Надежда за туризма: Чакат по 10 000 руснаци на месец

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българите
36
Надежда за туризма: Чакат по 10 000 руснаци на месец
Снимка: БГНЕС

България може да очаква до 10 000 посещения на руски граждани на месец, след като Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които и нашата.

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, уточни, че първоначално у нас се очаква да пристигнат руски граждани, които имат жилище на българското Черноморие, а след това и организирани пътувания, за които вече има готовност и с възстановяването на чартърните полети се очаква броят на руските посещения да достигне 100 000 за годината.

Още по темата

Това обаче ще зависи от пандемичната обстановка в Русия, която в момента е сложна.

Летният сезон у нас продължава да се крепи основно на българските туристи заради свободното в здравно отношение пътуване в страната. Наблюдава се обаче и засилен интерес към родното Черноморие от страна на туристи от страни като Чехия и Румъния.

За тази година очакванията са в България да пристигнат 1 400 000 румънски туристи. За сравнение техният брой през 2020г . е бил 980 000. Очакванията за другия стратегически пазар за България – Германия, са за до 600 000 посещения в годишен план, като това отново зависи от развитието на пандемичната ситуация и възобновяването на редовните чартърни полети между двете страни.

Прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма са за ръст с до 50 на сто спрямо миналата година за броя на посетителите, които ще преминат българската граница през 2021г. С възстановяването на така наречения индустриализиран туризъм по чартърни програми, който ще започне от средата на юли и ще бъде много силен през август и септември, се очаква да бъде постигнато удвояване на параметрите спрямо миналата година.
 
Това означава, че тази година ще можем да постигнем около 8,8 милиона посещения при една оптимистична прогноза, което е значителен ръст в сравнение с изминалата година. По думите на председателя на Института за анализи и оценки в туризма, това би била добра стратегическа цел, при положение, че отворим „зелените коридори“ със страните от ЕС, които са ваксинирали по-голяма част от населението си в сравнение с нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
6
 
! Отговори
?? преди 2 години
КАКВИ са ИЗИСКВАНИЯТА към РУСНАЦИТЕ?РУСИЯ е ПЛАМНАЛА от индийския щам!ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР как ОДОБРИ??
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки, че половината от тях няма влязат в хотел и ресторант ( имат собственост или са взели под наем от себеподобни). Смятаме, че:10 000 х 300 лв печалба от руснак = 3 млн лева. За сезона са 9-10 млн лева. Сумата е смешна за всички , които са си купили хотели
24
4
 
3
 
! Отговори
Айде преди 2 години
чакаме дашни рускини...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли, братушки! Идвайте на малки групи от по 100 хил. човека, на танкове.
22
4
 
7
 
! Отговори
Видял преди 2 години
Това е най-манипулативно-малумната статия котято съм чел днес за туизма ! И като ни докарат индииския щам руснаците и се омешат със западняците тоя вирус ще цъфне и върже в цяла Европа и после нас ще ни сочат с пръст като източник !
21
4
 
6
 
! Отговори
Един преди 2 години
Индийският щам идва. Понеже *** вече нямат легла в болниците, където да ги настаняват, просто ще пратят болните си насам, че зер, хотелите са празни, ще ги настаняваме там!
20
5
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Руснаците ги знаем. Търсят All inclusive. Виждал съм ги и тук и в Турция и една идея по-нормални в Египет, Тунис и т.н. Там схемата е ясна - евтин алкохол до осир***не, жените се спасяват, на всеки е ясно как :) На нас това ни е таргет групата, друго не можем да предложим ;)
19
13
 
17
 
! Отговори
Българи в НАТО и ЕС преди 2 години
На руснаци трябва да се забрани да влизат в Европейския съюз
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо се пускат руски туристи като в Русия има голям бум на индийския щам? Освен това ги изнудват да се ваксвнат и още щамове ще донесат.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо Статистиката е, че от 2 и половина милиона чужденци посетили миналата година България 46 хиляди са руснаци. Останалите са предимно западняци.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия реши да възобнови полетите до редица страни, сред които и нашата. А от утре Русия възобновява полетите до Турция. Руските туристи са прекрасно информирани и дали ще изберат България зависи от качеството на услугите, които предлагаме. А ние нашето качество си го знаем, нали?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладна кокошка,а българските туристи придобиха тен още преди ГПП-Кулата.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доларатлантикът: Не, ще чакаме американските туристи да дойдат. Не искаме зависимост от Русия. Както ще спрем Турски поток и ще чакаме Американски поток.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия пак ще ни докарат вируса.Да стоят по далеч от България.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно ли е че на държавните хрантутници, са им спрели ДМС-тата, защото не са гласували правилно и падението на бай чекмеджан суджуккюлчанов е факт. Сега ги иструктират как да гласуват, защото ако тиквата бъде разгромен отново, щели да останат без работа. Смях голям.
11
4
 
6
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
абе днес зеления чорапогащник нема ли да изръси некой бисер ?
10
5
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен: Не ми се навлиза в излишна полемика. Статистиката говори достатъчно. Единственият плюс на България и това е една от основните причини, да я избират част от чужденците (по-долу визирах коя прослойка), е че тук всичко е възможно. Можеш да си купиш абсолютно всичко на смешни цени. Но да ми говориш за туризъм, качество на услуги и като цяло обстановката тук е смешно.
9
4
 
14
 
! Отговори
айде пак преди 2 години
пазете се.....русия бълва вирусите...явно Спутник е само ***...ник....
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо В България идват доволно млади европейци от Германия, Франция, Швеция и други западни дръжави, които могат да си позволят да почиват и в Испания, Италия или Гърция, тъй че не си познал. Аз лично познавам много такива, тъй кято живея сред тях и знам, че често избират България като туристическа дестинация. Говорим за нормални хора: студенти, работещи в офиси и така нататък.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, ужас! Нямат ли дупе да не ги приемат? Или щом Путин е решил да ги праща ние веднага дигаме бялото знаме?? В момента дневно по 9000 души в Москва се заразяват от вируса. Обаче, за да не им откажем - ще ги пиемаме болни. Освен това има забрана в ЕС да влизат хора от заразени държави. А и самите руснаци би трябвало да спрат сами тази пандемия да не се разпространява. Като ни пламне Черноморието, а оттам и цялата държава ще ги питам, какво ще правят.