Доказано: 8 проби положителни за новия щам у нас, откъде са те?

Ангелов: Лечението е същото, повлиява се от ваксината
Обновена: 23 яну 2021 15:42 | 23 яну 2021 15:42, Веселина Йорданова
56
Доказано: 8 проби положителни за новия щам у нас, откъде са те?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса, 43 резултата вече са ясни.

8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна.

Още по темата
Той уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.

В отговор на журналистически въпрос за евентуална актуализация на мерките във връзка с установяването на новия щам у нас, министър Ангелов подчерта: "Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори.

Започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието - с учениците в началните класове, с детските градини и яслите. Сега ще се се концентрираме в секторите култура и спорт. Ще наблюдаваме тенденцията в рамките на 14 дни, за да можем да предприемем следващите стъпки".

Министърът заяви още, че от него не могат да се очакват решения под натиск.

Ангелов заяви, че разговорите с организациите от бранша със заведенията ще продължат. "Следваме ясен план, като целта е заедно да преминем възможно най-леко през кризата. Резултатите показват, че до момента решенията са били правилни", коментира още той.

Пред медиите министърът изказа удовлетворение от проведената по-рано днес среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и с директорите на регионалните управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.

Като положителна той определи тенденцията за увеличаване броя на желаещите да се ваксинират от системата на образованието.

Същата тенденция се наблюдава и в системата на социалното подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора.

Министър Ангелов обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 от ваксинационния план да приключи към края на януари, а Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари. Той успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До повод за гордост? 23
Подкрепям...абсолютно вярно.
39
0
 
1
 
! Отговори
Storm преди 1 месец
Ама само, като се почне с: "Доказано:...еди кво си", и ми светва веднага, как
група учени от Сусурлево откриват теменужки на Плутон.
38
1
 
0
 
! Отговори
Третия преди 1 месец
щамп е голям сърбел от застой.
37
1
 
3
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Борисов пак продаде четата , откъде са се промъкнали заразените ?Ти ли ги докара с джипката ?Ами ако ти хване пипката ?Или ако те пипнат олигарсите които окраде?Нищо хубаво не те чака несретнико, нямаш акъл да се измъкнеш за някой остров, късно е!
36
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Аз съм единият,симптоматиката ми е,че ме сърби носа и лявото ухо!Сега даже ще идва линейката да ме взима,че може да хвърля топа!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано не е по опасен от щамът Андромеда ! Че тогава го втасахме съвсем!Жив човек няма да остане на планетата !
34
1
 
5
 
! Отговори
Гларус преди 1 месец
Горд бил с постигнатите резултати селяка, първи сме по всичко, но в негативните неща.

Смърт бе, смърт за вас долна корумпирана и неадекватна нечистоплътна ***.
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе верно ли Англия е купила от Китай патента за SARS-CoV-2??
И в момента е пуснала нова усъвършенствана версия на вируса?
32
0
 
13
 
! Отговори
dvb преди 1 месец
Толкова ли не може да се сложи изискване за ПСР тест и/или 10 дена карантина за АБСОЛЮТНО всички пристигащи от чужбина поне до края на Февруари.. Така и така туристи няма и сезон няма.
31
0
 
9
 
! Отговори
????? преди 1 месец
Два часа преди тази статия има друга със същото съдържание.Четете ли въобще ,какво публикувате,или е важно да се генерират коментари?Относно новият щам в момента масово се разпространява в лилава,та махала на Сливен,купонът тече,оглася и съседния квартал,ама сигурно са с маски ,на разстояние 1,5 метра и са си измили ръцете.Важното е да се отчита дейност....
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами най-вероятно тестовете са внвсени заедно с другите тестове. Вместо нас, най-добре разследващата джорнализкя да пита вносителя от къде са.
29
1
 
4
 
! Отговори
До гост преди 1 месец
Наистина ли питаш? С тези мерки, маки на всякъде, граничения за събиране, какъв грип те гони???? Заболелите са в пъти по-малко!
28
4
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Аз да попитам къде е грипа тая година? Къде са прословутите противогрипни ваксини? Дрига година Януари месец вече е бума на грипа. Децата са изкарали една грипна ваканция. Тази година ме сразихте.
27
4
 
7
 
! Отговори
T преди 1 месец
Спрете да пръскате със самолети! Хората го виждат. Сатанистите от западния свят ви промиха мозъците да изтребвате народа си.
26
4
 
5
 
! Отговори
T преди 1 месец
Вирус без ДНК не е вирус, а корона-вирус. Той има частична РНК. Той може да има множество мутации и няма как да се повлияе от ваксини. Той непрекъснато мутира.
25
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 месец
До повод за гордост? Що за промит мозък си? Децата ни са изкупителна жертва! Само тъпотии ръсите! Как не е срам да обиждаш децата ни! Строй в къщи и не си показвай носа навън щом толкова трепериш!
24
2
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
ПЛАШАТ ХОРАТА-ПРОДАВАТ СИ МАСКИТЕ И ПЕЧЕЛЯТ ОК-АМА НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ ЧЕ ВСИЧКО ВЗИМА ЗАЕМИ ОТ ЕС?-ТЕЗИ ПАРИ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ.-А КАК?????????
-ТАКА СЕ ЗАРОБВА.
23
13
 
11
 
! Отговори
повод за гордост? преди 1 месец
wtf
Всеки ден умират по 60-90 човека. До 200 бяхте стигнали.
Не виждаш ли, че малките ученици скапаха всичко!
Връщай ги обратно онлайн и не пускай никакви 7,12. Ще загазим яко. Щем се мре яко, но вече по ваша вина.
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказано: Доказано че се пръска във въздуха , защото хора се заразяват без да са имали контакт с други

Унищожаването на Планетата започна
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това трябва да го знаем, защото.....?