщаме се в ЧАСТНА държава. Всеки олигарх от прехода сега има обръчи от "приватизирани" фирми, болници които работят само за частната му сметка.Ето това искат управляващите - да няма държавно, а частно. Парите от пациентите да отиват в чужбина, да не плащат данъци и лихви на държавата, а да прибират само чистата печалба
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
До сър пичукЛеглата не лекуват пациентите бе ***. Специалистите и апаратурата го правят. Пръжинните легла от соца ли сравняваш с тези в Англия? Проблемът е, че в Англия са 3азполож3ни из цялата държава, а тук са концентрирани около София и един чивечец от Силистра ще умре без специалисти и апаратура. *** герберски ***
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се стремим към "западен" модел на здравеопазване с една болница на 1 млн души - то резултата го видяхте какъв е Март и Април 2020.Добре че тук е имало соц. строй и е мислено да има колкото се може повече болници.Иначе сега последния българин щеше да вземе знамето от Терминал 2 и да загаси осветлението на този остатък от държава!!!!
10
2
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Всички Частни Болици в България са собственост на Доган , Пеевски и Ердоган .Кой Болници ще се закриват - Държавните или Частните ?
9
0
 
28
 
! Отговори
Да преди 3 години
В Габрово има много голяма болница със голям парк, много добре построена по времето на лошият соц. Има собствено захранване и вс..... Правена е да обслужва цялата област. Там цялостен ремонт не е правен от както е построена.Града обаче намаля наполовина вече, няма млади хора, но за сметка на това сега построиха една чисто нова частна болница. Явно си правят сметка че като закрият държавната и там ще поемат пациентите...оп грешка... клиентите.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и броя на михлюзите крадящи е двеста и четиридесет, когато населението е било девет милиона, а сега е шест. Затова сто крадливи тъпунгера са предостатъчни. Да не говорим че глухлян глиганеевски не стъпва на работа, а получава пари за това.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривай държавата и да се нанасят *** и арсбеските.