Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдява

"Северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението", посочи гл ас. д-р Александра Равначка
11 юли 2021 09:33, Ния Христова
301
 
Днес провеждаме парламентарни избори на фона на демографска криза. Какви са икономическите и социалните отражение на вота върху населението? Какво ще върне хората в малките населени места?
 
"Ковид-19 кризата върна за малко българите в България. В момента отново голяма част от тях се връщат на работните си места в чужбина", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.
 
Тя посочи, че процесът на връщане не е приключил и че ще продължи, но с по-малки темпове. Според нея много малка част от българите ще се връщат- това ще бъдат предимно българи, които са в по-големите възрастови групи и искат да имат спокойни дни.
 
Равначка обясни още, че северозападният район е с най-голямо обезлюдяване на населението и с най-неблагоприятни тенденции по отношение на раждаемостта, смъртността и застаряването.
 
"Този процес на застаряването разширява своя обхват и се прехвърля към Северна-Централна България", уточни още тя и каза, че причините са комплексни, а това, което е необходимо,  е политика, насочена към населението.
 
Тя отбеляза, че голяма част от населението, което живее в големите градове, предпочита да живее в околностите.
 
"Застаряваща нация с висока смъртност - пример е 2020 година. Смъртността нараства драстично спрямо 2019 г. През последните години смъртността нараства. Влияние оказва и ковид кризата. Тенденциите към застаряване на населението ще продължат", категорична е Равначка.
 
Експертът смята още, че демографската политика не е самостоятелна, тя рефлектира върху всички сфери на нашия живот. По думите й миграцията ще продължава и все повече хора от малките населени места ще отиват към по-големите градове.
 
"Необходима е целенасочена регионална политика на държавата. Провеждането на икономически, социални и демографски мерки", посочи още тя и добави, че трябва да се създадат условия на живот на тези хора, връщайки ги в малките населени места - да имат сигурност, доходи, работа, благоприятни условия за отглеждане на деца.
 
Изборният ден започна. Как протича гласуването в малките населени места?
 
"Общо за общината право на глас имат близо 48 000, за общинския център Димитровград са близо 36 000. 91 са секциите на територията на общината", каза кметът на Димитровград Иво Димов.
 
Той обясни, че изборният ден е започнал нормално и всички секции са отворили навреме.
 
"На територията на общината от тези 91 секции в 15 ще се гласува без машини. Това са секции, които са под 300 души. Само в 2 секции, които са с по-голям брой гласоподаватели, ще има по две машини", заяви Димов и добави, че по това време избирателната активност е ниска.
 
По думите му целият здравен протокол се спазва, извършена е и дезинфекция навсякъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
една оглупяваща и невежа младееща, ще ни довърши като нация
180
0
 
0
 
! Отговори
100000 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ преди 2 години
Е НАВЪН ОТ БАРБА-ганъОВНИЩИНАТА ТУК
179
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Така е. Докато в Родината ни се пренебрегват енически чисти българи и се формират правителства от турци,евреи,роми,руснаци и арменци,които нихилират българското население оправия няма да има. България е превзета от малцинствени групи,които в общият си сбор представляват едно антибългарско мнозинство. Аз съм съден от евреи в Родината си поради родолюбието ми. Как да се върна?
178
1
 
2
 
! Отговори
ТЪПОЛАНДИЯ БГ преди 2 години
ЩО ДА КИСНА В КО МУ НИС ТОИ ЧЕСКИ КОПТОР
177
1
 
1
 
! Отговори
КРАДЛИВ КОМУНИСТ преди 2 години
ГЕПИХ, ГЕПИУХИ НЕ ОСТАНА НАРОД ДА СЕ ХВАЛЯ....АМИ СЕГА
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една застаряваща нация с голяма смъртност: България обезлюдяваНЕКА КРАДЛИВИТЕ *** ДА СИ ЗАДЪРЖАТ ЗАГРАБЕНОТОЦАРЕ НА БЕЗЛЮДИЦАТА И ОБОРСКАТА Т О Р УРАААААДА ЖИВЕЙ СТАЛИН
175
2
 
13
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Днес на плажа се втрещих колко дебели са българите! За простотията дума няма да отварям, но с това плющене и търкане на столове няма как да няма такава висока смъртност! Само тюлени и китове се тътрят по шезлонгите!
174
13
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
до 182 Щайн: от милионите азиатки все някоя ще се заблуди и прежали да се хване с *** като теб, българките не са глупави;а по темата: цяла Европа е застаряваща, обаче в България гадния комунизъм е родил тази трагедия - колко аборти са направени за периода на тази отровна идеология??? Ако бяха родени тези деца, колко щеше да е България сега?
173
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента разчитаме на чужди фирми да ни заплатят долу горе достойна заплата, справедливо правосъдие да получим от европейски съд и прокуратура. Местните български феодали третират собствените си сънародници като роби и си заслужават резултата крепостните роби да избягат след премахването на българското крепостничество. Европейското робство е по добра перспектива.
172
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора така и не научиха, че българската култура е различна от западната, за законите и спазването им да не говорим. В Щатите направиш ли дете на жена ще плащаш цял живот. Тук има реална възможност жената да не види никога повече таткото, да не я вземат никъде на работа да не отсъства и в крайна смекта да и се наложи да простируира на Запад, за да си нахрани детето.
171
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП Форевър ще си царува сама.:)))))))))
170
2
 
13
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Според академик Петър Иванов от Великотърновския увиверситет,2050г.българи и "бразилци" ще се изравнят по численост!Това вече е ужасна трагедия!
169
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям праз.
168
0
 
19
 
! Отговори
Реалност преди 2 години
Добре дошли в реалността! На нашите алчни управители, още едно време им беше светнала червената лампа, че народът може да напусне БГ. Защо мислите бяха тези мрежи по границата, гранични зони, даже без съд и присъда разстрелваха, хората тръгнали да напуснат страната ни? Защото една страна се крепи не само от закони, но и от данъците! Смешковци , ще дават по 300 лв, на завърнали се, а нощните шкафчета, кой ще ги пълни?
167
22
 
11
 
! Отговори
До 177 преди 2 години
Естествено, че имам семейство, съпруга и две деца. Мислим и за трето.И в нашето семейство всеки си знае отговорностите-жената се грижи за домакинството и децата.И със сигурност ме уважама такъв какъвто съм,а не ако бях някой льоло, който готви,чисти и пере.
166
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не вярвам младите българи да са импотентни.само че са се изнесли в чужбина, а децата им може и български да не знаят.
165
0
 
10
 
! Отговори
До 202 преди 2 години
И не се хвали, няма смисъл, и другите българи са допринесил с нещо за България, не смао твоето семейство по майчина линия... от много хвалене и живеене в миналото сме сега на тоя хал.
164
2
 
7
 
! Отговори
До 202 преди 2 години
И след това беславно сме ги изгубили тези земи, поради лакомията да завладяваме гръцкия град Константинопол...
163
1
 
4
 
! Отговори
До БИОЛОГ преди 2 години
В природата няма свърхпроизводство на мухи, не е възможно мухите да имат превес над другите, всяко насекомо си има определен брой, така че си пий хапчетата
162
3
 
3
 
! Отговори
До 199 преди 2 години
Само дето дедо ти по майчина линия не е от София, пиша това, понеже другия е казвал,че е било невъзможно в предокмунистическа и лошата комунистическа София да се отглеждат повече от 1 - 2 деца.