Надежда за туризма: Чакат по 10 000 руснаци на месец

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българите
36
Надежда за туризма: Чакат по 10 000 руснаци на месец
Снимка: БГНЕС

България може да очаква до 10 000 посещения на руски граждани на месец, след като Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които и нашата.

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, уточни, че първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това и организирани пътувания, за които вече има готовност и с възстановяването на чартърните полети се очаква броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината.

Още по темата

Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна.

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи заради свободното в здравно отношение пътуване в страната. Наблюдава се обаче и засилен интерес към родното Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния.

За тази година очакванията са в България да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение техният брой през 2020г . е бил 980 000. Очакванията за другия стратегически пазар за България – Германия, са за до 600 000 посещения в годишен план, като това отново зависи от развитието на пандемичната ситуация и възобновяването на редовните чартърни полети между двете страни.

Прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма са за ръст с до 50 на сто спрямо миналата година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през 2021г. С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли и ще бъде много силен през август и септември, се очаква да бъде постигнато удвояване на параметрите спрямо миналата година.
 
Това означава, че тази година ще можем да постигнем около 8,8 милиона посещения при една оптимистична прогноза, което е значителен ръст в сравнение с изминалата година. По думите на председателя на Института за анализи и оценки в туризма, това би била добра стратегическа цел, при положение, че отворим „зелените коридори“ със страните от ЕС, които са ваксинирали по-голяма част от населението си в сравнение с нашата страна.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
6
 
! Отговори
?? преди 1 месец
КАКВИ са ИЗИСКВАНИЯТА към РУСНАЦИТЕ?РУСИЯ е ПЛАМНАЛА от индийския щам!ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР как ОДОБРИ??
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпреки, че половината от тях няма влязат в хотел и ресторант ( имат собственост или са взели под наем от себеподобни). Смятаме, че:10 000 х 300 лв печалба от руснак = 3 млн лева. За сезона са 9-10 млн лева. Сумата е смешна за всички , които са си купили хотели
31
4
 
3
 
! Отговори
Айде преди 1 месец
чакаме дашни рускини...
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оф, дано прогнозата се окаже неточна и не дойде никой. Туризмът е най-паразитният сектор на икономиката, и трябва да бъде сведен до минимум, или напълно унищожен, за да имаме някакво положително развитие.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре дошли, братушки! Идвайте на малки групи от по 100 хил. човека, на танкове.
28
4
 
7
 
! Отговори
Видял преди 1 месец
Това е най-манипулативно-малумната статия котято съм чел днес за туизма ! И като ни докарат индииския щам руснаците и се омешат със западняците тоя вирус ще цъфне и върже в цяла Европа и после нас ще ни сочат с пръст като източник !
27
4
 
6
 
! Отговори
Един преди 1 месец
Индийският щам идва. Понеже рушняците вече нямат легла в болниците, където да ги настаняват, просто ще пратят болните си насам, че зер, хотелите са празни, ще ги настаняваме там!
26
5
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Руснаците ги знаем. Търсят All inclusive. Виждал съм ги и тук и в Турция и една идея по-нормални в Египет, Тунис и т.н. Там схемата е ясна - евтин алкохол до осир***не, жените се спасяват, на всеки е ясно как :) На нас това ни е таргет групата, друго не можем да предложим ;)
25
13
 
17
 
! Отговори
Българи в НАТО и ЕС преди 1 месец
На руснаци трябва да се забрани да влизат в Европейския съюз
24
2
 
5
 
! Отговори
Комици преди 1 месец
Намалете на държавното хрантутник заплатите.Намалете им заплатите наполовина за летният сезон и всичките пари да се дадат на хотелиерити по Ч.мориетоТе да си ходят в Гърция.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западняци от Сърбия, Македония, Черна гора .... :))) Верно са от западните покрайнини :))
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се пускат руски туристи като в Русия има голям бум на индийския щам? Освен това ги изнудват да се ваксвнат и още щамове ще донесат.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гошо Статистиката е, че от 2 и половина милиона чужденци посетили миналата година България 46 хиляди са руснаци. Останалите са предимно западняци.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които и нашата. А от утре Русия възобновява полетите до Турция. Руските туристи са прекрасно информирани и дали ще изберат България зависи от качеството на услугите, които предлагаме. А ние нашето качество си го знаем, нали?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като ви извадят балите с долар и казачок играете да ва е-а и фурнаджийските лопати. Ама са кършите пръсси щот и 5 цента не виждате от никъде.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гладна кокошка,а българските туристи придобиха тен още преди ГПП-Кулата.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доларатлантикът: Не, ще чакаме американските туристи да дойдат. Не искаме зависимост от Русия. Както ще спрем Турски поток и ще чакаме Американски поток.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Си останат с чакането. Рашките се изнесоха в Турция. Тук идват само които имат роднини или собствено жилище. Ще видят рашки, ама на картинка.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пак ще ни докарат вируса.Да стоят по далеч от България.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно ли е че на държавните хрантутници, са им спрели ДМС-тата, защото не са гласували правилно и падението на бай чекмеджан суджуккюлчанов е факт. Сега ги иструктират как да гласуват, защото ако тиквата бъде разгромен отново, щели да останат без работа. Смях голям.