София, Пловдив и Варна дърпат най-много работници

Над половината общини губят заети за сметка на големите градове
14 юни 2021 16:15, Анисия Иванова
67
София, Пловдив и Варна дърпат най-много работници
Снимка: БГНЕС

Броят на заетите в страната остава сравнително постоянен, а водещите икономически центрове привличат най-много работна сила - най-много са наетите в София, следват Пловдив и Варна.

Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията. Разпределението на наетите и относителния им дял ясно очертават водещите регионални икономики и най-добре развитите местни пазари на труда, пише Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

По последни данни за 2019 г. броят на наетите по трудово и служебно правоотношение общо в страната надхвърля 2.32 милиона души, като броят им остава относително стабилен спрямо предишната година. Най-голям е броят им в столицата – 768 хил. души, следвана от Пловдив със 145 хил. души и Варна със 129 хил.

Общините с над 20 хиляди наети са общо 17. Общините с под 1000 наети са 76, с под 2000 – 132, или половината от всички. Очаквано предвид голямото им население, всички общини в челните двадесет са областни центрове.

Между 2018 г. и 2019 г. най-голям ръст на наетите – със 17.4 хил. души – се наблюдава в столицата, резултат както на много динамичния пазар на труда и голям брой свободни работни места, така и на положителната миграция в пред кризисния период. В рамките на година наетите в Пловдив нарастват с почти 3 хил. души, а значителен ръст се наблюдава и във Враца (796 души), Димитровград (573 души) и Ботевград (541 души). Повече от половината общини обаче губят наети между 2018 г. и 2019 г., като най-сериозен е спадът в Раковски (-1769 души), Казанлък (-1569 души) и Бургас (-1505 души), съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Относителният дял на наетите е белег за активността и динамичността на местните пазари на труда. Отнесен към населението на 15 и повече години (което включва и хората в пенсионна възраст), най-голям е делът на наетите в малки индустриални общини – Челопеч (86%), Сопот (84%), Девня (83%), Раднево (73%), като тези много високи дялове отразяват обстоятелството, че тези общини привличат много работна сила от съседни общини. Челната петица се допълва от туристическия център Несебър (70%), а делът на наетите спрямо населението на столицата е 68%. В 253 общини обаче делът на наетите е под 50% от населението на 15 и повече години.

Последиците от пандемията през 2020 г. обаче най-вероятно водят със себе си и значителни изменения в регионалната карта на наетите. Ръстът на безработицата, на който бяхме свидетели беше концентриран в големите икономически центрове и по-малките общини, където туризмът е водещ икономически отрасъл, и по тази причина можем да очакваме, че общинските данни за наетите през кризисната година ще отразят тази динамика и съответно ще затвърдят лидерството на малките индустриални общини.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Кирил Пашов преди 1 месец
за томбулата софя варна пловдив бургас велико тръново русе плевен стара загора сливен благоевград
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обявяваме томбола за всички вас, коментирали под нашата статия! Един от вас ще спечели 300 лева ако отговори правилно на въпроса ни! Ето и въпроса: Подредете по големина десетте най големи града в България! Всички коментари участват в томболата! Всеки от вас има право само веднъж да участва! Томболата ще се изтегли в края на месеца! Победителя ще бъде известен тук! За целта пишете си реалните име и фамилия за да удостоверите самоличността си с лична карта или шофьорска книжка! Успех!
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитруват сьс заплатите и ще бьдат да бьдат само кухи общини.Всичко на минимална плаща но живота поскъпна.
59
1
 
1
 
! Отговори
Don Kixot преди 1 месец
До Русенеца. Брато до има няма 20 години в България ще има само 3 много големи града с над 200 хилки народ и един голям с над сто. Говоря за София Пловдив Варна и Бургас. Русе, Плевен и Зарата ги пиши в графата средни.
58
1
 
