Апокалиптични кадри от Мадагаскар - стотици хиляди едва оцеляват

Това, което се случва на островната държава е невъобразимо
15 май 2021 21:40, Петя Славова
124
Апокалиптични кадри от Мадагаскар - стотици хиляди едва оцеляват
Снимка: БГНЕС

Почти апокалиптични кадри от опустошените от сушата райони на Мадагаскар - това, което се случва в южната част на островната държава, е просто невъобразимо, съобщава "Дойче Веле".

"Работил съм и друг път в тежки ситуации - в Централноафриканската република, в Дарфур, в Конго, но толкова недохранени деца не съм виждал. Много от тях са само кожа и кости", казва Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на ООН.

Става дума буквално за оцеляването на стотици хиляди хора, предупреждават помощните организации. Кенет Боуън ръководи бюрото на германската организация "Welthungerhilfe". Неговите сътрудници покриват голяма част от региона - те обикалят и в най-отдалечените южни части, но просто не могат да бъдат навсякъде.

По принцип сега е времето за прибиране на реколтата. "Но тъй като не вали, много ниви са целите в прах, има и пясъчни бури", казва Боуън. Той се опасява, че хората ще имат много по-малко добив, отколкото през последните години. А може и никаква реколта да нямат.

Регионите в най-южната част на островната държава не са изпаднали във внезапна криза - те и така са сред най-бедните в света. При това още в началото на годината беше пределно ясно какво предстои. Тохарано, жена от южното мадагаскарско село Анкиломаровахатра, е погребала децата си още през януари.

"Децата ми не бяха яли дни наред нищо и накрая починаха. Починаха, защото просто не успявах да ги нахраня. Сигурна съм, че умряха от глад. Не е друго, не е Ковид-19 - гладът ги уби", казва Тохарано.

А друга жена разказва, че за да оцелеят, хората масово са започнали да ядат бяла глина.

"Ако имахме нещо за ядене, никога не бихме яли глина. Първоначално изобщо не знаехме, че тя може да се яде. Но опитахме и проработи."

Хората търсят храна и в горите, които още не са изсечени: листа или горски плодове. А когато преди около шест седмици завалял дъжд, за кратко време хората можели да се изхранват и със скакалци, разказва Розе де Лима Рамананкавана, която ръководи помощна организация в един от крайбрежните градове.

"Ако след дъжда поникнат растения, се излюпват и скакалци. Хората ги събират и ги ядат - варят ги като ориз."

Сега обаче и скакалци няма, казва Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на ООН. Той е виждал хора да ядат хлебарки или да смесват пясък с плодовете на тамаринда.

Хиляди вече са се насочили към градовете на север, но тъй като Мадагаскар не е пощаден и от пандемията, пътуванията из страната са затруднени.

"Трябва да се намеси не само централното правителство - помощните организации също трябва да проявят активност", призовава Кенет Боуън от организацията "Welthungerhilfe". "Това е една забравена криза в една почти забравена страна", добавя той.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
23
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 месеца
Уважаема госпожо Петя,...Африка, е- демографски- терористичен, континент,...- Моля, да- добавите, че- там- се- говорй, на- английски, и- френски,...Но, нямат- култура, за- демография,...- Нещо- нормално- е, да- се- види, семейства- със- 20-30 деца .....
17
2
 
8
 
! Отговори
До 16 пецата: преди 2 месеца
Кога успя да се натаралянкаш толкова много?
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13:Хуманитарните организации са едни от най-крадливите.А ти като си толкова загрижен за бедните и гладните какво даде и на кого?
15
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко милиардера и милионери има по света. Знаете ли. Много са ама нито един няма да купи храна за бедстващите. Мислят си че с тези милиарди ще си купят безсмъртие. Не ще си купят Ада.... По скоро Камила ще премине през иглени уши. Отколкото богат да влезне в Рая. Това не са мои думи. Това е цитат от Библията. Иисус Христос го казва на учениците си. А щом той го е казал ще се случи. Всеки ще получи възмездие за прегрешенията си. На земята сме да плащаме грехове а не за живот.
14
12
 
16
 
! Отговори
пецата преди 2 месеца
нали затова е тази пандемия за да измрат бедните , слабите, болните и ненужните , мадагаскар е една от най бедните в света но българия е най бедната в европа , ето ви един сценарий, нов локдаун, затворени граници, повече никакво предвижване на камиони между границите и храната спира, погледнете полетата , тази година всички сеят рапица, олиото гони 5 лв литъра , храната ще свърши за 1 година и после сме умряли от глад като мадагаскарците, ако мислите че на някой ще му пука, на вас пука ли ви ?
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали бившето семейство Гейтс имаше фондации да подпомага точно този регион със стотиците си милиарди?Виждаме, че тяхната дейност е много ефективна.
12
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Европа се изхвърлят хиляди тонове храни от веригите,а не ги предоставят на хуманитарните организации,само и само цените да не паднат.Съремежа за непрекъсната печалба убива милиони хора по Света.А до колкото ми е известно само територия,колкото Австралия може да изхрани целия свят.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Божков от Дубай да помага.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябва да се чанат толкова много
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
мадагаскар бе остров джунгла,с уникални животински видове и разнообразие,изсякаха джунглата и направиха ниви,ерозията унищожи почвите,дъждовните гори ги няма,спряха и дъждовете,суша,каквото човек си направи....,сина на президента им си взе бургазлийка за жена,учеше във хти-то май момчето,какво ли стана с нея.Май са им останали 15% от горите които имаха,никога не е късно да направиш от рая ад,в афганистан също успяха,преди 60г е имало 40% гори на територията,сега е пустиня
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямате и бегла представа за какъв мор иде реч!Дето казват старите хора "ситият на гладният не вярва". Но не се знае след Мадагаскар дали ние вие няма да сте следващите жертви.
7
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да помагат богатите хора. Бил Гейтс, Мъск, Безос. Имат милиарди долари. Аз нищо не мога да направя за тия гладуващи деца, аз едвам си плащам сметките. А и тия правят по 20 деца. Там са 10 века изостанали цивилизационно.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Животът е страдание и накрая умираш.Никой не разбира и никой не му пука.
5
7
 
25
 
! Отговори
Ми то в България преди 2 месеца
Е същото. Разходете се в който и да е квартал на София и ще видите как хората умират от глад по улиците. Няма как с 300 лева заплата да живееш и да гледаш дете.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние малко ли проблеми имаме та ни занимавате с Мадагаскар?? Айде рязко да понамалите статиите за Африка и Азия като може сами да се сетите защо.
3
0
 
13
 
! Отговори
Напомняне преди 2 месеца
Mадагаскар - френска колония от 1897 г. до 1960 г.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще им помогна с известна източна мъдрост от Буда:'Животът е страдание'.
1
3
 
31
 
! Отговори
7094 преди 2 месеца
Ето още едно поле за изява на най--най-най-големия благотворител Гейтс.