Къкринското ханче още пази спомените и следите на Левски

Тази година се отбелязва 90-годишнината от създаването на музея
19 фев 2021 12:30, Красимир Ангелов
22

Снимка: БГНЕС

България отбелязва 148 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Пред паметниците на прочутия революционер в цялата страна още от вчера започнаха да се стичат хора, които да оставят цветя в памет на Апостола.

Едно място край Ловеч обаче е едно от най-знаковите места, които пазят спомените и следите на Левски. Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на живота и делото на Васил Иванов Кунчев, като тази година се отбелязва 90-годишнината от създаването му.

Още по темата
"След като залавят Левски, сградата е изоставена, ханджията вече не се завръща тук и започва да се руши. След Освобождението, в края на века, избухва пожар и я доунищожава. Остават само основите", разказва екскурзоводът Юлия Йовева пред БНР.

В крайна сметка след години по архитектурна скица на основите на хана сградата е възстановена. През 1924 година е създаден инициативен комитет, започва и събирането на средства. В резултата на това основният камък е положен през 1926 година, а откриването на музея се случва през май 1931 година.

В Къкринското ханче се съхраняват стари експонати, които ни дават представа как са изглеждали хановете навремето.

Музеят има четири помещения – кръчмата, стаята за спане, зимник и конюшня. В двора е останал бряст, който по време на буря е бил повален на един 18 февруари, ден преди деня на гибелта на Апостола. На следващата година дървото е било укрепено, разказва екскурзоводът пред националното радио.

Когато Левски идва в ханчето, влиза първо в кръчмата, поздравява насядалите по масите хора, а ханджията Христо Цонев Латинеца прави знак да преминат в съседната стая, тъй като вече е бил издирван, продължава разказа си Юлия Йовева.

В одаята за спане и тогава, както и сега, има два дървени одъра.

Когато идват заптиетата, на 27 декември рано сутринта, още преди разсъмване, те чукат на вратата на кръчмата. Левски е в одаята, взима своя револвер и този на ханджията и се насочва към задните помещения, минава през зимника, през конюшнята и оттам излиза на двора.


22
Още от Страната
Заловиха 200 литра етилов алкохол без платен акциз
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
10
 
! Отговори
рпг-7 преди 1 седмица
Я излезте и направете статистическо проучване сред 18 - 20 годишните, задавайки им един, единствен въпрос:

Кой е Васил Кунчев???

Ще се шокирате от историческите "познания" на българската младеж!!!

Виж, имената на актьорите от някое турско сериалче шъ ги знаят!
20
3
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 1 седмица
Много си т.ъп, брато! " Освободили" са я , но са били ПРОТИВ НЕЗАВИСИМОСТТА Й. ТОЕСТ - ПРИДОБИВАТ НОВА ЗАВИСИМА територия. Свобода ОТ ТЯХ - НО ПАСАРАН! ТА ДО СЕГА!!!
19
0
 
18
 
! Отговори
бургазлия преди 1 седмица
Преди около година ходихиме в Къкринското ханче ,и благодаря много на разпоредителката , защото много знаеше и обичаше работата си и Левски. Такава лекция ни изнесе , че направо ми падна капата
18
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Всяка нация има нужда от митове и легенди!Левски е българският Исус,а ханчето-нашата си гетсиманска градина.Е, учениците не са били наблизо по разбираеми причини...Нека се съсредоточим около идеята,а не да се вторачваме в битовизмите!А идеите на Левски са си актуални и до днес!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А там ли е кончето, в чиито самар е скрит архива на комитета? Турците така и не се сещат да проверят.
16
4
 
1
 
! Отговори
Злобар до 13 преди 1 седмица
То и разни злобари се съмняват, че Аладин е летял на вълшебно килимче, пък и че Жасмин го е предпочела пред принца. Гадни и лоши злобари такива :)
15
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
Пази дръжки. Нали горя. Всичко е филмов декор.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Става там да се снима сцена от филм за Левски
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Стъпвал си по земя където е имало краварник вероятно. От там ти е "магичното усещане". Ханчето е било по пътя на към три километра."

Все ще се намери някое злобарче да развали нечий кеф, за спорта
12
6
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
Стъпвал си по земя където е имало краварник вероятно. От там ти е "магичното усещане". Ханчето е било по пътя на към три километра.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 5

Колко си умен!!!
А като са били против независима България, защо са я освободили? Какво ти говори твоята логика?
10
7
 
3
 
! Отговори
Колапс преди 1 седмица
То сега е по зле от Турско, масово сканират и тероризират хора с психотрон!
Добре дошли в 21-ви век на тоталното робство и електромагнитните лъчения!
9
2
 
18
 
! Отговори
До 7 преди 1 седмица
Съмняваш ли се?!! Спомни си поведението на освободените българи към близките на Левски! Срам и позор! Цялото ни битие е такова! Цяло години бандитизъм, два дни в годината горди наследници на Левски! Цяла година чалга и гюбеци, един ден хоро в реката - патриотизъм! Робството още си седи в голям процент от населението!!!
8
3
 
16
 
! Отговори
Много ядосан преди 1 седмица
Къкринското ханче изобщо не е на мястото където е било истинското. И разликата в разстояние е втрещяваща! Говорим за километри разстояние! В момента това е една музейна клоунада!
7
7
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 1 седмица
"Чорбаджиите са най виновни " след този цитат простолюдието няма как да присвои националния герой Левски. Всички герои са алтруисти, като нашите братя русите ! Няма как хитреци да бъдат герои.
6
4
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 седмица
Пази,нищо не пази.Кът умре чиляк и след 40 дана го забраят.Тогиз и най големите му врагове му са пишат първи приятели.
5
9
 
10
 
! Отговори
Граф Игнатиев преди 1 седмица
Е ОТГОВОРЕН ЗА ОБЕСВАНЕТО НА ЛЕВСКИ!!!! ГРАФЪТ Е БИЛ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР НА РУСИЯ, НА ПРАКТИКА - РУСКИ НАЦИОНАЛИСТ И ВИНАГИ Е ЗАЩИТАВАЛ РУСКАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА. РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ СА ПРОТИВ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ. РУСОФИЛСКИ ОФИЦЕРИ СА СВАЛИЛИ И АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ И ОЩЕ НА ДРУГИЯ ДЕН Е ИЗЛЯЗЛА СТАТИЯ В РУСОФИЛСКИЯ В. " СВОБОДА"ОТ ИГНАТИЕВ ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО!!!! МИСЛЕТЕ И ЧЕТЕТЕ!!!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой "бизнесмен" не е ли го превърнал още в кебапчийница и шкембечорбасъ?
3
7
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
Под тази тема ли намери да си заработваш надника бе дребно човече?
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България вече се отскубна долу горе от руските пипала, парламента не заседава вече пред руския цар но апостола не може още да си почива спокойно защото още има зомбирани русофили дето ни дърпат към блатото.