2
 
! Отговори
Русенец преди 1 месец
Защо най красивите бг градове се топят най бързо! Ето, например Русе! Най красивия град с най висок темп на спад в населението! Уж красив пък бягат от него?! Дали защото имаме по малко от ромейте, които както се знае се множат като зайци?! Сещам се и за Плевен и той е хубав град ама го напускат и него! Бургас расте механично като прибави всички околни села за квартали иначе и той реално е някъде към 165 хиляди наполовин на 330 хилядна конкурентна Варна
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Създайте добре платени работни места, ред и спокойствие и да видите как България ще се напълни и стане отново 10 милиона души за 3-4 години. Заплатите са ниски, а цените на стоки, консумативи, ток в България са високи и цените на жилищата са високи за такива заплати! Казаха ми, че в София има цели празни новопостроени блокове и никой не купува.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам позната от Варна, каза, че във Варна са им доста ниски заплатите, затова е избягала в западна Европа.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 11НАИВИТЕТНИ ИЛЮЗИИ ЗА "УСПЯВАЩИТЕ МЛАДИ ХОРА" В БЪЛГАРИЯ. ПОСТОЯННО НАБЛЮДАВАМ ТАКИВА, КОИТО ЗАПОЧВАТ С НАИВЕН ЕНТУСИАЗЪМ, РОДЕН ОТ ТАКАВА ЗАБЛУДА И СЛЕД 2-3 ГОДИНИ РАЗОЧАРОВАНИ ФАЛИРАТ ИЛИ ПРЕМИНАВАТ В ЗОНАТА НА СИВОТО, НО МУХОЛОВКАТА ПРИВЛИЧА НОВИ НАИВНИЦИ С ЕНТУСИАЗЪМ ЗА СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По коментарите си правя изводите, че след като от провинцията, където е можело да работя на полето или в завода, съм дошъл в София, за да работя в офис, то аз съм захлупен, мързелив, некадърен, потънал в заеми, хранещ се с лоша и храна, дишащ лош въздух и живущ в панелка. Ммможе и така да е, но не съвсем и да се разберем, че не всички имаме привилегията да си пасем овцете на село, някои хора сме принудени от обстоятелствата.
53
0
 
5
 
! Отговори
Браво Днес БГ преди 1 месец
открихте Америка!
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Населението на София вече намалява. Много хора си освободиха квартирите и се преселиха в провинцията за постоянно, заради пандемията. И няма да се връщат, защото 90% от обявите за работа вече са за дистанционна работа.
51
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечтата на всеки сравнително нормален човек е да не живее в България...така ще е занапред.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пишман СофиянецСъгласен, но в това село едва ли ореш нивата, а си "хоум офис". София отдавна е пренаселена и презастроена, лошото е, че това продължава с пълни темпове. След 5 години ще бъде еднакво зле както за отдавна живеещите, така и за закупилите в послените години имоти. Жалко, можеше отново да е хубав град
49
16
 
8
 
! Отговори
Мицотакис-Венизелос преди 1 месец
Пия си узото на уникалното море и гледам татарите в Днес.Бг на раздумка абе мишки в момента на осърова дето съм има толкова туристи дето в София няма сигурно на население. Бг е клоака останахате там слугите на Боко и Каракачана и некой друг анархо-комунист. Скоро Карадая и Ердоган ще оправяр и Източна Румелия ... аз ако съм не бих Инвестирал в имот у Пловдив и Бургас оти евро във *** нема да дочакате ама ла плащате с турски лири малък но много *** народ сте ....
48
0
 
3
 
! Отговори
. преди 1 месец
До Анонимен 47А улица Шан-зе-Лизе има ли в него? :)
47
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Пловдив има цял район на име "Кючук Париж". Мисля, че това казва достатъчно за града и неговите обитатели.
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 45Пловдив е древен град, почти колкото Одесос, не ги нареждай толкова :) Един пловдивчанин, екскурзовод, взе да ми приказва как Варна била по малкия град, аз му отговорих, че не ме интересува, важното е всички да са добре :))
45
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почти никакви работници не привлича Пловдив. От там бягат към София и чужбина. През социализма селяните наоколо са мечтаели за панела в Пловдив.
44
3
 
8
 
! Отговори
хазяйн преди 1 месец
квартирантки след у мурска столица,след 10 годин, си избегаха на село! сметайте кък *** е потникстан?
43
1
 
27
 
! Отговори
Гларус преди 1 месец
До Анонимен Наистина града ви е много зле. Нито тролей имате, нито нищо. Само 50 хиляди индианци в Столипиново и нищо кой знае какво друго.