Часът на Земята 2021 - посветен на мечките и хората

Последната събота на март ще изгасим осветлението за 1 час
17 мар 2021 13:55, Анисия Иванова
5
Часът на Земята 2021 - посветен на мечките и хората
Снимка: БГНЕС

Часът на Земята е най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата. Тази пролет тя ще стане факт за 14-а поредна година в над 7000 града от 180 държави. В последната събота на март милиони хора от цял свят традиционно ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

Фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.

"За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, каза Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

1. Ако няма гори, няма да има и мечки, затова опазването на местообитанията им от изсичане е от ключово значение. WWF работи за опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса.
2. Престъпленията срещу природата са четвъртата най-доходоносна криминална дейност в света, генерираща приходи от 280 млрд. долара годишно. Затова WWF прави всичко възможно закононарушения като незаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции.
3. WWF започва работа с местните общности, за да търси решения за дългосрочно предотвратяване на конфликта между хората и мечките. Така и Спасителният мечешки отряд ще може да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.

Всеки, който иска, може да стане закрилник на мечка на wwf.bg/mechki.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не забравите след като си загасите ламбите, да си пуснете всички котлоните, да си сгреете чорбица и да се посмеем малко.
4
0
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 8 месеца
Поема за Петър-Емил Митев : П-Е е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. П-Е е признат активист : Турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошаря : "Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация.". Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от ...
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната тъпотия! Енергията не може да се съхранява, когато изгасите осветлението, ТЕЦ-а не може да спре за 1 час, продължава да си пуши а енергията е похабена. Еко-талибани в пълния си блясък...
2
0
 
3
 
! Отговори
НЕеколог преди 8 месеца
Абсолютен фалш. И като загасите ламбите да не мислите, че сте спестили нящо? Генерираната енергия да не ви е кофа с вода та да си поливате с нея когато ви потрябва. Генераторите си въртят у ТЕЦа или АЕЦа, горивото за създаване на пара за турбините е изгорено и отлетяло, а околната среда засрана. Мастития хазар напълнил портфейла, а вие гасете. Ако искте ламбите, ако искате печката. Едни пълнили чекмеджета с кюлчета, а други ги намаляват с ваксини, че оаквали околната среда.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната лицемерна инициатива!