Без надежда: По-малко от половината от хората с увреждания имат асистент

Във формулярите ги питат дали могат да режат с ножица
29 май 2021 14:30, Петя Славова
32
Без надежда: По-малко от половината от хората с увреждания имат асистент
Снимка: БГНЕС

80 000 жители на страната имат право да ползват личен асистент. Само 37 500 от тях, или под 50%, обаче имат такъв. Общо личните асистенти в страната пък са само 38 627 - т.е. също наполовина на потенциалните ползватели на услугата, съобщава "Монитор".

 Това стана ясно от обосновката към проекта на постановление на МС за изменение на методиката за оценяване на потребностите на хората с увреждания, внесена за обществено обсъждане от социалното министерство. С въпросния документ реално се прецизира прилагането на промените в Закона за личната помощ, влезли в сила от 1 януари 2021 г. Те бяха приети от предния парламент през есента на миналата година и дадоха възможност на хората с увреждания и затруднения в придвижването и обслужването, имащи ТЕЛК над 70%, да ползват личен асистент. Същото важи и за деца с поне 90% увреждания.

Още по темата

С текстовете беше записано също, че държавата ще осигурява помощника за различно времетраене в зависимост от 4 различни степени на зависимост. При най-тежката - четвърта степен на зависимост, при която реално инвалидите не могат изобщо сами да се обслужват, се полага личен асистент за до 168 часа в месеца. Това прави само 7 пълни денонощия, или 21 дни по 8 работни часа

Предвид факта, че в случая става въпрос за трудноподвижни лица или неспособни на самообслужване, още по време на дебатите в пленарна зала избухна спор какво ще правят те във времето, в което нямат помощник до себе си. За трета степен на зависимост часовете са наполовина по-малко - 84, което реално е под 4 денонощия. А за втора и първа степен на зависимост те са съответно 42 и до 15 часа на месец.

Самата степен на зависимост пък се определя въз основа на формуляр за самооценка, който хората, желаещи да ползват услугата, или техни представители трябва да подадат в специализираните отдели в дирекциите „Социално подпомагане“ към ресорната агенция по настоящ адрес на лицето с увреждания. Във формуляра има анкета, според която се определя физическото и психическото състояние на нуждаещия се от личен асистент. За целта е необходимо нуждаещият се или негов представител да отговорят на десетки въпроси. Анкетата съдържа 7 раздела с по средно седем или осем въпроса, което прави около 60 - 70 въпроса. Чрез тях се проверяват физическото състояние на човека, който трябва да каже може ли да реже с ножица, или пък да рисува с молив

Друг въпрос пък е свързан с това доколко човек може да пазарува сам или да шие копчета. След като отговори на всички въпроси, на база отговорите се определят точки, според които пък се определя правото на ползване на личен асистент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Аз ще кажа преди 2 години
До Анонимен 27Базирана е на минималната, тоест малко над 550 бруто, което прави около 450 нетна.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли каже каква е заплатата за 6 часа като личен асистент?
25
2
 
0
 
! Отговори
жълто паве преди 2 години
абе , верно , нема ли да има протести на ония врякащите ?
24
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Аз съм личен асистент на детето си, което е 95 Процента с чужда помощ,като личен асистент ли дадоха 6 часа на ден.а колко трябваше да ми дадат,питам.
23
1
 
1
 
! Отговори
ало преди 2 години
фигуранто : ония дето системата ги убивала да не вземат по грешка да протестират ! мая общата : ааааа, нема , нема , Бойко не е на власт .
22
1
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
НИЩО ВИ НЕМА ,БЕ.....ЖИВОТА ВИ Е ЧУДЕСЕН , НАЛИ ГЕРБ И БОКО ГИ НЕМА..ХА,ХА,ХААА
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха, ха,ха,хаааааааааidi na lekar schizi
20
4
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЩО , БЕ... "СИСТЕМАТА" ВЕЧЕ НАЛИ НЕ ВИ УБИВА...ХА,ХА,ХААААААААА??! ГЕРБ И БОРИСОВ , ВЕЧЕ ГИ НЯМА ---ЗНАЧИ ЖИВЕЕТЕ ПРЕКРАСНО!!!!! НА МЕНЕ МИ Е ДРАГО , КАТО ГЛЕДАМ КАК ИВАЛИДИТЕ СИ ЖИВЕЕТЕ ЖИВОТА , БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААЖИВОТЕ ВЕЧЕ Е ПРЕКРАСЕН...ХА,ХА,ХААААААА
19
1
 
0
 
! Отговори
Масово унищожение преди 2 години
Вече за никой няма надежда чрез Targeted Individual избиват всички, започват войни без край!
18
0
 
8
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
Малко са държавите, които могат да си позволят асистенти 24/7 за болните. При 8ч. работен ден + почивните дни, това са 4 човека ангажирани - как ще му излезе сметката!?
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ни занимават с повредени хора? Ако бяха инвалиди или сакати, добре, но с повредени хора да не ни занимават.
16
2
 
2
 
! Отговори
Гавра преди 2 години
И какви са тези тестове с копчета, моливи и ножици? Направо ги накарайте и една гимнастическа програма да изкарат, за да докажат, че са инвалиди и да получат жалката инвалидна пенсия.
15
1
 
15
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Ти мисли каквото искаш, а пък ако ти дойде до главата, друго ще мислиш. Три години гледане на дементен на легло и се разкапващ буквално физически и психически. Търсиш хора да им плащаш, ама на всеки 100 писали се "болногледачи" 5-6 стават за тази работа. Претенции за пари, ОК, а насреща едно нищо. Да го дадеш в хоспис - за няколко месеца е на финала. Трябва държавна политика за подготовка на хора, че все повече ще са необходими.
14
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80 хил. се нуждаят от асистент, значи още 80 хил. асистенти, е тези 160 хил. могат ли да изкарат блага само за съществуването си, и не само, щото искат да живеят поне на средно ниво.И кой е длъжен да изкара благата, които смятат че заслужават? Държавата само разпределя парите от нашите данъци. Нещо не се връзва сметката. Помощник на няколко, роднини срещу по часово заплащане, ама на всеки личен асистент, не сме толкоз богати. Така поне мисля аз.
13
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
познавам 3 случая ..личните ассистенти са близки роднини (майка баща брат син щерка) само да пробират парички иначе те и без тва се грижат ..но нейсе
12
3
 
8
 
! Отговори
Чекмеджани преди 2 години
ВЪПРОСЪТ Е ЧЕ ПЛАЩАТЕ СМЕШНИ ПАРИ НА АСИСТЕНТИТЕ И НЯМА КОЙ ДА ВИ СЕ ВЪРБЕ БЕЗ ПАРЕ Я ПИТАЙТЕ В ЕС КОЛКО ДАВАТ А МОШЕННИЦИ
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата не плаща за асистент, за да има за чекмеджето. В други държави се дават пари за подобни инициативи, за да не отиват в чекмеджета. Мин на труда и социалната политика вместо да се бори за тези пари, мълчи като пън и не поема отговорност. Мин на труда и социалната политика беше Борисов
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но пък деса фигурантска носи роклички за по 10-20 бона!!!
9
4
 
13
 
! Отговори
МАЯнипулация преди 2 години
Системате ни уби и сега всичко е наред няма кресливи палатки и президента ги обгрижва.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е да! рязането с ножница е по важно от това да се обслужиш сам в тоалетната, или сам да се нахраниш!